Στόχος μας είναι να εξασφαλιστεί διευρυμένος “δημοσιονομικός χώρος” για δημόσια περίθαλψη και κοινωνική πολιτική. Η περίοδος της συνεχιζόμενης περικοπής των δημοσίων δαπανών υγείας έχει παρέλθει .

Τη διαπίστωση αυτή κάνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Realnews.

Ο υπουργός Υγείας επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι οι πόροι εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς π πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί διευρυμένος δημοσιονομικός χώρος για δημόσια περίθαλψη και κοινωνική πολιτική, στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου 2016 2019, καθώς και σταδιακή μείωση της απόκλισης από τους μέσους όρους του κοινωνικού προϋπολογισμού στην Ευρώπη. Παράλληλα αποκαλύπτει ποιες είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Θεωρείτε ότι επαρκούν οι φετινοί προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους Πότε θα τοποθετηθούν οι νέες διοικήσεις;

Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το 2016 είναι για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια αυξημένοι: το όριο των λειτουργικών δαπανών το 2015 ήταν 1,388 δισ. ευρώ και το 2016 είναι 1,634 δισ. ευρω, ενώ η κρατική επιχορήγηση το 2015 ήταν 1,025 δισ. και το 2016 είναι 1,156 δισ. Αντίστοιχα έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τις ΥΠΕ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Η περίοδος της συνεχιζόμενης περικοπής των δημόσιων δαπανών υγείας έχει παρέλθει, οι πόροι εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς, αλλά η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί διευρυμένος δημοσιονομικός χώρος για δημόσια περίθαλψη και κοινωνική πολιτική στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου (ΜΠΔΣ) 2016 2019 και σταδιακή μείωση της απόκλισης από τους μέσους όρους του κοινωνικού προϋπολογισμού στην Ευρώπη. Οι προϋποθέσεις για μια ομαλότερη χρηματοδότηση του ΕΣΥ υπάρχουν, χρειάζεται όμως καλύτερη επιτήρηση και έλεγχος της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης γιατί έχουμε φέτος για πρώτη φορά κλειστό προϋπολογισμό (570 εκατ. ευρώ) και μηχανισμό claw back στα νοσοκομειακά φάρμακα. Προφανώς οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων, που ήδη έχει ξεκινήσει η τοποθέτησή τους (ολοκληρώθηκε η επιλογή διοικητών στα νησιά του Αιγαίου και στο Κιλκίς), έχουν αυξημένη αρμοδιότητα και ευθύνη στη διαφανή, δίκαιη και αποτελεσματική διαχείριση των περιορισμένων ανθρώπινων και υλικών πόρων του ΕΣΥ.

Πώς θα διασφαλίσετε ότι με το νοσοκομειακό claw back δεν θα οδηγηθούμε σε ελλείψεις φαρμάκων;

Έχει εξασφαλιστεί το κονδύλι για την αγορά των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα νοσοκομειακά φαρμακεία. Έχουμε συγκροτήσει ειδικό μηχανισμό στο υπουργείο για την παρακολούθηση της δαπάνης με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Οικονομικών, του ΕΟΦ, του ΕΟΠΥΥ, της ΗΔΙΚΑ και των νοσοκομειακών φαρμακοποιών, ενώ παράλληλα προωθούμε νοσοκομειακά πρωτόκολλα και κοινή διαχείριση ακριβών φαρμάκων ανά νοσοκομείο ή όμορα νοσοκομεία για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Το όριο δαπανών για τα φάρμακα των νοσοκομείων του ΕΣΥ είναι 600 εκατ. ευρώ (459 εκατ. ευρώ το 2015) με όριο πληρωμής τα 490 εκατ. και η προσπάθειά μας θα είναι να αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν την υπέρβαση και το claw back. Η αγορά των ΦΥΚ, που επανήλθαν στα νοσοκομεία από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξαλείφοντας την ταλαιπωρία των ασθενών, είναι διασφαλισμένη με το αυξημένο όριο δαπανών, αλλά απαιτείται εγρήγορση, ανακατανομή κονδυλίων μεταξύ νοσοκομείων, αν χρειαστεί, και κυρίως ορθολογική, επιστημονικά τεκμηριωμένη διαχείριση με τη συνδρομή των γιατρών για να αποφύγουμε κάθε είδους προβλήματα, ειδικά στο τέλος της χρονιάς. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψουν παιγνίδια με το φάρμακο και την υγεία των πολιτών και θα διασφαλίσουν με κάθε τρόπο την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών της χώρας,

Επίκεινται νέες μειώσεις των τιμών των γενοσήμων και των off patent φαρμάκων κατά απαίτηση της τρόικας. Προτίθεστε να κάνετε κάτι για να μην εξαφανιστούν από την αγορά τα παλαιά, οικονομικά και αξιόπιστα φάρμακα, τα οποία ως επί το πλείστον παράγονται από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία;

Προσπαθούμε στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων η αναμενόμενη νέα μείωση τιμής ιδιαίτερα για τα γενόσημα και τα off patent, να έχει ένα ανώτατο όριο και να είναι διαχειρίσιμη, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο την κυκλοφορία φτηνών και αξιόπιστων φαρμάκων που παράγονται στη χώρα, στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή και τις θέσεις εργασίας διευκολύνοντας τη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά και αποτρέποντας το φαινόμενο της υποκατάστασης με νεότερα και ακριβότερα φάρμακα χωρίς ουσιαστικό θεραπευτικό πλεονέκτημα.

Πότε πρόκειται να βγει η εγκύκλιος του ΕΟΦ για την εφαρμογή του νόμου περί δημοσιοποίησης;

Η εγκύκλιος του ΕΟΦ για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των γιατρών που επιχορηγούνται από φαρμακευτικές εταιρείες για τη συμμετοχή τους σε συνέδρια ετοιμάζεται και θα ολοκληρωθεί εντός διμήνου.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου για το επόμενο χρονικό διάστημα;

Οι προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας για το επόμενο διάστημα είναι:

  • Η λειτουργική σταθεροποίηση και αναβάθμιση του ΕΣΥ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016, με την ολοκλήρωση της πρώτης δέσμης προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ μέσω της προκήρυξης των 500 θέσεων γιατρών νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, την αναζωογόνηση των δομών του ΠΕΔΥ μέσω της ενίσχυσής τους με επικουρικούς γιατρούς και της βελτιωμένης απόδοσης των εργαστηρίων τους.
  • Η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι απαραίτητος όρος για την υλοποίηση στην πράξη της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων ανθρώπων (Ν. 4368 2016). Έχει ολοκληρωθεί και αυτές τις ημέρες αναμένεται υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ που ρυθμίζει τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του νόμου.
  • Η αξιοπρεπής υγειονομική φροντίδα των προσφύγων μεταναστών σε συνεργασία με όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους πολίτες με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΑΒ, των δομών του ΕΣΥ και με τον κεντρικό συντονισμό του ΕΚΕΠΥ.
  • Η προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης στην Ψυχική Υγεία (είναι έτοιμο το νομοσχέδιο). Ο Η αναδιοργάνωση όλου του Συστήματος Προμηθειών στην Υγεία.
  • Η προώθηση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ (ετοιμάζεται ειδικό νομοσχέδιο) και η πιλοτική εφαρμογή της σε 4 αστικές περιοχές εντός του 2016.
  • Η αντιμετώπιση της εκκρεμότητας που υπάρχει σε σχέση με τα ανώτατα ωράρια εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών την εβδομάδα (48ωρο) με βάση ένα σχέδιο σταδιακής κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, αναδιοργάνωσης του εφημεριακού προτύπου και αλλαγής επιτάχυνσης της διαδικασίας κρίσεων για την επιλογή των γιατρών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου και συμφωνίας με την ΟΕΝΓΕ.

REAL NEWS_REAL HEALTH 03/04/2016