Τη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού συστήματος νεοφυών επιχειρήσεων που στηρίζονται στην έρευνα και την καινοτομία προωθούν η Ελλάδα και το Ισραήλ, στο πλαίσιο προγράμματος με την ονομασία Ουρανός . Συγκεκριμένα, o αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Κώστας Φωτάκης, και ο επικεφαλής επιστήμονας (Chief Scientist) του Ισραήλ, Avi Hasson, ανακοίνωσαν χθες τη δεύτερη κοινή πρόσκληση προς ισραηλινές και ελληνικές επιχειρήσεις, με δυνητική συμμετοχή ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων, για την υποβολή προτάσεων για κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης βάσει της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας Ισραήλ του 2006. Η χρηματοδότηση των έργων προέρχεται από τα διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ) για την Ελλάδα και αντίστοιχους πόρους του Ισραήλ.

Η προκήρυξη θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2016 και σε δύο φάσεις για όλες τις θεματικές περιοχές, εστιάζοντας στην πρώτη φάση σε συνεργασίες στους τομείς αγροδιατροφής, επιστημών υγείας και φαρμάκων, ενέργειας και περιβάλλοντος.

Σε δεύτερη φάση, θα προκηρυχθούν δράσεις για τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, για πολιτισμό τουρισμό, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, υλικά και μεταφορές.

Η πρώτη κοινή προκήρυξη έγινε το 2013 με μεγάλη επιτυχία και την υλοποίηση 31 κοινών έργων. Ο κ. Hasson τόνισε ότι το Ισραήλ έχει πολύ ανεπτυγμένο σύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας που περιλαμβάνει πάνω από 5.000 νεοφυείς επιχειρήσει, ενώ 250 πολυεθνικές έχουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα. Από την πλευρά του, ο κ. Φωτάκης δήλωσε ότι οι συνέργειες στον τομέα της καινοτόμου επιχειρηματικότηταs μεταξύ των δύο χωρών διευρύνουν το καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει και ταυτόχρονα τροφοδοτούνται θετικά από αυτό. Οι εμπειρίεςs του Ισραήλ στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας είναι αξιοσημείωτες και μπορεί να είναι χρήσιμες για την ανάπτυξη αντίστοιχων πρωτοβουλιών στην Ελλάδα. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό , είπε.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 06/05/2016