ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΗ παρακολούθησης της πορείας της χημειοθεραπείας με νανοσωματίδια παρουσίασαν Αμερικανοί ερευνητές. Η τεχνική βασίζεται στον χρωματισμό της περιοχής στην οποία δρα το φάρμακο δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς αλλά και στον ασθενή να έχουν εικόνα για το εάν ο όγκος αντιδρά θετικά στο φάρμακο μέσα σε 8 ώρες από την πρώτη χορήγησή του! Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences οι άνθρωποι Tns ομάδας του βιομηχανικού Σιλαντίτια Σεγκούπτα του Νοσοκομείου Μπρίγκχαμ και Γυναικών τns Βοστόvns, η τεχνική αυτή προσφέρει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου και καταγράφει την πορεία τns Θεραπείας την ίδια στιγμή. Πιο συγκεκριμένα, η τεχνική βασίζεται στο να φτάσουν μικρά σωματίδια αποθήκες ουσιών για χημειοθεραπεία στους όγκους ή στον όγκο, να απελευθερώσουν την ουσία και εν συνεχεία να ξεκινήσουν να λάμπουν πράσινα, όταν αρχίσουν τα καρκινικά κύτταρα να διαλύονται.

Άμεση εκτίμηση

Οι ειδικοί με αυτόν τον τρόπο βλέπουν από την πρώτη κιόλας χορήγηση του φαρμάκου εάν αυτό έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα ή όχι και άρα έχουν τη δυνατότητα να εκτιμήσουν εάν πρέπει να συνεχίσουν τη χορήγηση του φαρμάκου αυτού ή να προχωρήσουν σε αλλαγές στη θεραπεία του συγκεκριμένου όγκου.

Η νέα τεχνική, όπως ανέφερε σε δηλώσει του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ο κ. Σεγκούπτα, εκμεταλλεύεται το γεγονος ότι ο θάνατος των καρκινικών κυττάρων ενεργοποιεί ένα ένζυμο που είναι γνωστό ως κασπάση, Η χημική ουσία βαφή που προσέθεσαν στο φάρμακο οι ερευνητές λάμπει όταν στο περιβάλλον της υπάρχει κασπάση. Ετσι σε όγκους που η θεραπεία είχε αποτέλεσμα οι ερευνητές παρατηρούσαν παρατεταμένη λάμψη, ενώ σε όσους δεν είχε αποτέλεσμα δεν παρατηρούσαν κάτι αντίστοιχο. Το χημικό αυτό χρησιμοποιήθηκε και σε ανοσοθεραπεία και τα αποτελέσματα εκεί ήταν ότι ο όγκος άρχισε να λάμπει πέντε μέρες μετά τη χορήγηση των αντισωμάτων, καταδεικνύοντας ότι η ανοσοθεραπεία σε σχέση με τη χημειοθεραπεία έχει πιο αργή δράση.

ΕΘΝΟΣ 30/03/2016