Σήμερα συνάντηση των εκπροσώπων του κουαρτέτου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΎ, οι υπερβάσεις στους κλειστούς προϋπολογισμούς για φάρμακα και εξετάσεις ασφαλισμένων και τα δρομο λογούμενα μέτρα συγκράτησης των δαπανών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με τους επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ και εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για σήμερα νωρίς το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση, που διήρκεσε από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ., ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΎ Σωτήρης Μπερσίμης παρουσίασε στον επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων για τα θέματα υγείας, Τζουζέπε Καρόνε, πακέτο προτεινόμενων μέτρων για τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δαπανών, που μεταξύ άλλων αφορούν σε αλλαγές στη διαδικασία τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων, θέσπιση κινήτρων για την αύξηση της χρήσης γενοσήμων μεταξύ των οποίων μικρότερη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους που τα προτιμούν, τροποποίηση του ποσοστού συμμετοχής στη δαπάνη των φαρμάκων με βάση την αποτελεσματικότητά τους, καθώς και την εισαγωγή νέων κανόνων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την ελληνική πλευρά, o κ. Καρόνε αξιολόγησε θετικά τις προτάσεις, όμως εξέφρασε παρατηρήσεις για τις υψηλές υπερβάσεις στους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα και εξετάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη η υπέρβαση για το πρώτο εξάμηνο του 2016, που θα κουρευτεί με τον μηχανισμό του clawback από τις οφειλές προς φαρμακευτικός εταιρείες, ανέρχεται στα 216 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για μείωση του clawback κατά 30% το 2017 και επιπλέον 30% το 2018. Κατά τη συζήτηση έγινε και ειδική αναφορά στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή για την εξόφλησή τους. Σύμφωνα με αυτήν, ο ΕΟΠΥΥ θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 514 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να εξοφλήσει χρέη προς τους παρόχους του.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 26/10/2016