Η Τρόικα πιέζει, βάζει στο στόχαστρο τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και ζητά μειώσεις

Δαπανούμε 3,1% του ΑΕΠ για τα δημόσια νοσοκομεία (2,9% ο Μ.Ο. στην Ευρώπη) και βρίσκεται σε τέτοιο χάλι η δημόσια περίθαλψη

Νέες μεταρρυθμίσεις λιτότητας προοιωνίζονται στον πολύπαθο τομέα της Υγείας, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών διαπιστώνουν υψηλές δημόσιες δαπάνες για τα νοσοκομεία και την φαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα μας. Παρά το γεγονός ότι οι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων έχουν περικοπεί σε σημείο ώστε να διακινδυνεύεται η λειτουργία τους και η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί σε μη βιώσιμο επίπεδο για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι εμπειρογνώμονες δείχνουν μία άλλη πραγματικότητα και προειδοποιούν την Ελλάδα ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στο κόκκινο . Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών είχαν αλλεπάλληλες επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και για να βρουν τη χρυσή τομή προκειμένου να προχωρήσουν όσο γίνεται ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της περίθαλψης.
Τα κλιμάκια παρουσίασαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία και η ομάδα του η Ελλάδα βρίσκεται στη δεκάδα με τις χειρότερες επιδόσεις, ανάμεσα στις 28 χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα δαπανά 3,1% του ΑΕΠ για τα δημόσια νοσοκομεία, με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο νο ανέρχεται στο 2,9% του ΑΕΠ. Επίσης, από το σύνολο των δημόσιων δαπανών για την υγεία το 54,8% κατευθύνεται στο ΕΣΥ, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 46,2%. Τα στοιχεία αυτά, υποδεικνύουν πιθανή ανάγκη για πολιτική μεταρρύθμιση στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης.
Βέβαια δεν έγινε λόγος για τις δραματικές ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά και φάρμακα, που καταγράφονται στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, ως απόρροια των μειωμένων προϋπολογισμών. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το φάρμακο για το πρώτο εξάμηνο, οι δαπάνες έχουν ήδη ξεφύγει κατά αρκετά εκατομμύρια, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Υγείας. Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει είναι πως λίγες ημέρες πριν την άφιξη της αντιπροσωπείας των θεσμών συνεδρίασε για πρώτη φορά (την προηγούμενη Πέμπτη για την ακρίβεια) η Εθνική Επιτροπή παρακολούθησης της φαρμα κευτικής δαπάνης και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ, με αντικείμενο την άμεση σύσταση επιτροπής διαπραγμάτευσης των τιμών καινοτόμων φαρμάκων, αλλά και η σύσταση δύο ομάδων εργασίας που θα δραστηριοποιούνται στο πεδίο της φαρμακευτικής δαπάνης και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης αντίστοιχα.
Οι προκλητικές απαιτήσεις των θεσμών, θα οδηγήσουν σε μονοπωλιακές καταστάσεις και στρεβλώσεις την αγορά του φαρμάκου, καθώς και σε πλήρη εξάρτηση από εισαγόμενα φάρμακα και πολυεθνικές γενοσήμων, τονίζουν οι κύκλοι της φαρμακοβιομηχανίας. Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας γενόσημα, συχνά παραγόμενα σε τρίτες χώρες, πολλές φορές στο παρελθόν έχουν αποσυρθεί από τα ράφια των φαρμακείων σε μία σειρά από ξένες αγορές. Πρόκειται για σκευάσματα, τα οποία ο Έλληνας ασθενής δεν θα μπορεί να εμπιστευθεί. Από την άλλη, μία τέτοια εξέλιξη θα σημάνει τη διάλυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, προειδοποιούν οι ίδιες πηγές. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του σχολιάζουν με νόημα. Επί τάπητος τέθηκε και η περικοπή των δαπανών για τις διαγνωστικές εξετάσεις, που σήμερα είναι διπλάσιες από τα αρχικά όρια του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ με τους υπεύθυνους της ελληνικής πλευράς να επιμένουν ότι η αύξηση εισφορών υπέρ υγείας που θα βαρύνει από τον επόμενο μήνα τους συνταξιούχους θα θωρακίσει τον οργανισμό. Τα κλιμάκια έκρουσαν τον κώ δωνα για την υπέρβαση από τους στόχους του προϋπολογισμού που ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ που καταγράφεται, τους πρώτους πέντε μήνες του 2015, στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων.
124,3 ΕΚ. ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Την αρνητική πρωτιά στην υπέρβαση επί του προϋπολογισμού έχουν τα φάρμακα, αφού για το πεντάμηνο έφτασε τα 124,3 εκατ. Το ίδιο διάστημα καταγράφεται σημαντική αύξηση στις συνταγές φαρμάκων. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των συνταγών αυξήθηκε κατά 500.000 ανά μήνα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο, ενώ 100.000 περισσότεροι ασφαλισμένοι έλαβαν συνταγή, πιθανόν λόγω αύξησης νοσηρότητας.
Τη δεύτερη θέση στα ποσά υπέρβασης κατέχουν οι διαγνωστικές εξετάσεις με 74,7 εκατ. (το πρώτο τετράμηνο) και τα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές με 48,65 εκατ. (επίσης το τετράμηνο). Την ίδια ώρα, κρίσιμα παραμένουν τα θέματα που αφορούν τις αλλαγές στον κλάδο των φαρμακοποιών.
Το ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η διάθεσή τους από αλυσίδες διανομής είναι ανοικτό, με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή να συνεχίζει να λαμβάνει θέση υπέρ της παραμονής τους στα φαρμακεία και με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνο Λουράντο να πραγματοποιεί επαφές με εκπροσώπους των θεσμών σε μια προσπάθεια να μην περάσουν οι αλλαγές που προβλέπονται από τη συμφωνία με τους εταίρους (διάθεση φαρμάκων και εκτός φαρμακείων και αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος). Ωστόσο οι θεσμοί, παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση τους να προχωρήσουν οι αλλαγές στα φαρμακεία, εγείροντας εκτός των άλλων και ζήτημα για περαιτέρω περιορισμό του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.
Οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια
Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας ανέρχεται σε 1,9% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 0,9%, υποστηρίζει η έκθεση. Επίσης, σημειώνει ότι απορροφά το 32,9% του συνόλου των δαπανών για την υγεία, με το μέσο όρο της Ευρώπης να είναι στο 14,8%. Αναφορικά με την κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη, η Ελλάδα με 421 ευρώ εμφανίζεται να διεκδικεί ξανά την αρνητική πρωτιά, με το μέσο όρο των 28 χωρών να είναι στα 224 ευρώ. Πάντως κύκλοι του Υπουργείου Υγείας ισχυρίζονται ότι τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αφού θα κλείσει στα 2 δισ. ευρώ, άρα το ποσοστό επί του ΑΕΠ δεν είναι 1,9% αλλά 0,9%, επομένως η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις του συγκριτικού πίνακα. Επίσης, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη ήταν 421 ευρώ το 2011, ενώ σήμερα ανέρχεται στα 189 ευρώ, είναι δηλαδή πολύ χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος σύμφωνα με την έκθεση ανέρχεται στα 224 ευρώ.

DEAL NEWS 31/07/2015