ΓΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ, ΩΡΑΡΙΟ
Προβλήματα των φαρμακοποιών συζητήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στη διάρκεια συνάντησης του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το ιδιοκτησιακό μετά την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την υπουργική απόφαση, η οποία έδινε το πράσινο φως για ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς, αποτέλεσε το πρώτο θέμα της συζήτησης. Ο ΠΦΣ πρότεινε να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα το μοντέλο της Γερμανίας, όπου το 51% του φαρμακείου το κατέχει αποκλειστικά ο φαρμακοποιός.
Οι δύο πλευρές συμφωνήσαν πως πρέπει να αναζητηθεί νέα λύση, η οποία θα είναι σύμφωνη με τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας και του ευρωπαϊκού δικαίου.
Ως προς τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης τόνισε ότι η ενδεικτική λιανική τιμή χωρίς την καθιέρωση κανόνων στη χονδρική τιμή δημιουργεί ανισορροπίες στην αγορά.
Για το θέμα του ωραρίου, ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε το πρόβλημα στις διανυκτερεύσεις και σημείωσε πως πρέπει να δούμε ένα νέο σύστημα ωραρίου, το οποίο στο πλαίσιο της απελευθέρωσης να δημιουργεί δυνατότητες εξορθολογισμού, τακτικότητας και βελτίωσης της εξυπηρέτησης του κοινού.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 31/08/2017