Οργή – Καζάνι που βράζει οι φαρμακευτικές μετά την ανατιμολόγηση παλαιών σκευασμάτων, που επιφέρει καίριο πλήγμα στην εγχώρια παραγωγή Σταθερά χαμηλή η διείσδυση των γενοσήμων στη λιανική κατανάλωση
ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ έχουμε υψηλές τιμές και ευρύτατη διείσδυση για τα off patent φαρμακευτικά σκευαάσματα στη χώρα μας, δηλαδή για τα πρωτότυπα εκείνα φάρμακα τα οποία έχουν χάσει την πατέντα τους. Από την άλλη πλευρά, έχουμε σταθερά πολύ χαμηλή διείσδυση για τα γενόσημα (αντίγραφα) φαρμακευτικά σκευάσματα στο σύνολο της λιανικής κατανάλωσης.
Αυτές είναι οι δυο αιτίες για τη σχεδόν πλήρη αδυναμία του συστήματος να δεχθεί με άνεση την ένταξη νέων, αλλά ακριβών φαρμακευτικών θεραπειών, με δεδομένο το αυστηρό πλαφόν του 1,945 δισ. ευρώ στη δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.
Σύμφωνα με τα σχετικά όσο και χαρακτηριστικά στοιχεία του IMS, η διείσδυση των ακριβών off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων στη χώρα μας (35,5%) βρίσκεται μόλις πίσω από την αντίστοιχη διείσδυση στο Βέλγιο (46,2%), ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. η διείσδυση των off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων βρίσκεται ιδιαιτέρως χαμηλότερα…
Ενδεικτικά, πίσω από το Βέλγιο και την Ελλάδα ακολουθούν η Ιταλία με 30,7%, η Ιρλανδία με 29,1%, η Γαλλία με 28,9%, η Ισπανία με 26,7%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 24,5%, η Πορτογαλία με 24,3% και η Γερμανία με 13,3%, ενώ ο σχετικός μέσος όρος στο σύνολο των χωρών μελών της Ε.Ε. βρίσκεται στο 23,5%.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα εμφανίζει τη χαμηλότερη διείσδυση (28,7%) των γενόσημων φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ε.Ε., ο σχετικός μέσος όρος της οποίας είναι στο… 57,1%, με τη Γερμανία να εμφανίζεται ως πρωταθλήτρια (73,1%).
Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 66,1%, η Γαλλία με 52,8%, η Πορτογαλία με 50,5%, η Ισπανία με 50,4%, η Ιρλανδία με 49,5%, η Ιταλία με 41,7% και το Βέλγιο με 37,7%.
ΠΕΦ: Το στρεβλό σύστημα τιμολόγησης παράγει ανισότητες
ΕΤΣΙ, σχετικά με την πρόσφατη ανατιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) επισημαίνει σε ανακοίνωση της τα εξής: 1. Από το αποτέλεσμα της ανατιμο λόγησης γίνεται φανερό για ακόμα μία φορά ότι το σύστημα πμολόγησης είναι στρεβλό και παράγει ανισότητες, διότι οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των παλιών φθηνών φαρμάκων και σε πολύ μικρότερες σε εκείνες των νέων ακριβότερων. Συγκεκριμένα, ενώ η συνολική μέση μείωση του νέου δελτίου εκτιμάται σε 3%, η μέση μείωση στα παλιά φθηνά φάρμακα υπολογίζεται σε 15% 17%. Πρόκειται για τη 8η συνεχόμενη μείωση ύστερα και από τις τεράστιες μειώσεις του 2012, ενώ για τα νέα ακριβότερα φάρμακα, με τιμές από 30 έως 150 ευρώ, η μέση μείωση εκτιμάται σε μόλις 1%! 2. Αυτή η μοναδική, μονομερής και παράτυπη πολιτική τιμολόγησης έχει ως αποτέλεσμα: την εξόντωση των παλαιών φθηνών φαρμάκων, την αδυναμία κυκλοφορίας νέων γενοσήμων, τη διάλυση της παραγωγής, τη δημιουργία μονοπωλίου εισαγόμενων φαρμάκων. Τονίζεται, βέβαια, ότι σε αυτό δεν έχει ευθύνη η Υπηρεσία Τιμών Φαρμάκων και ο ΕΟΦ, που, αν και υπο στελεχωμένοι, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την έκδοση του δελτίου με όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη και προβλήματα. 3. Είναι βέβαιο ότι η όποια πρόσκαιρη εξοικονόμηση θα εξανεμιστεί γρήγορα, λόγω της αδυναμίας ελέγχου του όγκου και της υποκατάστασης των φθηνών από ακριβότερα σκευάσματα. Αυτό ακριβώς συνέβη και το 2015 και οδήγησε τελικά στην αύξηση της δαπάνης κατά 123 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014. 4.
Με βάση τα ανωτέρω, ζητάμε: Τον τερματισμό των επιλεκτικών δυσανάλογων μειώσεων για τα οικονομικότερα παλαιά φάρμακα. Να εστιαστεί επιτέλους η πολιτική εκεί όπου είναι το πρόβλημα, δηλαδή στον όγκο συνταγογραφίας. Τον καθορισμό του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε βιώσιμα επίπεδα. 5. Θα πρέπει κάποιος επιτέλους να πει την αλήθεια για το σημερινό στρεβλό σύστημα πμολόγησης. Ζητάμε να έρθει στη Βουλή ένα νέο συνολικό ρυθμιστικό πλαίσιο για πς πμές φαρμάκων στο οποίο να λαμβάνονται υπόψη: Η σημασία της κυκλοφορίας off patent και γενοσήμων σε ρεαλιστικές αρχυςές πμές, οι οποίες θα μειώνονται όσο αυτά κερδίζουν όγκο. Δεν είναι δυνατόν τα γενόσημα φάρμακα να δίνουν εκπτώσεις 70% και να μη χρησιμοποιούνται! Η ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας των παλαιών φαρμάκων, δεδομένης της σημασίας τους στην παραγωγή εξοικονομήσεων. Επιβάλλεται, για λόγους ισονομίας και διαφάνειας, η μέση ετήσια μείωση των παλαιών φθηνών φαρμάκων να είναι ποσοστιαία ίση με τη μείωση των πμών των νεότερων, πολύ ακριβότερων φαρμάκων. Η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων. % Η σημαντικότητα της εγχώριας προστιθέμενης αξίας της ελληνικής παραγωγής φαρμάκων .
Τι έκανε η επιτροπή Τιμών
ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ αναημολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στη χώρα μας, είναι σίγουρα ιστορικό το γεγονός ότι η επιτροπή ημών φαρμάκων του υπουργείου Υγείας δεν προχώρησε μόνον σε αυξήσεις πμών σε σειρά φαρμακευτικών σκευασμάτων σε σχέση με την πρόταση ανατιμολόγησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), αλλά επέβαλε, επίσης, μειώσεις σε άλλη σειρά φαρμακευτικών σκευασμάτων! , Η επιτροπή πμών φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, λοιπόν, αρνήθηκε με γενναιότητα να κάνει τα στραβά μάπα σε πολυεθνικές εταιρείες για τα φαρμακευπκά σκευάσματα τα οποία είναι ακριβώς ίδια, της ίδιας φαρμακευτικής εταιρείας, αλλά με… διαφορετικές πμές. Εδωσε την ίδια πμή στα ίδια φαρμακευπκά σκευάσματα. Επίσης, μείωσε ορθώς πς πμές σε 27 μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) και φαρμακευπκά σκευάσματα της αρνηπκής λίστας, γεγονός το οποίο είχε να συμβεί από το… 2009. Ομως, η επιτροπή πμών φαρμάκων του υπουργείου Υγείας προχώρησε, την ίδια σπγμή, σε αύξηση πμών ακόμα και κατά… 130% σε 47 φαρμακευτικά σκευάσματα, σε σκευάσματα τα οποία δεν έπρεπε να αναπμολογηθουν, λόγω του περίφημου κόφτη , αλλά και σε off patent, οι πμές των οποίων βρίσκονται πάνω από τον κόφτη , καταρρίπτοντας, έτσι, πς γνωστές διακηρύξεις περί υποστήριξης της ελληνυαίς φαρμακοβιομηχανίας … Η οργισμένη αντίδραση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ήταν, λοιπόν, αναμενόμενη.
Ο Οι αυξήσεις των τιμών έφθασαν ακόμα και στο 130% σε 47 προϊόντα τα οποία δεν έπρεπε να ανατιμολογηθούν, λόγω του περίφημου κόφτη.
ΕΠΕΝΔΥΣΗ 25/06/2016