ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον επικεφαλής της τρόικας για θέματα φαρμάκου Τζουζέπε Καρόνε θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ενώ θα παρευρεθούν και μέλη της Ένωσης των Ευρωπαίων Φαρμακοβιομηχάνων. Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο του ΣΦΕΕ Πασχάλη Αποστολίδη, ο οποίος μαζί με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων θα ζητήσει από τον κ. Καρόνε να μεσολαβήσει, ώστε η βιομηχανία να διαπραγματευτεί μόνη της με την κυβέρνηση Τσίπρα για τα μείζονα θέματα του κλάδου.

Κυρίαρχο θέμα συζήτησης είναι ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής χρημάτων, λόγω υπέρβασης του πλαφόν της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία (clawback). Πρόκειται για το μέτρο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον κλάδο, καθώς τόσο η φαρμακοβιομηχανία όσο και οι οικονομολόγοι υγείας εκτιμούν ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς, στη δημόσια υγεία αλλά και στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, το clawback δεν θα βάλει φραγμό στη φαρμακευτική νοσοκομειακή δαπάνη, αντίθετα θα αποτελέσει κίνητρο για αύξηση της σπατάλης στο ΕΣΥ, εφόσον ορίζει ότι το ποσό που θα ξεπεράσει το πλαφόν θα το πληρώσει η φαρμακοβιομηχανία. Σημειώνεται ότι το clawback, μέτρο που ψηφίστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, από τη Βουλή και ισχύει από φέτος έως το 2018, δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα στον κόσμο.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 08/01/2016