Επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας

Προς τον
Υπουργό Υγείας
Κο Μ. Χρυσοχοϊδη
Κοιν/ση: Πρόεδρο ΕΟΦ κο Δ. Φιλίππου
ΔΣ ΕΟΦ Αρ. Πρωτ.: 5781
Αθήνα, 10/07/2023

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Μετά το πρόσφατο ανακοινωθέν του ΕΟΦ στην ιστοσελίδα του έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Ορθώς ο οργανισμός επισημαίνει ότι ως έλλειψη νοείται η έλλειψη δραστικής ουσίας και όχι εμπορικής ονομασίας (brand name).

2. Ορθώς επίσης ο οργανισμός ζητάει να αυξηθούν οι πωλούμενες ποσότητες από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Προφανώς έχουν ελέγξει τις καταγγελίες που κάναμε τον Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2022 (επισυναπτόμενο 1 & 2) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι από μια πληθώρα φαρμακευτικών εταιριών γίνεται συστηματικός υποεφοδιασμός της αγοράς τα τελευταία χρόνια σε μία πληθώρα σκευασμάτων.

3. Ο οργανισμός ζητά από τις φαρμακαποθήκες να αναφέρουν τις μεταξύ τους πωλήσεις στα ελλειπτικά φάρμακα. Επ’ αυτού έχουμε να δηλώσουμε ότι θα συνεργαστούμε με τον ΕΟΦ, απλά δεν αντιλαμβανόμαστε τι προσφέρει η γνώση των αποθεμάτων των χονδρεμπόρων όταν λείπει η γνώση των αποθεμάτων που διαθέτουν οι φαρμακευτικές εταιρίες και τα φαρμακεία. Να σημειώσουμε εδώ ότι τα φαρμακεία στην περίοδο του covid ενημέρωναν σε εβδομαδιαία βάση την πλατφόρμα του Υπ. Ανάπτυξης για τα αποθέματα τους σε κάθε είδος αντισηπτικών, μασκών, τέστ αυτοδιάγνωσης κ.α. Σήμερα περιέργως επικαλούνται αδυναμία να παράσχουν ανάλογες πληροφορίες περί αποθεμάτων στον ΕΟΦ όπως άλλωστε κάνουν και οι φαρμακευτικές εταιρίες.

4. Θα πρέπει επιτέλους να δοθεί ένας ορισμός της λέξεως «έλλειψη». Δοθέντος του γεγονότος ότι σύμφωνα με τον ΕΟΦ τα φάρμακα για τα οποία υπάρχει έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση, θα διατίθενται από τα φαρμακεία ΜΟΝΟ με ηλεκτρονική συνταγογράφη, θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα εύκολο να δώσουμε έναν τεχνοκρατικό ορισμό της «έλλειψης» που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτησης στο μέλλον.
Συγκεκριμένα: Εκτελεσιμότητα συνταγών μικρότερη του 85% συνιστά έλλειψη. Αυτός ο ορισμός επιτέλους θα εξαλείψει το φαινόμενο συνδικαλιστές διαφόρων επαγγελμάτων να κραδαίνουν λίστες και να δηλώνουν ότι όσα περιέχονται σε αυτές συνιστούν «έλλειψη» ζητώντας να ληφθούν ετεροβαρή μέτρα που πλήττουν μονίμως μόνο τον κλάδο μας.

5. Με βάσει τις κατ’ επανάληψη δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΦ και των προκατόχων σας, οι απαγορεύσεις που ετέθησαν σε ισχύ τον Φλεβάρη και Νοέμβρη 2022 με τίτλο «προσωρινές» έχουν επιφέρει πλήρη ομαλοποίηση της αγοράς και των κωδικών που εμπεριέχονται σε αυτές.

Συνεπεία τούτου, παρακαλούμε όπως δώσατε εντολή στον ΕΟΦ να άρει εν συνόλω αυτές τις 2 απαγορεύσεις, οι οποίες παραμένουν σε ισχύ για την ικανοποίηση ΜΟΝΟ συντεχνιακών σκοπιμοτήτων, και πλήττουν τον κλάδο μας, δημιουργώντας ανεπανόρθωτη βλάβη σε πληθώρα φαρμακαποθηκών υπονομεύοντας παράλληλα την Εθ. Οικονομία.
Επίσης ζητούμε όπως δώσετε κατεύθυνση στον ΕΟΦ να μην προβεί σε νέες ατεκμηρίωτες απαγορεύσεις, οι οποίες διασύρουν την χώρα στο εξωτερικό, και δύνανται να επιφέρουν πρόστιμο από την ΕΕ καθώς παραβιάζουν το ενδοκοινοτικό δίκαιο. Πολλώ δε μάλλον και ενόσω αναμένεται μία νέα ανάλογη απόφαση του ΣΤΕ περί της νομιμότητας των προηγούμενων αποφάσεων απαγορεύσεων, θα συνιστούσε ατόπημα από μεριά του οργανισμού.

Μετά τιμής
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ Ε. ΜΑΡΚΑΚΗ