O Σύνδεσμος ζητά συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, προαναγγέλλοντας αποεπένδυση, απώλεια θέσεων εργασίας και ελλείψεις φαρμάκων
Ασφυξία, αποεπένδυση και απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά και σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων μέσα στη χρονιά που διανύουμε, βλέπει ο κλάδος της φαρμακευτικής βιομηχανίας, με την ανυπαρξία πολιτικής στο φάρμακο, τις αδυναμίες ελέγχου των δαπανών και τα ελάχιστα ποσά που διατίθενται για τη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών, ασφαλισμένων και μη.
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, διαγράφει μια ζοφερή πραγματικότητα σε ότι αφορά τον κλάδο, επισημαίνει ότι τα μέχρι τώρα βήματα της πολιτικής που εφαρμόζεται, δείχνουν πως ως το τέλος του έτους το 1 στα 3 φάρμακα που διατίθενται στην αγορά, θα πρέπει να χορηγηθούν δωρεάν από τη φαρμακοβιομηχανία, λόγω rebate και clawback, ενώ οι κλειστοί προϋπολογισμοί στα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τις υπερβάσεις που ήδη πραγματοποιούνται και το νοσοκομειακό clawback, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αδυναμία πρόσβασης των ασθενών στις αναγκαίες θεραπείες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΦΕΕ, η φαρμακευτική δαπάνη του πρώτου διμήνου του έτους, είναι κατά 77% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, πλησιάζοντας τα 69 εκ. ευρώ. Η επιστολή υπογραμμίζει ότι ” Το μέγεθος της υπέρβασης του πρώτου διμήνου τονίζει με τον καλύτερο τρόπο, αφενός την αστοχία επιβολής μέτρων και την απουσία μηχανισμού ελέγχου του όγκου συνταγογράφησης, αφετέρου την ανεπάρκεια της προϋπολογισμένης φαρμακευτικής δαπάνης να καλύψει τις πραγματικές φαρμακευτικές ανάγκες του πληθυσμού της χώρας.
Δεύτερον, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις υπέρβασης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης από τον στόχο σε πολλά νοσοκομεία. Η μέχρι τώρα απουσία μηχανισμού παρακολούθησης της νοσοκομειακής δαπάνης ενισχύει τους φόβους ότι ο κλειστός προϋπολογισμός, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, θα οδηγήσει σε ασφυξία, αποτελώντας τροχοπέδη στην απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και στην πρόσβαση των ασθενών στις αναγκαίες θεραπείες.
Τρίτον, χαιρετίζουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία της Πολιτείας να παρέχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε όλους τους πολίτες, προστατεύοντας παράλληλα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια παραμένει από τα πάγια αιτήματα του Συνδέσμου μας η θέσπιση ειδικού κονδυλίου για την υποστήριξη των ομάδων αυτών. Ωστόσο, αυτό που δεν φαίνεται να διευκρινίζεται είναι από πού θα χρηματοδοτηθεί η δαπάνη αυτή, σε τι ύψος υπολογίζει το Υπουργείο ότι ανέρχεται καθώς και πώς θα ελεγχθεί. Αν προσθέσουμε δε στα ανωτέρω ότι ο στόχος της δημόσια φαρμακευτικής δαπάνης συνεχώς μειώνεται, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα ποσά του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates) που καλούνται να καταβάλουν οι εταιρείες μας, καταλήγουμε ότι ο κλάδος του φαρμάκου στην ουσία διαθέτει 1 στα 3 αποζημιούμενα φάρμακα δωρεάν!”.
Η διοίκηση του ΣΦΕΕ δηλώνει πως συμμερίζεται απόλυτα τις δυσκολίες της παρούσας συγκυρίας, εν μέσω των διαπραγματευτικών προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της οικονομίας, όμως με την κλιμάκωση των προβλημάτων στο σύστημα της δημόσιας υγείας, ζητά άμεσα μια συνάντηση για την εξεύρεση μιας από κοινού βιώσιμης λύσης “…να συνδιαμορφώσουμε μια βιώσιμη λύση όχι μόνο για τις εταιρείες μας και τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά και για το σύνολο της Δημόσιας Υγείας και την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις φαρμακευτικές αγωγές που τους είναι απαραίτητες”.
Healthmag 20/4/2016