ΠΕΝΤΕ ΘΑΝΑΤΟΙ 35 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΜΕΘ
Σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης βρίσκεται η χώρα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μέχρι χθες, είχαν καταγραφεί 35 σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το παν δημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η 1Ν1 )pdm09. Κατά κύριο λόγο είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ανακοίνωσή του. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες του Κέντρου, οι οποίοι εκτιμούν ότι η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθεί να αυξάνεται στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.
Θα πρέπει να τονιστεί όχι σε όλη την Ευρώπη επικρατεί μέχρι αυτή τη στιγμή το πανδημικό στέλεχος της γρίπης A(HlNl)pdm09 και αυτό θεωρείται αναμενόμενο, καθώς κατά την περσινή περίοδο γρίπης επικράτησαν τα στελέχη Α(Η3Ν2) και Β του ιού. Υπενθυμίζεται δε όχι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες και επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την εφαρμογή προληπτικών μέτρων.
Ποια συμπτώματα της γρίπης πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό), σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετούς, διάρροια, ενώ στους ενήλικες χα συμπτώματα αυχά είναι σπάνια. Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που, όταν εμφανιστούν στα παιδιά, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα είναι: υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή, κυάνωση, άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία, διέγερση ή σπασμοί, επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη κλπ.). Όσον αφορά τους ενήλικες, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας είναι: υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, δύσπνοια, πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος, λιποθυμικά επεισόδια, σύγχυση, πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι.
Πώς μεταδίδεται η γρίπη
Η γρίπη μεταδίδεται από τo ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.
Συμβουλές πρόληψης
Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ενώ δεν πρέπει να παραλείπονται οι πτυχές των δακτύλων και οι περιοχές κάτω από τα νύχια. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγεται η άμεση επαφή με ασθενείς, καθώς και να αερίζονται οι κλειστοί χώροι.
Πώς μπορώ να ξεχωρίσω αν έχω γρίπη ή κοινό κρυολόγημα
Συχνά, τα συμπτώματα της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος μοιάζουν, τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές στη βαρύτητα των συμπτωμάτων που μπορούν να μας υποψιάσουν: Στη γρίπη, ο πυρετός είναι συνήθως υψηλός, έως 40oC, που διαρκεί 3-4 μέρες. Παρατηρείται έντονος πονοκέφαλος με απότομη έναρξη, μυϊκοί πόνοι που συνήθως είναι έντονοι, αίσθημα κόπωσης που μπορεί να διαρκέσει δύο ή περισσότερες εβδομάδες και έντονη εξάντληση, με ξαφνική έναρξη. Επίσης, οι νοσούντες από γρίπη έχουν έντονο βήχα, ενώ μερικές φορές μπορεί να έχουν καταρροή, φτέρνισμα ή και πονόλαιμο.
Ορθολογική χρήση αντιβιοτικών ενάντια στη μικροβιακή αντοχή
Την ίδια στιγμή, ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών ενάντια στη μικροβιακή αντοχή που παρατηρείται στα νοσοκομεία προωθεί το υπουργείο Υγείας. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, με την αρμόδια Επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ συζητήθηκε η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία και αποφασίστηκαν η άμεση συγκρότηση και λειτουργία των Επιτροπών Επιτήρησης της κατανάλωσης και ορθής χρήσης των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία και η εφαρμογή του πρόσφατου νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της ΜΑ. Η προώθηση σε πανελλαδικό επίπεδο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης όλου του προσωπικού των νοσοκομείων σε θέματα εφαρμογής μέτρων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων και χης ορθής χρήσης ανχιβιο χικών μέσω νοσοκομειακών θερα πευχικών πρωχοκόλλων. Τέλος, η υιόθέτηση της ελεγχόμενης χορήγησης αντιβιοτικών από χα φαρμακεία μόνο με ιατρική συνταγή.
Ε.Ε.: Επανεξέταση της χρήσης αντιβιοτικού στην κτηνοτροφία
Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές επανεξετάζουν τη χρήση στην κτηνοτροφία του τελευταίου αντιβιοτικού που χορηγείται στους ανθρώπους όταν αναπτύξουν αντοχή σε όλα τα άλλα. Η επανεξέταση της χρήσης της κολιστίνης, όπως λέγεται το αντιβιοτικό, αποφασίστηκε έπειτα από διεθνείς έρευνες που αποκάλυψαν ότι πολλά βακτήρια μεταλλάχτηκαν ώστε να είναι ανθεκτικά στην κολιοτίνη και επομένως, θανατηφόρα. Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ζήτησε να επανεξετάσει τις συστάσεις του για τη χρήση κολιστίνης στα ζώα.
ΑΥΓΗ 15/01/2016