Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ επιθυμεί να πετύχει συμφωνία εξπρές με τους δανειστές έως τις 20 Αυγούστου, προκειμένου να συνεχισθεί χωρίς προβλήματα η χρηματοδότηση της χώρας και o πρωθυπουργός να στραφεί στο βασικό εσωκομματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τους αντάρτες βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας.
Η συμφωνία δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Θυμίζουμε ότι και πέρυσι o τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις εντός του Αυγούστου, κάτι που δεν έγινε ποτέ.
Οι δανειστές ζητούν τη λήψη μιας σειράς από προαπαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να εγκρίνουν την εκταμίευση 20 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ορισμένα από τα μέτρα θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά από την κυβέρνηση, όπως η αλλαγή του νόμου για το διορισμό ανεξάρτητων διοικήσεων στα νοσοκομεία, η μείωση των τιμών στα φάρμακα, η πώληση του 51% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, η αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών και ο μισθολογικός έλεγχος των δημοσίων υπαλλήλων.

Σημείο κλειδί το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του χθεσινού Ελεύθερου Τύπου οι δανειστές ζητούν την άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, που σήμερα οδηγούν στην έξοδο ασφαλισμένους ακόμη και από τα 50 έτη τους. Η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος, κάτι που δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από την τρόικα.

ΚΙ ΟΜΩΣ το ασφαλιστικό έχει χρεοκοπήσει και δεν μπορεί να πληρώνει συντάξεις, ιδίως στα ευγενή Ταμεία του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, για 50άρηδες ασφαλισμένους. Ο πρωθυπουργός πρέπει να επισπεύσει τις αλλαγές στους όρους συνταξιοδότησης προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία για το δάνειο που θα διασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των πρόωρων συντάξεων είναι ένα επώδυνο μέτρο, όμως έτσι όπως είναι η κατάσταση τώρα στο ασφαλιστικό με την πληρωμή από τα Ταμεία στους δικαιούχους να γίνεται με πατέντες , δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Αλλιώς η συμφωνία θα καθυστερήσει σε βάρος της οικονομίας που δεν αντέχει άλλες δόσεις αβεβαιότητας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 03/08/2015