Αισιοδοξία επικρατεί για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες παρά τα προβλήματα ρευστότητας και την έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας εξακολουθούν να καταγράφουν υψηλές επιδόσεις. Μάλιστα, οι εξαγωγείς εκτιμούν ότι εάν συνεχισθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου (ξεπέρασαν το 20%) στο σύνολο του έτους, τότε θα εισρεύσουν στην οικονομία 5 δισ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι, τονώνοντας τα δημόσια έσοδα και το ΑΕΠ της χώρας.
ΕΚΡΗΞΗ ΕΦΟΣΟΝ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ OI ΥΨΗΛΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ
Προσδοκίες για επιπλέον έσσδα 5 δισ. φέτος απο τις εξαγωγές Υψηλές προσδοκίες υπάρχουν από to μέτωπο των εξαγωγών, οι οποίες συνεχίζουν να αναπτύσσονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς κόντρα στις αντιξοότητες και τα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, εάν διατηρηθούν ως το τέλος του χρόνου οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών του πρώτου τριμήνου, τότε θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία 5 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2016, έσοδα που αντιστοιχούν με το 2,75% του ΑΕΠ της χώρας, χωρίς να προσμετρούνται οι όποιες εξελίξεις από το μέτωπο των υπηρεσιών (τουρισμός, μεταφορές, ναυτιλία κ.α.). Ανάλογη αισιοδοξία εκφράζουν και οι Διεθνείς Οργανισμοί, οι οποίοι προβλέπουν μία αύξηση της τάξης του 3,8% στα έσοδα από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, δηλαδή αυξημένα έσοδα κατά 2 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Οι εν λόγω ρυθμοί οδηγούν σε θετικό αποτέλεσμα ύψους τουλάχιστον 1,5%του ΑΕΠ.Οι θετικές εκτιμήσεις πηγάζουν σε μεγάλο βαθμό στην καλή πορεία που διαγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές από την αρχή του 2017. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με α νάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων τιις ΕΛ ΣΤΑΤ, σε επίπεδο α’ τριμήνου, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 20,3% (στα 6,79 δια. ευρώ, από 5,65 δια. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2016), ενώ η αξία των εξαγωγών χωρίς τα πετρε λαιοειδή καταγράφει αύξηση κατά 253 εκατ. ευρώ ή κατά 5,8%. Η εμφατική άνοδος των εξαγωγών από ης αρχές του έτους είναι ένα αποτέλεσμα θετικών συγκυριών, αλλά και επανακαθορισμού εξαγωγικών στρατηγικών και οτοχεύοεων , επισημαίνει η Πρόεδρος του ΠΣΕ. Κυρία Χριότινα Σακελλαρίδη, τονίζοντας πως οι Έλληνες εξαγωγείς αναζητούν και παράλληλα χαράσσουν νέους δρόμους γτα την ελληνική οικονομία συνολικά .
ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Η αναζήτηση νέων αγορών αποτυπώνεται και στις σημαντικές ανακατατάξεις που παρατηρούνται όσον αφορά στους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση. Πέραν της αξιοσημείωτης (8,9%) αύξησης προς την Ε.Ε. οι αποστολές προς ης 17 χώρες της Ευρωζώνης, αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 8,7%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές προς όλες τις άλλες οικονομικές ενώσεις, πλην MERCOSUR (Ενωση που περιλαμβάνει τις χώρες Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη). Συγκεκριμένα, προς τις χώρες του ΟΟΣΑ, η αύξηση των εξαγωγών είναι της τάξης του 15,9%, προς τις χώρες του G7 6,1 !), προς τις αναδυόμενες BRICS 28,2% προς τις πετρελαιοπα ραγωγικές χώρες του OPEC 20,9% προς τις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας(ΟΣΕΠ) 28,5% ενώ προς τις χώρες της Ευρα σιατικής Οικονομικής Ένωσης ουσιαστικά έμειναν αμετάβλητες ( 0,9%). Σε ότι αφορά τις επιμέρους αγορές οτόχους, η Ιταλία εξακολουθεί και σε αυτό το τρίμηνο να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στη 2η και 3η θέση ακολουθούν (όπως και στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο) η Γερμανία και η Κύπρος. Στην 4η θέση ανήλθε η Τουρκία (από πέμπτη πέρσι) και στην 5η θέση με άνοδο πέντε θέσεων στη σχετική κατάταξη βρίσκεται ο Λιβανος. Στην 6η θέση βρίσκεται η Βουλγαρία, υποχωρώντας κατά δύο θέσεις από το αντίστοιχο περσινό α’ τρίμηνο, στην 7η θέση (από έκτη πέρσι) το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στην ίδια θέση (8η) με το περσινό διάστημα Ιανουαρίου Μαρτίου εμφανίζεται η Αίγυπτος. Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών, συμπληρώνουν οι ΗΠΑ στην 9η θέση (από 6η) και η Ισπανία με άνοδο μιας θέση από πέρσι. Η υψηλότερη νέα είσοδος χώρας οτον πίνακα με τις 100 κυριότερες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα είναι αυτή των Νήσων Φώκλαντ (73η θέση), ενώ ακολουθούν Πακιστάν (80η). Μαλαισία (87η), Κουρασάο (96η), Σρι Λάνκα (99η). Πρώτες ύλες Ο Αντίστοιχα, ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, σημαντικά αυξημένες εμφανίζονται οι εξαγωγές πρώτων υλών (41,8%) και οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα (κατά 20,3%). Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων παρουσιάζουν αύξηση κατά 7,6%, και διατηρούν μερίδιο 42,6% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Αντίθετα οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται μειωμένες κατά 3,7%. Στις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων, οι διακυμάνσεις δεν είναι τόσο έντονες, τουλάχιστον σε επίπεδο πρώτης δεκάδας, αλλά είναι αξιοσημείωτη η ανανέωση της λίστας των 100 κορυφαίων εξαγόμενων προϊόντων σε ποσοστό σχεδόν 25%. Αισιοδοξία επικρατεί για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες παρά τα προβλήματα ρευστότητας και την έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας εξακολουθούν να καταγράφουν υψηλές επιδόσεις. Μάλιστα οι εξαγωγείς εκτιμούν ότι εάν συνεχισθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου (ξεπέρασαν το 20%) στο σύνολο του έτους, τότε θα εισρεύσουν στην οικονομία 5 δια. ευρώ περισσότερα από πέρυσι, τονώνοντας τα δημόσια έσοδα και το ΑΕΠ της χώρας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 31/05/2017