Επιστολή Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών προς Πρωθυπουργό

Προς
Το γραφείο του Πρωθυπουργού
Κου K. Mητσοτάκη Αρ. Πρωτ.: 5836
Αθήνα, 16/11/23
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο κλάδος των φαρμακαποθηκών υφίσταται μια πρόδηλα άδικη και αδικαιολόγητα εχθρική μεταχείριση, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 και έκτοτε βαίνει κλιμακούμενη με αποκορύφωμα την απόφαση του Ε.Ο.Φ. που ελήφθη στις 27/7/23 και αφορά την σχεδόν οριζόντια απαγόρευση εξαγωγών φαρμάκων.

Έχοντας εξαντλήσει κάθε προσπάθεια συνεννόησης με τις αρμόδιες αρχές, έχοντας παράσχει ό,τι στοιχείο – χωρίς καμία αιτιολόγηση – μας έχει ζητηθεί και μη έχοντας την παραμικρή ένδειξη περί απόσυρσης της εν λόγω καταδικαστικής για εμάς απόφασης που οδηγεί σε μαζικές απολύσεις και λουκέτα σε πληθώρα επιχειρήσεων του κλάδου μας, ζητούμε επειγόντως μια συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας εκθέσουμε την κατάσταση και να παρακαλέσουμε για την παρέμβασή σας .

Είναι, αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, η ύστατη προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι σώζεται, σε έναν κλάδο, ο οποίος στήριξε με όλες του τις δυνάμεις κατά την πανδημία, χωρίς ποτέ να ζητήσει ανταλλάγματα, έναν κλάδο που απασχολεί 4.000 άτομα, που πραγματοποιεί άνω των 50.000 παραδόσεων καθημερινά στα φαρμακεία όλης της χώρας και που αποτελεί τον έμμεσο βασικό πιστωτή του ΕΟΠΥΥ, πιστώνοντας τα φαρμακεία με 90 ημέρες κατά μέσο όρο, ώστε αυτά να δύνανται να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους.

Επίσης, είναι μια προσπάθειά μας να αποφύγει η πατρίδα μας τον διασυρμό και τα πρόστιμα από την Ε.Ε. , καθώς η εν λόγω απόφαση έχει ήδη κριθεί ως μη σύννομη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (συν 1 & 2)

Ζητάμε λίγα λεπτά απ’ τον πολύτιμο χρόνο σας αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, απευθυνόμενοι στο προσωπικό σας αίσθημα δικαίου και πιστεύοντας βαθύτατα ότι μόνο εσείς μπορείτε πλέον να δώσετε την πρέπουσα λύση.

Ο Πρόεδρος Για το ΔΣ Η Γ. Γραμματέας

Θεόδωρος Σκυλακάκης Ειρήνη Μαρκάκη