ΣΦΕΕ Ζητεί αλλαγές στην είσοδο νέων σκευασμάτων στο σύστημα αποζημίωσης

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται από χθες για επαφές με τους θεσμούς μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΦΕΕ, με βασικό θέμα συζήτησης την επικείμενη καυτή διάταξη για το φάρμακο, που αφορά την υποχρεωτική έκπτωση για την είσοδο ενός νέου καινοτόμου φαρμάκου στο σύστημα αποζημίωσης, η οποία δεν αποκλείεται να φθάσει έως και το 25%.

Πάντως ο υπουργός Υγείας, με τον οποίο η διοίκηση του ΣΦΕΕ είχε συνάντηση δύο ωρών τη Δευτέρα το βράδυ, μιλώντας σε συνέδριο για τους ασθενείς σημείωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να καθυστερήσει την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων. Όμως, πρέπει να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες που ακολουθούν και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη σχετικά με τα κριτήρια επιλογής και τιμολόγησης νέων θεραπειών. Το υπουργείο δεσμεύεται για σηνε χή διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία για να μη μείνουν οι ασθενείς ανοχύρωτοι. Στον σχεδιασμό που φαίνεται να έχει ήδη κλειδώσει μετά και τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους θεσμούς, πέρα από το υψηλό ποσοστό έκπτωσης, περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική παροχή αυτής για 3 έτη, σε συνδυασμό με όλες τις υπόλοιπες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές που καλούνται να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Για να εισαχθεί ένα νέο φάρμακο στην ελληνική αγορά και να αποζημιώνεται, θα πρέπει ήδη να έχει ενταχθεί στο εθνικό σύστημα αποζημίωσης σε άλλες 14 χώρες, εκ των οποίων οι επτά να διαθέτουν σύστημα αξιολόγησης ιατρικής τεχνολογίας.

Την ίδια στιγμή, για να εισαχθεί ένα νέο φάρμακο στην ελληνική αγορά και για να αποζημιώνεται, θα πρέπει ήδη να έχει ενταχθεί στο εθνικό σύστημα αποζημίωσης σε άλλες 14 χώρες, εκ των οποίων οι 7 να διαθέτουν σύστημα αξιολόγησης της ιατρικής τεχνολογίας (ΗΤΑ). Πέρα από το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο εκτιμάται ότι θα θεσμοθετηθεί αρκετά άμεσα, το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα βασίζονται και στις προτάσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη.

Για παράδειγμα, το πολυώνυμο με το οποίο θα μπορέσει να επιτευχθεί η μείωση του clawback κατά 30% το 2017 και το 2018, η εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, η διεύρυνση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, ενώ εξετάζεται και η διαδικασία αποζημίωσης θεραπειών σε μηνιαία βάση.

Ακόμη, θα καθιερωθούν κλειστοί προϋπολογισμοί για τις πιο δαπανηρές θεραπευτικές κατηγορίες (ICD10), όπως και για τα φάρμακα του Ν. 3816.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το μέτρο θα αφορά τις τέσσερις πιο δαπανηρές κατηγορίες: διαβήτης, στατίνες. βιολογικοί παράγοντες (anti TnF) και ογκολογικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του 2015, υπάρχουν 23 κατηγορίες φαρμάκων (επίπεδο ATC4) που αφορούν το 51% περίπου της ετήσιας εξωνοσοκομειακής δαπάνης δηλαδή σε 1,2 δισ. ευρώ.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ως δαπάνη του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται το σύνολο των ποσών που θα πρέπει να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ δηλαδή το 1,945 δισ. ευρώ ουν το προβλεπόμενο clawback. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, το 2015 στη θεραπευτική κατηγορία C10AA-στατίνες συντανογραφήθηκαν 16.940.609 συσκευασίες, με το κόστος αποζημίωσης να διαμορφώνεται στα 142.231.631 ευρώ, ενώ στην κατηγορία A10BD-Συνδυασμοί αντιδιαβητικά συνταγογραφήθηκαν 2.212.954 συσκευασιες με κόστος 91.908.731 ευρώ.

Τιμολόγηση

Παράλληλα, άμεσα αναμένεται η έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα εισαχθεί και πάλι κόφτης, όσον αφορά στο μέγιστο ποσοστό μείωσης των τιμών το γενοσήμων, όπως συνέβη και στην προηγούμενη ανατιμολόγηση. Ειδικότερα, αντί του 15% που ίσχυσε, το μαξιλάρι για την προστασία από τις μειώσεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 10%. Επίσης, αν και η νομοθεσία προέβλεπε πως στην ανατιμολόγηση του δεύτερου εξαμήνου η μείωση θα περιελάμβανε τα γενόσημα με λιανική τιμή άνω των 4 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό θα αλλάξει, φθάνοντας τα 6 ευρώ. Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα ανήσυχες, αναμένοντας ραγδαίες εξελίξεις ως προς τις επιπτώσεις των νέων μέτρων, φοβούμενες για ιδιαίτερα δύσκολες μέρες. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Κων. Κοφινάς προειδοποίησε για την αποχώρηση πολυεθνικών φορμακευτικών από τη χώρα και τη μετατροπή τους σε αντιπροσωπείες, με την ανάλογη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας στον κλάδο, καθώς η πολιτική που μεθοδεύεται μεταλλάσσει τον κλάδο σε μη βιώσιμο .

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 30/11/2016