Νοσοκομειακή τιμή και παρατηρητήριο τιμών “φρενάρουν” τις απότομες αυξήσεις στις τιμές

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες απελευθέρωσης των ΜΗΣΥΦΑ με την κατάρτιση νέων διατάξεων που θα καθορίζουν τον τρόπο εφαρμογής της νομοθεσίας που ισχύει ήδη από την αρχή της χρονιάς.

Οι νέες διατάξεις που η κατάρτισή τους ολοκληρώνεται σήμερα, και προβλέπουν την καθιέρωση νοσοκομειακής τιμής, αλλά και Παρατηρητήριο Τιμών, αναμένεται να συζητηθούν στη διάρκεια της ημέρας με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ).

Η επίσημη ανακοίνωσή τους αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη στη διοίκηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κων. Λουράντος σε χθεσινή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, έκανε λόγο για διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ σε άλλα κανάλια διανομής εκτός φαρμακείου, καθώς και άνοιγμα των φαρμακείων όλες τις Κυριακές του έτους, όμως τίποτα από τα δύο δεν επιβεβαιώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ τέθηκε από πλευράς Θεσμών, επειδή δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος μέχρι στιγμής για τα ΓΕΔΙΦΑ (υποκατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ με μειωμένη περιεκτικότητα και μικρότερες συσκευασίες που μπορούν να πωλούνται μέσω σούπερ – μάρκετ σε περιορισμένες ποσότητες).

Η απραξία οφείλεται στο γεγονός ότι καμία από τις παρασκευάστριες φαρμακευτικές δεν επέδειξε ενδιαφέρον να προχωρήσει στη σχετική αίτηση για κυκλοφορία νέων προϊόντων ΓΕΔΙΦΑ στη λιανική πώληση των σούπερ – μάρκετ.
Ο λόγος είναι ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία είναι ασύμφορο να επενδυθούν τεράστια ποσά τόσο για την αδειοδότηση των νέων συσκευασιών, όσο και για τροποποίηση στις εργοστασιακές γραμμές για την παραγωγή των συγκεκριμένων σκευασμάτων για μια εξαιρετικά μικρή αγορά μόνο, αυτή της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, τέθηκε θέμα “αυτοματοποίησης” της διαδικασίας κυκλοφορίας νέων ΓΕΔΙΦΑ, μάλιστα χωρίς την αίτηση παραγωγού στον ΕΟΦ, εντούτοις λόγω και των παραπάνω δεδομένων, η πρόταση φαίνεται να εγκαταλείπεται από πλευράς Θεσμών.

Σε ότι αφορά την απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, στην επικείμενη διάταξη, θα προβλέπεται πλαφόν στα φάρμακα που διατίθενται στα νοσοκομεία, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι κλειστοί προϋπολογισμοί τους και βρεθούν τα νοσοκομεία χωρίς παυσίπονα και αντιπυρετικά ή δερματικές αλοιφές.

Παράλληλα, αναμένεται να καθιερωθεί και Παρατηρητήριο Τιμών για τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία, χωρίς αυτό να σημαίνει παρέμβαση στις τιμές. Οι τελευταίες, θα εγκρίνονται όπως προτείνονται από τις παρασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρίες, όμως αφενός θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας των τιμών στη διάρκεια του χρόνου, ενώ αφετέρου, εκτιμάται ότι ακριβώς αυτή η παρακολούθηση θα αποτελέσει και ανασταλτικό παράγοντα για υπέρογκες αυξήσεις σε σύντομα χρονικά διαστήματα.

Healthmag 02/05/2017