Μοναδική χώρα χωρίς εθνικό πρόγραμμα κατά του καρκίνου, είναι η Ελλάδα, επισημαίνει ο υπουργός, δηλώνοντας ανοικτός σε εναλλακτικές προτάσεις

 

Κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου κατά του καρκίνου σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς από το Σεπτέμβριο, πρότεινε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής με νεώτερη δήλωσή του, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι απόψεις του περί “προστίμου” στους καρκινοπαθείς.

Παράλληλα δήλωσε ανοικτός σε εναλλακτικές προτάσεις, σημειώνοντας πως είμαστε η μοναδική δυτική χώρα χωρίς Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές, διαχωρίζοντας την επιστημονική κοινότητα από την “κόντρα” του με το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο.

Αναλυτικά, η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

“Όταν η ένταση των φαινομένων του καρκίνου δολοφονεί ανθρώπους και μάλιστα νέους ανθρώπους, η υποκρισία περισσεύει.

Η μακαριότητα κάποιων τα τελευταία χρόνια στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπηρετεί μόνο την αφέλεια;

Ο προβληματισμός για την ενεργοποίηση της κοινωνίας δε μπορεί να ενοχοποιείται. Επιτέλους, ας κατατεθούν εναλλακτικές προτάσεις, είμαστε ανοιχτοί.

Είμαστε η μόνη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο χωρίς Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου. Το γνωρίζουν πόσοι και πόσο;

Το Σεπτέμβριο το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας, θα πρέπει να προχωρήσει στη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας με στόχο το σχεδιασμό υλοποίησης ενός Εθνικού Σχεδίου αναχαίτισης μίας πραγματικής και μεγάλης απειλής που μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις”.

www.healthmag.gr