AN KAI ME ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ καθυστέρηση, άρχισαν επιτέλους οι αποκρατικοποιήσεις για την αξιοποίηση κρατικής περιουσίας, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας. Η κυβέρνηση παραμέρισε, και καλώς έπραξε, τις άστοχες, αστήρικτες, έως και αφελείς κατηγορίες για ξεπούλημα και προχώρησε στην ανάθεση 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε γερμανική εταιρεία, ενώ σήμερα αναμένονται προσφορές για τον ΟΛΠ, οι οποίες θα αξιολογηθούν στις αρχές του 2016. Είναι απλό και ρεαλιστικό το ερώτημα: Μπορεί να θεωρηθεί ξεπούλημα η εκχώρηση της εκμετάλλευσης για ορισμένο χρόνο αεροδρομίων και με όρο την αναβάθμισή τους και την αξιοποίησή τους, την ώρα που το ελληνικό κράτος δεν έχει χρήματα για επενδύσεις και μένουν τα περιφερειακά αεροδρόμια να καταρρέουν προς ζημία και του τουρισμού.
Ποιος νοικοκύρης που δεν θα μπορούσε να καλλιεργήσει τα χωράφια του λόγω ανέχειας δεν θα τα νοίκιαζε για να μην πεινάσει η οικογένειά του Χαρακτηριστικό παράδειγμα απαράδεκτου κυβερνητικού δισταγμού είναι η περίπτωση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, μιας έκτασης φιλέτο, που επί 10 και πλέον χρόνια μένει ανεκμετάλλευτη, ενώ η αξιοποίησή της θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα ενίσχυε τα άδεια σήμερα κρατικά ταμεία. Οι γύρω δήμοι, που αντιδρούν στην αποκρατικοποίηση και τη χαρακτηρίζουν ξεπούλημα, θα μπορούσαν να ιδρύσουν μια δημοτική εταιρεία λαϊκής βάσης και να αναλάβουν αυτοί την αξιοποίηση της έκτασης, προσελκύοντας και κεφάλαια Ελλήνων επενδυτών. Εχουν τη δυνατότητα να το κάνουν χωρίς κρατική χρηματοδότηση, την οποία, άλλωστε, δεν μπορούν σήμερα να έχουν ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ότι το υπερχρεωμένο ελληνικό κράτος δεν μπορεί να κάνει επενδύσεις, ούτε να αναβαθμίσει τους κρατικούς οργανισμούς και τις δημόσιες επιχειρήσεις του, ούτε καν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα να περιορίζει τις δαπάνες του και προπαντός της κοινωνικής πρόνοιας. Στο πλαίσιο αυτό πιέζεται και από τους ανάλγητους δανειστές μας η κυβέρνηση για να προχωρήσει στη 13η περικοπή των συντάξεων που θα οδηγήσει σε παραπέρα εξαθλίωση τις οικογένειες των μικροσυνταξιούχων.
Οπως αποκαλύφθηκε από έρευνα των συναδέλφων Διαλεκτής Αγγελή, Ντίνας Δασκαλοπούλου και Αφροδίτης Τζιαντζή (δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών το περασμένο Σάββατο 19 Δεκεμβρίου), το 52% των ελληνικών νοικοκυριών ζει από τις συντάξεις, το 90% της σύνταξης του παππού και της γιαγιάς καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρου του νοικοκυριού. Επισημαίνεται ότι, αν η αγορά κινείται με 5 δισ. ευρώ τον μήνα, τα 2,5 δισ. ευρώ προέρχονται από τις συντάξεις, που σημαίνει ότι αν γίνουν νέες περικοπές θα πληγεί άμεσα η αγορά με τη μείωση της κατανάλωσης. Αυτό θα προκαλέσει αύξηση της ανεργίας, λουκέτο σε καταστήματα και επιχειρήσεις, μείωση των φορολογικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι κάθε περικοπή δαπανών επιδεινώνει την οικονομική κρίση και επιβραδύνει την έξοδο από το τούνελ των μνημονίων. Με αυτή τη δραματική κατάσταση, που έχει προκαλέσει κατάθλιψη στην πλειονότητα των Ελλήνων, πόσο λογικό είναι να μη συγκεντρώνεται όλο το κυβερνητικό ενδιαφέρον στην ανάπτυξη και να παραμένει αναξιοποίητη και ανεκμετάλλευτη η δημόσια περιουσία, που είναι περιουσία του ελληνικού λαού και υπολογίζεται ότι η αξία της ξεπερνάει τα 350 δισ. ευρώ Την ώρα που οι πολιτικοί μας, τόσο οι κυβερνητικοί όσο και της αντιπολίτευσης, απασχολούνται σε ανούσιες τηλεοπτικές συζητήσεις και κοκορομαχίες, έχουν γίνει σοβαρές μελέτες από Ελληνες και ξένους επιστήμονες, που δίνουν στοιχεία για το μέγεθος του δημόσιου πλούτου ο οποίος μένει αναξιοποίητος. Δυστυχώς οι μελέτες μένουν στα συρτάρια των υπουργείων και εκεί έχουν ξεχαστεί.
ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΜΕΛΕΤΗ έγινε το 2010 από τη γερμανική εταιρεία συμβούλων Roland Berger η οποία πρότεινε ένα σχέδιο το ονόμασε Εύρηκα που προέβλεπε αποκρατικοποίηση της δημόσιας περιουσίας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και υποστήριζε ότι η εφαρμογή του θα έφερνε μείωση του δημόσιου χρέους στο 88% του ΑΕΠ (από το 145% που ήταν τότε), γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας. Την ίδια περίοδο εκπονήθηκε από ξένη εταιρεία για λογαριασμό του ΣΕΒ ειδική μελέτη με τίτλο Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά. Προσδιορίζοντας το νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα. Υποστήριζε π μελέτη ότι υπήρχε η δυνατότητα μέσα σε μια δεκαετία να αναπτυχθούν 13 επιχειρηματικοί κλάδοι και να προσφέρουν πλούτο 50 δισ. ευρώ και 540.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι κλάδοι αυτοί, κατά τη μελέτη, είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, η βιομηχανία τροφίμων, η αγροτική παραγωγή, το εμπόριο, η παραγωγή γενόσημων φαρμάκων, οι ιχθυοκαλλιέργειες, η φροντίδα για την τρίτη ηλικία, η ανάπτυξη διαμετακομιστικών κόμβων, η διαχείριση αποβλήτων, προγράμματα κλασικών σπουδών, ο ιατρικός τουρισμός κ.ά. Χάθηκε, δυστυχώς, πολύς χρόνος, χωρίς να γίνει τίποτε για να μπει η χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης. Εχουν τεράστιες ευθύνες οι κυβερνήσεις των χρόνων της κρίσης, αλλά έχουν το ίδιο μεγάλες ευθύνες και οι δανειστές, οι οποίοι εκβιάζουν για να εφαρμοστούν τα αντιαναπτυξιακά άθλια μνημόνιά τους. Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί με τις αποκρατικοποιήσεις να ανοίξει τον δρόμο της ανάπτυξης.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 21/12/2015