Ψυχοδρασικά σκευάσματα: Εως τον Οκτώβριο του 2015 κυκλοφόρησαν 602 νέες ψυχοδραστικές ουσίες έναντι 388 που είχαν αναφερθεί την προηγούμενη χρονιά, ενώ στην EE έχουν εντοπιστεί 600 ιστοσελίδες που πωλούν νέες ψυχοδραστικές ουσίες.

Η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία, κυρίως μέσω ίντερνετ, των ψυχοδραστικών χαπιών σε συνδυασμό με την υπερσυνταγογράφηση ηρεμιστικών, αγχολυτικών κ.ά. έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων να στηρίζουν τις καθημερινές τους λειτουργίες ακόμα και τις πιο φυσικές, όπως αυτή του ύπνου, σε χάπια. Κατάσταση, η οποία οδήγησε την αρμόδια Επιτροπή του OHE να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

Πριν από αρκετό καιρό ο πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος είχε επισημάνει μέσω της Π το φαινόμενο της υπερσυνταγογράφησης ηρεμιστικών υπνωτικών κ.ά. από γιατρούς της περιοχής. Βέβαια αυτή είναι η μία πλευρά του προβλήματος διότι η άλλη, πιο επικίνδυνη για τα παιδιά και τους νέους είναι η κυκλοφορία των σκευασμάτων μέσω ίντερνετ. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι έως τον Οκτώβριο του 2015 κυκλοφόρησαν 602 νέες ψυχοδραστικές ουσίες έναντι 388 που είχαν αναφερθεί την προηγούμενη χρονιά. Στην EE έχουν εντοπιστεί 600 ιστοσελίδες που πωλούν νέες ψυχοδραστικές ουσίες, και σε ορισμένες περιπτώσεις με το κιλό. Από την άλλη η υπερσυνταγογράφηση ηρεμιστικών, αγχολυτικών κ.ά. έχει χτυπήσει κόκκινο.

Η ΜΕΝΗ ΜΑΛΛΙΩΡΗ  Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι ένα φαινόμενο που αφορά μόνον την οικονομία ή άλλα θέματα, πρόσφυγες κ.λπ. Εκ των πραγμάτων αφορά και τα ναρκωτικά

Με πολύ μικρές αλλαγές στον χημικό δακτύλιο μιας ουσίας προκύπτουν νέες ψυχοδραστικές ουσίες υπογραμμίζει η πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Mένη Μαλλιώρη κι εξηγεί: Με πολύ μικρές αλλαγές στον χημικό δακτύλιο μιας ουσίας προκύπτουν νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Ο μηχανισμός που διαθέτει η Ευρώπη και ο OHE από τη στιγμή που εντοπίζεται μία νέα ψυχοδραστι κή ουσία και πιθανόν επικίνδυνη μέχρι να τεθεί σε απαγόρευση χρονικά αυτή η διαδικασία παίρνει δύο με τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αφενός είναι πάρα πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τον αρχικό εντοπισμό μέχρι να εκδοθεί η τελική έκθεση που θα αποφαίνεται εάν το προϊόν βλάπτει την υγεία η όχι και αφετέρου οι έμποροι κυκλοφορούν το προϊόν κανονικά στην αγορά παρ’ ότι είναι υπό έλεγχο .
Η ΠΡΟΛΗΨΗ
Η ίδια εκτιμά ότι εάν δεν εφαρμοστεί ένα τελείως διαφορετικό σύστημα που να εφαρμόζει την αρχή της πρόληψης δεν θα μπει τέλος σε αυτή την υπόθεση. Αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρχουν εν δείξεις η ουσία μπαίνει σε καθεστώς απαγόρευσης μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση κι αν αποδειχτεί ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα. Δεν νομίζω ότι αυτό θα στερήσει κάτι από την επίσημη βιομηχανία φαρμάκων. Στον τομέα της υγείας πρέπει να υπάρχει πάντα η αρχή τής πρόληψης. Οι ενδείξεις μας φτάνουν μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Αλλωστε αυτό λέει η πρόληψη. Εχω κάποιες ενδείξεις τρέχω και το προλαβαίνω. Δεν περιμένω τρία χρόνια να επιβεβαιωθεί η επικινδυνότητα και μέχρι τότε να έχει προκληθεί η βλάβη και μάλιστα σε νέους .
ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΎΟ
Κι εδώ είναι η ουσία του θέματος. Ο βασικός τρόπος διακίνησης αυτών των ουσιών είναι το διαδίκτυο, όπου ως γνωστόν οι χρήστες του είναι κυρίως νέα άτομα. Οι νέοι να ξέρουν πολλά περισσότερα ακόμα και από εμάς τους ειδικούς. Οι διακινητές έχουν τη δυνατότητα μέσω παραπληροφόρησης να κυκλοφορήσουν το προϊόν τους. Για παράδειγμα στα κορίτσια ίο σύνηθες είναι χάπια αδυνατίσματος ή ουσίες που ανεβάζουν την ενεργητικότητα την περίοδο των εξετάσεων. Οι διακινητές χρησιμοποιούν μία γλώσσα που είναι ελκυστική στους νέους και ξέρουν πως θα τους πείσουν .
Οι διακινητές χρησιμοποιούν μία γλώσσα που είναι ελκυστική στους νέους και ξέρουν πώς θα τους πείσουν I Πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί Η τάση πάει μαζί με την ποιότητα της ζωής μας. Δηλαδή έχουν υπάρξει πάρα αρκετοί εξωγενείς παράγοντες έτσι ώστε όλοι να είμαστε είτε με ιδιαίτερα αυξημένο άγχος, είτε με αϋπνία, είτε με κατάθλιψη απαντά η κ. Μαλλιώρη για την υπερσυνταγογράφηση υπνωτικών και ηρεμιστικών φαρμάκων. 0 καθένας ανάλογα με τις δεξιότητες του και την προσωπικότητα του αντιδρά στην περιρρέουσα κατάσταση. Μέχρι τώρα είχαμε την οικονομική κρίση τώρα έχουν προστεθεί και οι εικόνες που Βλέπουμε καθημερινά από τις προσφυγικές ροές. Είναι πολύ επώδυνες εικόνες. Είναι εικόνες που αφήνουν τη στάμπα τους. Κι εδώ έρχεται και ο ρόλος των δημοσιογράφων. Δεν μπορούμε να ανοίγουμε την τηλεόραση και συνέχεια να βομβαρδιζόμαστε με τόσο επώδυνες εικόνες και ψυχοτραυματικές και απειλητικές ειδήσεις. Γιατί είναι η εικόνα που τραυματίζει αλλά είναι και η απειλή αύριο τι θα γίνει. Η κ. Μαλλιώρη επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας έναντι αυτού του ζητήματος. Εχουμε πολλές αιτίες που μας ανεβάζουν την ευαλωτότητά μας και ο κάθε άνθρωπος μεταβολίζει διαφορετικά αυτή τη δυσφορία. Κι επειδή δεν είναι σίγουρο ότι κι εμείς οι γιατροί τηρούμε τους κανόνες πρέπει όλοι και οι πολίτες να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν τα χάπια από τη γειτόνισσα επειδή κι αυτή είχε πρόβλημα αϋπνίας και το έλυσε με τα συγκεκριμένα σκευάσματα. Αυτή είναι λανθασμένη και επικίνδυνη τακτική .

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 07/03/2016