Εντός των επομένων ημερών το ντιλ της αναδιάρθρωσης

Στην τελική ευθεία είναι η συμφωνία τoυ ομίλου Μαρινόπουλου με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για το συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του, το οποίο θα επιτρέψει την αποκατάσταση των σχέσεών του με τους προμηθευτές. Η συμφωνία θα αφορά κατά κυριο λόγο το δίκτυο που ανήκει αποκλειστικά στον όμιλο Μαρινόπουλου, δηλαδή τα 350 εταιρικά καταστήματα και τα 130 που ελέγχει μέσω συστήματος δικαιόχρησης (franchising). Βασικό σημείο του σχεδίου αναδιάρθρωσης αποτελεί η νέα χρηματοδότηση του Μαρινόπουλου με κεφάλαιο κίνησης, το ύψος του οποίου υπολογίζεται σε 150-200 εκατ. ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές.

Κλείνει το deal Μαρινόπουλου τραπεζών

Θέμα ημερών η συμφωνία

Η εταιρεία θα λάβει 150-200 εκατ. για αποπληρωμή προμηθευτών

θέμα ημερών θεωρείται η ανακοίνωση συμφωνίας του ομίλου Μαρινόπουλου με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για το συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου, το οποίο Θα επιτρέψει την αποκατάσταση των σχέσεων του με τους προμηθευτές και την είσοδο του σε τροχιά ανάκαμψης. Η συμφωνία θα αφορά κατά κύριο λόγο το δίκτυο που ανήκει αποκλειστικά στον όμιλο Μαρινόπουλου, ήτοι τα 350 εταιρικά καταστήματα και τα 130 που ελέγχει μέσω συστήματος δικαιόχρησης (franchising). Την ίδια ώρα, οι όμιλοι Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη αναμένουν να δοθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού το πράσινο φως ώστε να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη σύσταση της κοινής εταιρείας που θα αναλάβει τον έλεγχο των 33 υπερμάρκετ του ομίλου Μαρινόπουλου.

Σχέδιο αναδιάρθρωσης

Βασικό σημείο του σχεδίου αναδιάρθρωσης αποτελεί η νέα χρηματοδότηση του Μαρινόπουλου με κεφάλαιο κίνησης, το ϋψος του οποίου υπολογίζεται σε 150 200 εκατ. ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές. Με αυτό το ποσό εκτιμάται ότι θα αποπληρωθεί περίπου 20% με 25% των υποχρεώσεων, ποσοστό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται μικρό, αλλά στην πραγματικότητα θα έχει πολλαπλα σιαστικό αποτέλεσμα. Και αυτό διότι η έναρξη της αποπληρωμής οφειλών, η οποία θα συνοδευθεί με νέες συμφωνίες για το υπόλοιπο των υποχρεώσεων, εκτιμάται ότι θα αποκαταστήσει τις σχέσεις του ομίλου με τους προμηθευτές του, κάτι που θα οδηγήσει σε ομαλοποίηση της τροφοδοσίας των καταστημάτων και στο βασικό ζητούμενο, ήτοι την επιστροφή των καταναλωτών σε αυτά.

Αν και η διοίκηση του ομίλου χαρακτηρίζει απολύτως ανεξάρτητο ζήτημα από την αναδιάρθρωση το θέμα της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ, που επίσης ανήκει στην οικογένεια Μαρινόπουλου, η δανειοδότηση του ομίλου κάθε άλλο παρά άσχετη θεωρείται. Και αυτό διότι οι μετοχές της οικογένειας έχουν ενεχυριασθεί στις τράπεζες.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει σε επόμενη φάση το επαναλανσάρισμα του δικτύου καταστημάτων, με υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος του ομίλου Μαρινόπουλου να αναφέρει χαρακτηριστικά στην Κ : Θα κρατήσουμε όλα τα καλά στοιχεία των καταστημάτων και θα αφήσουμε πίσω τα αδύνατα σημεία . Αδιευκρίνιστο, ωστόσο, παραμένει εάν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης θα κλείσουν καταστήματα τα οποία θεωρείται ότι δεν έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Από τη διοίκηση του Μαρινόπουλου, πάντως, τονίζεται ότι η σύμβαση δικαιόχρησης που είχε ο όμιλος με την εταιρεία Αφοί Καρυπίδη και αφορούσε τη λειτουργία 141 καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα με τα σύματα Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Express (πρόκειται για τα καταστήματα που ανήκαν προηγουμένου στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης) και διεκόπη στις 13 Φεβρουαρίου δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί εκ νέου. Ηδη η εταιρεία Αφοί Καρυπίδη φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσει με άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Δυνατά σημεία Η λογική της αξιοποίησης των πιο δυνατών σημείων θα επικρατήσει και στην περίπτωση της κοινής εταιρείας που θα συστήσουν οι όμιλοι Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη και στην οποία θα μεταβιβασθούν τα 33 υπερμάρκετ του ομίλου Μαρινόπουλου. Ο μεν όμιλος Σκλαβενίτη απολαμβάνει ιδιαίτερης εκτίμησης μεταξύ των προμηθευτών και των καταναλωτών και θεωρείται όμιλος με συνετή διαχείριση, ο δε Μαρινόπουλος συνεισφέρει την προστιθέμενη αξία των υπερμάρκετ του σχεδόν σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα στη χώρα. Τα επόμενα βήματα, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και την εύρεση νέου σήματος που θα φέρουν τα υπερμάρκετ της καινούργιας αυτής κοινοπραξίας, θα υλοποιηθούν όταν εκδοθεί η σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 08/03/2016