Ανοδικά κινήθηκε η εξωνοσοκομειακή αγορά φαρμάκου το 2015, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι σε επίπεδο όγκου τα φαρμακεία διακίνησαν κατά 4% – 5% περισσότερα σκευάσματα, η αξία των οποίων μάλιστα ήταν περίπου κατά 1 % αυξημένη σε σχέση με το 2015.

Βέβαια, η θετική αυτή πορεία αποτελεί έως και… εφιάλτη για τις φαρμακευτικές, αφού οι αυξημένες πωλήσεις σημαίνουν και μεγαλύτερη επιστροφή (clawback) προς το Ελληνικό Δημόσιο. Ετσι μπορεί σε τιμές χονδρικής η αγορά φαρμάκου (εκτός των νοσοκομειακών) να έκλεισε στα περίπου 2,8 δισ. ευρώ, όμως αυτό δεν σημαίνει και περισσότερα κέρδη για τις εταιρείες, αφού και το clawback, δηλαδή το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές φτάνει στα 340 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται δε ότι συνολικά για το 2015 οι φαρμακευτικές θα πρέπει να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο με τη μορφή clawback αλλά και rebate (εκπτώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία) περί τα 630 εκατ. ευρώ, δηλαδή εισφέρουν πάνω από το 20% της συνολικής δαπάνης για φάρμακα στη χώρα.

Την ίδια στιγμή το Ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικές οφειλές απέναντι στις φαρμακευτικές εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα χρέη αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο αν και κατάφερε να εξοφλήσει περί το μισό δισ. ευρώ προς τις φαρμακευτικές μέσα στο 2015, την ίδια στιγμή δημιούργησε νέες οφειλές της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα μετά στοιχεία του ΣΦΕΕ, στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του στρατού είχαν διαμορφωθεί στα 790 εκατ. ευρώ. Τα παλαιά αυτά χρέη μέσα στο έτος υποχώρησαν στα περίπου 280 εκατ. ευρώ. σε εκατ. ευρώ.

Ούτε ένα ευρώ

Όμως για το σύνολο σχεδόν των παραγγελιών που έγιναν από το Ελληνικό Δημόσιο και εκτιμώνται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ πέρυσι, δεν έχει πληρωθεί ούτε ευρώ! Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πολιτεία δεν τήρησε καν τις δεσμεύσεις σχετικά με την αποπληρωμή οφειλών προς τους παρόχους υγείας από τις δόσεις που θα έπαιρνε στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

Έτσι συνολικά και χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίες εβδομάδες του 2015, τα χρέη του Δημόσιου προς τις φαρμακευτικές διαμορφώθηκαν στο περίπου 1,35 δισ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα περίπου 300 εκατ. ευρώ είναι χρέη κυρίως από το 2013-2014 και το περίπου 1,05 δια ευρώ είναι από το 2015. Σημειώνεται ακόμη πως σε σχέση και με άλλες χρονιές η αποπληρωμή ακόμη και για παλιές οφειλές γίνεται με δραματικά χαμηλούς ρυθμούς. Επίσης, τουλάχιστον το 1 δισ. ευρώ από τις συνολικές οφειλές είναι ληξιπρόθεσμες καθώς έχει παρέλθει διάστημα πάνω από 3 μήνες που δεν έχουν εξοφληθεί. Ετσι διαπιστώνεται και πάλι ότι από τα 2,8 δισ. ευρώ που συνολικά οφείλει το Δημόσιο στον κλάδο Υγείας, το περίπου 35% αφορά το φάρμακο! Για τις οφειλές αυτές δεν έχει υπάρξει κάποιο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης και φυσικά οι φαρμακευτικές, λόγω και των λοιπών μέτρων με τις οποίες περιορίζονται σημαντικά μέσα στο 2016 οι πωλήσεις τους, δεν πρόκειται να δεχτούν καμία περαιτέρω μείωση, π.χ. ένα νέο rebate. Αν, λοιπόν, υπολογίζουμε clawback rebate και χρέη, τότε προκύπτει ότι σε μία συνολική αγορά φαρμάκου, n οποία (σε τιμές λιανικής νοσοκομειακά φάρμακα) διαμορφώνεται στα 5,3 δισ. ευρώ, υπάρχει μία τρύπα της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 01/02/2016