Σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης στο Γ Μονομελές Πρωτοδικείο
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσει σήμερα το πρωί ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ στον Εύοσμο, ο οποίος πιάστηκε να πωλεί παρανόμως παυσίπονα χάπια (depon). Το Πφίστατικό συνέβη στις αρχές του 2014, αλλά η υπόθεση εκδικάζεται σήμερα στο Γ’ Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ως μάρτυρες έχουν κληθεί να καταθέσουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Κ.Κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης και Διονύσης Ευγενίδης, αντίστοιχα. Η παράνομη δράση του εν λόγω σούπερ μάρκετ είχε αποκαλυφθεί μετά από καταγγελία που έγινε στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), ο οποίος ενημέρωσε αμέσως το Τμήμα Φαρμάκων Φαρμακείων της Διεύθυνσης Υγιεινής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ακολούθησαν έλεγχοι από μικτό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγιεινής και του ΦΣΘ, οπότε και διαπιστώθηκε η παράνομη πώληση των συγκεκριμένων σκευασμάτων, τα οποία αποσύρθηκαν και η υπόθεση πήρε τη δικαστική οδό.
Μάλιστα, βάσει του ισχύοντος νόμου, το ελάχιστο πρόστιμο που εκτιμάται ότι θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του σούπερ μάρκετ είναι 30.000 ευρώ και το ανώτερο 50.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ, που δεν ανήκει σε γνωστή αλυσίδα, πουλούσε παράνομα παυσίπονα, τύπου depon, τα οποία είχε προμηθευτεί από κάποιον χονδρέμπορο. Έγινε καταγγελία στο Σύλλογο και το διερευνήσαμε αμέσως. Προς το παρόν, ακόμη και με το νέο νόμο, που ανοίγει το δρόμο για την πώληση μέρους των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από σούπερ μάρκετ, η πώληση αυτών των συγκεκριμένων φαρμάκων εκτός φαρμακείων υπόκειται σε περιορισμούς και γίνεται υπό σημαντικές προϋποθέσεις. Μία απ’ αυτές είναι η ίδια η φαρμακοβιομηχανία που τα παράγει να επιτρέπει την πώληση τους εκτός φαρμακείων, κάτι που δεν ισχύει σε αυτήν την περίπτωση , εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Τα κριτήρια
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα φάρμακα που κατατάσσονται στην υποκατηγορία γενικής διάθεσης φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ) είναι 215 από τα συνολικά 1.582 ΜΥΣΥΦΑ (μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα) και πρέπει να πληρούν αυστηρά κριτήρια εφόσον πωλούνται και εκτός φαρμακείων, προκειμένου η εύκολη πρόσβασή τους να μην θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.
Συγκεκριμένα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Να είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία των ΜΥΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενα.
Να είναι φάρμακα που αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.
Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.
Οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και εφόσον υπάρχουν να είναι χαμηλού κινδύνου.
Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.
Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.
Να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 07/02/2017