Άρχισε η φυγή των επιχειρήσεων

Η επιστροφή της χωράς στην κανονικότητα, συνιστά το πλέον κρίσιμο στοίχημα για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Για όσους έχουν μια αισιόδοξη θεώρηση των εξελίξεων, η γρήγορη υλοποίηση των μνημονιακών απαιτήσεων και, πάνω απ’ όλα, η βούληση της κυβέρνησης να πράξει τα στοιχειώδη, μπορούν να αποδώσουν καρπούς. Σε συνδυασμό μάλιστα με την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών, αλλά και με τις αναγκαίες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, η μέχρι τώρα μελανή εικόνα για τη χώρα, είναι σε θέση να αλλάξει προς το καλύτερο. Αυτή, όμως, είναι μια όψη του νομίσματος. Διότι, από την άλλη πλευρά, υπάρχει η ασφυκτική πραγματικότητα κι ένας πραγματικός χείμαρος αρνητικών δεδομένω που απειλεί να συμπαρασύρει τα πάντα. Οδηγώντας τη χώρα σε καό μη πιο σκληρές και ακραίες καταστάσεις. Τα μηνύματα που εκπέμπονται από τον επιχειρηματικό κόσμο και την αγορά εν γένει, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Ήδη, το σάλπισμα φυγής από την Ελλάδα έχει σημάνει για εταιρίες και πολυεθνικούς ομίλους. Με προπομπούς τη φαρμακευτική TEVA, τη Chiquita, τη Samsung, αλλά και τον εφοπλιστή Πέτρο Παππά που άνοιξε ναυτιλιακό γραφείο στην Κύπρο. Όσοι γνωρίζουν περισσότερα φοβούνται ότι το κύμα φυγής θα διογκωθεί, με άλλους ξένους ομίλους, αλλά και με ελληνικές επιχειρήσεις, που θα αναζητήσουν ομπρέλα προστασίας στα Βαλκάνια (κυρίως στη Βουλγαρία) για να γλιτώσουν από τη φορολογική καταιγίδα.

 

Τουλάχιστον 100.000 επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο και, όπως υποστηρίζουν φορείς της αγοράς, δεν είναι σε θέση να επιζήσουν, εξαιτίας των πνιγηρών δανειακών υποχρεώσεων, αλλά και τη συρρίκνωση του καταναλωτικού τζίρου. Η έρευνα που έγινε μόλις πρόσφατα από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ έδειξε ότι 63.000 επιχειρήσεις θα κατεβάσουν οριστικά τα ρολά τους στους προσεχείς μήνες και 138.000 εργαζόμενοι θα προστεθούν στη μεγάλη στρατιά των ανέργων.

ΒΟΜΒΑ ΕΠΙΤΑΓΩΝ Πέραν τούτων όμως, από προχθές έχει ενεργοποιηθεί η ωρολογιακή βόμβα των ακάλυπτων επιταγών, καθώς έληξε το μορατόριουμ που υπήρξε λόγω των capital controls, σε ό,τι αφορά το πέ ρασμα τους στα μαύρα κατάστιχα του Τειρεσία . Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, τα περίπου 3 δισ. των επιταγών, των γραμματίων και των συναλλαγματικών που δεν έχουν καλυφθεί σε ένα σημαντικό τμήμα τους, είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα ντόμινο αθέτησης υποχρεώσεων. Το οποίο μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στην αγορά, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις… Στο μέτωπο της σνακεφαλαιοποί ησης των τραπεζών, υπάρχουν επίσης πολλά και ανοιχτά ζητήματα. Η κατάρρευση των αποτιμήσεων στο Χρηματιστήριο, έχει οδηγήσει την Εθνική, την Πειραιώς, την Alpha Bank και τη Eurobank, να αξίζουν μόλις 3,3 δισ. ευ ρώ και οι τέσσερις. Αντικατοπτρίζοντας τους φόβους για πολύ μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά και τις ανησυχίες για το αν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις μέχρι το τέλος του έτους. Όπως, μάλιστα, τόνισε κοι ο τσάρος της Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν αυτό δεν συμβεί, τότε υπάρχει κίνδυνος να επιβληθεί κούρεμα των καταθέσεων για όσους έχουν πάνω από 100.000 ευρώ ανά τραπεζικό λογαριασμό. Στην παρούσα φάση, οι ανασφάλιστες καταθέσεις είναι κατά κανόνα από λογαριασμούς επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν συνόλογω περί τα 20 δισ. ευρώ. Πηγές της αγοράς λένε ότι τα καταθε τικά υπόλοιπα των εταιριών αφορούν κυρίως μικρομεσαίες, οι οποίες μάλιστα χρησιμοποιούν τα μετρητά τους ως κάλυψη για να ανοίγουν γραμμές πιστώσεων από τις τράπεζες. Σε ενδεχόμενο κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων, είναι προφανές ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα γονατίσουν. Διότι σε ότι αφορά τους περισσότερους από τους μεγάλους ομίλους, διατηρούν στο εξωτερικό αρκετά από τα διαθέσιμά τους, φοβούμενοι ότι η ελληνική τραγωδία δεν έχει τελειώσει. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, αρκετοί επιχειρηματίες κάνουν λόγο για μαύρο χειμώνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις κοινωνικο οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι ο Απόστολος Βακάκης της Jumbo, παρότι διαθέτει ταμειακή ρευστότητα που αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ, αποφάσισε να μη δώσει μέρισμα μέχρι να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας. Ο ίδιος μάλιστα, θεωρεί ότι τα capital controls θα διατηρηθούν ακόμη επί μακρόν.

Αναλυτικά ρεπορτάζ για το κάθε θέμα χωριστά, σε άλλες σελίδες της “Deal”

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Πραγματικός ο κίνδυνος για το Grexit

ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δε συνηθίζει να μασάει τα λόγια του. Όταν αποφασίζει να μιλήσει, στοχεύει κατά κανόνα στην καρδιά του ζητήματος. Η άποψή μου και η άποψη και άλλων επιχειρηματιών, είναι ότι η χώρα βρίσκεται πραγματικά σε κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώ νη (Grexit). Το μήνυμα αυτό δεν πέρασε σωστά στην προεκλογική εκστρατεία . Η δήλωση αυτή έγινε από τον Έλληνα επιχειρηματία, σε συνέντευξή του στους “Financial Times”, που θεωρούνται η Βίβλος για τη παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Οι αναφορές Μυτιληναίου, αιχμηρές όπως πάντα, είχαν ένα σοβαρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την άλλη πλευρά φρόντιζαν να αναδείξουν το μείζον ζήτημα που απειλεί την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Προειδοποιώντας, μάλιστα, για μια επικείμενη ανακατάταξη του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα από την ύφεση. Με χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να βρίσκονται αντιμέτωπες με ρευστοποίηση, όταν οι εγχώριες τράπεζες εκκαθαρίσουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια ως προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Για να προσθέσει επίσης ότι: Τα μη εξηπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανώς το μεγαλύτερο ζήτημα της οικονομίας αυτήν την στιγμή. Πολλές επιχειρήσεις, θα πρέπει είτε να κλείσουν, είτε να ανακεφαλαιοποιηθούν . Πέραν τούτων, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχασε μια σπάνια ευκαιρία να συσπειρώσει τη χωρα και να επιταχύνει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μετά από τη νίκη του στις εκλογές. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία γΓ αυτόν μέσα από ένα τέτοιο θρίαμβο , τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος και πρόσθεσε: Αντιθέτως, επέλεξε μια συνέχιση της προηγούμενης κυβέρνησης, που όπως είπε ο ίδιος, έκανε λάθη και δεν ένωσε τους Έλληνες. Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να είχε σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, για να δείξει σε όλους τους Έλληνες ότι αυτό που μας χώριζε τόσα χρόνια δεν θα πρέπει πλέον να μας χωρίζει, λόγω του εθνικού κινδύνου που αντιμετωπίζουμε… Χάνουμε την αίσθηση του εθνικού επείγοντος, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για να μείνουμε στην Ευρωζώνη .

4 δισ. μας ζητάει η Κύπρος

Το ποσό των 4 δισ. ευρώ ζητάει από την Ελλάδα η… Κύπρος, για τις ζημίες που υπέστη από το κούρεμα των ομολόγων (PSI) το 2012. Το ποσό αυτό, ζητείται με προσφυγή που κατέθεσε η Κρατική Τράπεζα της Κύπρου (πρώην Λαίκή) στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Ουάσινγκτον. Στην προσφυγή αναφέρεται ότι το ελληνικό κράτος δεν προστατεύει τις επενδύσεις που έκανε σε ελληνικά ομόλογα η πρώην Λαϊκή Τράπεζα, που τώρα ζητάει να αποζημιωθεί. Δημοσιεύματα στην Κύπρο αναφέρουν ότι έγκριση για την υποβολή της προσφυγής κατά της Ελλάδος, έδωσε ο υπουργός Οικονομίας της Κύπρου, Χάρης Γεωργιόδης.

DEAL NEWS 02/10/2015