Επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΟΦ αναφορικά με τις εξαγωγές

Προς τον
Πρόεδρο ΕΟΦ κο Δ. Φιλίππου
Κοιν/ση: Υπ. Υγείας κο Μ. Χρυσοχοϊδη
Αρ. Πρωτ.: 5782
Αθήνα, 10/7/2023
Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

Μετά την συνάντηση των φορέων που έλαβε χώρα στο γραφείο σας την Δευτέρα 3/7, παρακαλούμε για την άμεση ενεργοποίησης σας ως προς τα ακόλουθα:

1. Άρση ΟΛΩΝ των απαγορεύσεων εξαγωγών σε πλήρη αρμονία με τον ανακοινωθέν του οργανισμού καθώς, αφενός πληθώρα σκευασμάτων που βρίσκονται υπό απαγόρευση εξαγωγών διαθέτουν γεννόσημα στην ελληνική αγορά και αφετέρου το μέτρο της απαγόρευσης εξαγωγών είναι «προσωρινό και επιλεγμένο» οπότε (καμμία έννοια προσωρινού μέτρου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες).

2. Όπως σας είπαμε και διά ζώσης στην συνάντηση, το χονδρεμπόριο θα δώσει τα στοιχεία που του ζητάει ο οργανισμός αλλά:
• Είναι αδύνατο να έχετε την ακτινογραφία της αγοράς χωρίς να γνωρίζετε τα αποθέματα και των 3 κρίκων της αλυσίδας
• Παραβιάζεται κατάφορα η αρχή της αναλογικότητας, εφόσον δεν ζητείται η δήλωση αποθεμάτων τόσο από τους ΚΑΚ όσο και από τα φαρμακεία.

3. Από 5/1/23 ισχύει η απόφαση χορήγησης μόνο με ηλεκτρονική συνταγή ΟΛΩΝ των σκευασμάτων που τελούν σε απαγόρευση εξαγωγών.
Παρακαλούμε ενημερώστε μας για το πώς ελέγχεται ή πρόκειται να ελεγχθεί η τήρηση αυτού του μέτρου, δεδομένου ότι ο σύλλογος μας έχει πληθώρα ενδείξεων για σωρηδόν παραβιάσεις του.

4. Υπενθυμίζουμε ότι τελεί υπό την κρίση του ΣΤΕ αυτή καθαυτή η νομιμότητα των προηγούμενων αποφάσεων απαγόρευσης εξαγωγών, οπότε οποιαδήποτε έκδοση νέας ή τροποποίηση κάποιας εκ των υφισταμένων πέραν της κατάργησης τους, θεωρούμε ότι θα συνιστά ατόπημα.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ Ε. ΜΑΡΚΑΚΗ