Πυρετός διαβουλεύσεων για τη νέα Υπουργική Απόφαση

Μπορεί οι επικεφαλής της Πανελληνίας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) να μην συναντήθηκαν τελικά το βράδυ της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, όμως σε ανοιχτή γραμμή διαρκείας βρέθηκαν αργά το βράδυ ο Ανδρέας Ξανθός, οι επικεφαλής της ΠΕΦ και η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθώς η πλευρά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας έχει εντοπίσει .. .ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα , όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κύκλοι της ΠΕΦ, στην προς υπογραφή και έκδοση νέα Υπουργική Απόφαση περί Ανατιμολόγησηςτων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Συγκεκριμένα, όπως γράψαμε χθες, με τη νέα Υπουργική Απόφαση μεγάλη σειρά γενοσήμων, αλλά και off patent φαρμακευτικών σκευασμάτων, υφίσταται μειώσεις της τάξης ακόμη και του… 50% στις τιμές της, ενώ, την ίδια στιγμή, άλλες σειρές γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά και off patent, δεν έχουν την παραμικρή μείωση στις τιμές τους.

Πάντως, τα περιθώρια για αλλαγές στην προς υπογραφή και έκδοση Υπουργική Απόφαση του Ανδρέα Ξανθού είναι σχεδόν μηδαμινά, καθώς όλες οι προωθούμενες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλαγές στην πολιτική για το φάρμακο έχουν ήδη συμφωνηθεί με τα στελέχη του κουαρτέτου και αποτελούν προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Παρ’όλα αυτά, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τις τελευταίες δύο ημέρες διαδικασίες και διαβουλεύσεις οι οποίες μαρτυρούν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσανατολίζεται πλέον σε κάποιες οριακές και μόνον αλλαγές στην προωθούμενη νέα πολιτική για το φάρμακο. Αλλαγές, τόσο προς την κατεύθυνση των θέσεων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), όσο και προς εκείνην της Πανελληνίας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), με άλλα λόγια τόσο προς την κατεύθυνση της ένταξης των καινοτόμων φαρμάκων στη λίστα των συνταγογραφουμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων, όσο και προς εκείνην του εξορθολογισμού των μειώσεων στις τιμές των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός, μάλιστα, ότι οι επικεφαλής του ΣΦΕΕ έφυγαν το πρωί της Τρίτης 29 Νοεμβρίου με εμφανή αισιοδοξία από την προγραμματισμένη συνάντηση την οποία είχαν στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου Τζουζέπε Καρόνε.

DAILY PHARMANEWS 30/11/2016