Στο παρά πέντε βρίσκεται μια συμφωνία της αμερικανικής εταιρίας ιατρικού εξοπλισμού Medtronic και του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, η οποία έχει αρχίσει να προκαλεί πολλές συζητήσεις στο χώρο της υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Deal”, στο πακέτο που προσφέρει η πολυεθνική προβλέπεται η δέσμευση για 5 χρόνια όσον αφορά την αποκλειστική προμήθεια μεγάλου αριθμού επεμβατικών υλικών για την αντιμετώπιση καρδιολογικών παθήσεων, και όχι μόνο, στεντ, βηματοδότες, απινιδωτές, μπαλονάκια , βαλβίδες, υλικά σπονδυλικής στήλης κ.α. , ενώ η εταιρία θα εγκαταστήσει στεφανιογράφο με τη μορφή παραχώρησης χρήσης, ο οποίος θα δουλεύει με τα δικά της υλικά. Η διοίκηση του νοσοκομείου φέρεται να έχει συμφωνήσει με τα στελέχη της Medtronic, ενώ φαίνεται ότι έχει ενημερωθεί σχετικά και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος, έχει δώσει το πράσινο φως , χωρίς, όμως, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, να γνωρίζει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Μια συμφωνία πακέτο που μέχρι τώρα και πριν το Ιπποκράτειο, έχει προσφερθεί στο σύνολο σχεδόν του ιδιωτικού τομέα υγείας, χωρίς να βρει ανταπόκριση, καθώς κρίθηκε μη συμφέρουσα, δεσμευτική και ακριβή.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις εξελίξεις είναι εύλογα. Πώς ένα δημόσιο νοσοκομείο μπορεί να δεσμευθεί και μάλιστα για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ότι θα προμηθεύεται αυτά τα ευρέως χρησιμοποιούμενα υλικά αποκλειστικά από μια συγκεκριμένη εταιρία, όταν για την κάλυψη των όποιων αναγκών του είναι υποχρεωμένο να συμμετέχει σε ανοιχτούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς είτε μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), είτε μέσω διακηρύξεων που υπόκεινται σε όρους δημοσιότητας. Πόσω μάλλον, όταν οι πληροφορίες σχετικά με τις τιμές της Medronic, τις φέρουν αρκετά πιο τσουχτερές από το μέσο όρο της αγοράς, όπου λόγω του έντονου ανταγωνισμού παρατηρούνται διακυμάνσεις.

ΕΠΕΛΑΣΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

Το ίδιο πακέτο υπηρεσιών έχει κατατεθεί στο σύνολο σχεδόν του ιδιωτικού τομέα και δεν βρήκε ανταπόκριση. Όταν μιλάμε όμως για υλικά πρώτης χρήσης και προτεραιότητας σε κάθε νοσοκομείο, οι διακυμάνσεις αυτές μεταφράζονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Παράγοντες του κλάδου κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο επέλασης πολυεθνικών γιγάντων στο δημόσιο τομέα και στην προκειμένη περίπτωση της Medtronic με στόχο να κερδίσει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των επεμβατικών υλικών. Για τον αμερικανικό κολοσσό, άλλωστε, οι καρδιολογικές παθήσεις είναι το πιο γερό χαρτί και το μεγαλύτερο και παλιότερο business unit του, το οποίο και φέρνει το 46% του συνολικού κύκλου εργασιών. Η Medronic, με επικεφαλής τον Omar Ishran και υπεύθυνο για Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική τον Rob Ten Hoedt, ακολουθεί και σε διεθνές επίπεδο μια επεκτατική πολιτική που, όπως βγαίνει από τα στοιχεία, της επιτρέπουν θεαματικές επιδόσεις με τζίρους της τάξης των 29 δις δολ. Αρκετές φορές, όμως, βρέθηκε στο στόχαστρο της ΡΕΤΑ λόγω των πειραμάτων σε ζώα, ενώ αν και δεν επηρεάστηκε ούτε από την παγκόσμια οικονομική κρίση, ξεκίνησε το 2008 μια σειρά αναδιαρθρώσεων. Στο χαρτοφυλάκιο της διαθέτει περί τις 53.000 πατέντες για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, αλλά, όπως διαφαίνεται, και μια πατέντα για την προώθηση των πωλήσεων, με πακέτα συμφωνιών σαν αυτό που είναι έτοιμη να υπογράψει η διοίκηση του Ιπποκράτειου.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα η εταιρία έχει παρουσία από το 1997, μέσω της Medronic Hellas SA με αλλοδαπό στέλεχος στο τιμόνι , ως αντιπροσωπεία ιατρικών μηχανημάτων και εμ φυτευμάτων (βηματοδότες, προϊόντα για τον διαβήτη κ.λπ.) και με ετήσιο κύκλο εργασιών που κινείται στα 50 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση Ιπποκράτειο αναμένεται να έχει συνέχεια, τόσο λόγω των αντιδράσεων, που σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να ακολουθήσουν από συγκεκριμένους φορείς, όσο και λόγω των όποιων άλλων κινδύνων, σε μια εποχή που έδειχνε ότι έχουν παρέλθει πεπραγμένα του παρελθόντος, με όσα συνέβαιναν στις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων.

DEAL NEWS 02/12/2016