Το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης και εμπορίας φαρμάκων στην Ευρώπη δεν είναι βιώσιμο, σύμφωνα με τον Marcel van Raaij, διευθυντή φαρμάκων και ιατρικής τεχνολογίας του ολλανδικού υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας την Τετάρτη στο ετήσιο συμπόσιο TOPRA στο Άμστερνταμ, ο van Raaij δήλωσε ότι οι ενδιαφερόμενοι φορείς στον τομέα φαρμάκου πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που εργάζονται για να βεβαιωθούν ότι οι ασθενείς έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε φάρμακα σε προσιτές τιμές.

“Ήδη στην Ευρώπη έχουμε ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που βρίσκονται στην αγορά », είπε.

Ολλανδική πολιτική φαρμάκου
Στην ομιλία του, ο van Raaij έκανε αναφορά σε ένα «έγγραφο όραμα» που καταρτίσθηκε από την κυβέρνηση της χώρας του φέτος, σχετικά με τα ποια πρέπει να είναι τα βασικά στοιχεία της πολιτικής φαρμάκου τα επόμενα χρόνια.

Βασικά σημεία περιλάμβαναν την ανάγκη για τόνωση της καινοτομίας στην Ολλανδία, μέσω των εθνικών προγραμμάτων. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι δημόσιες επενδύσεις συνέβαλαν να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη ενός φαρμάκου σε ένα πανεπιστήμιο, όμως τελικά και πάλι η χώρα θα πρέπει να πληρώσει για το τελικό προϊόν. “Μερικά από αυτά τα προϊόντα, ουσιαστικά είναι κατασκευασμένα κυρίως από τον δημόσιο τομέα. Πρέπει το θέμα αυτό να συζητηθεί.”

Πρόσθεσε ότι οι τιμές θα πρέπει να σχετίζονται με την πραγματική προστιθέμενη αξία του προϊόντος, αλλά ότι “γνωρίζουμε ότι δεν γίνεται. Πληρώνουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε”.

Άλλα θέματα περιλαμβάνουν το πώς κάποια φάρμακα που έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη δεν είναι διαθέσιμα σε ορισμένες μικρότερες χώρες, καθώς δεν είναι αρκετά κερδοφόρα για τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας.