Η μακρά περίοδος απομόνωσης του Ιράν ήταν η αιτία να μην εκσυγχρονιστούν πολλές υποδομές. Σε αυτή την κούρσα ανοικοδόμησης της χώρας, οι ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν κι αυτές ρόλο, έστω μικρό

Πρωταγωνιστεί το φάρμακο στα πρώτα ντιλ, ακολουθούν δομικά υλικά, χάλυβας και ναυτιλία

 

 

Σε μια προσπάθεια vα πάρουν λίγη χρυσόσκονη από τα δισεκατομμύρια που πρόκειται να επενδυθούν στο Ιράν το επόμενο διάστημα, οι Έλληνες επιχειρηματίες ετοιμάζονται για τα πρώτα ντιλ, με πρωταγωνιστή το φάρμακο και σε δεύτερο πλάνο τα δομικά υλικά, τον χάλυβα και την ποντοπόρο ναυτιλία.

Σε μια αγορά 80 εκατομμυρίων κατοίκων, με απαρχαιωμένες υποδομές, ελλείψεις σε βασικά είδη όπως φάρμακα και μεγάλη ζήτηση για σύγχρονο εξοπλισμό, ευκαιρίες υπάρχουν για όλους και οι επαφές πυκνώνουν ενόψει του ταξιδιού του Πρωθυπουργού τον Φεβρουάριο στην Τεχεράνη.

TIΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ διευκολύνει η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας Τεχεράνης που εγκαινίασε το περασμένο καλοκαίρι η Aegean.

Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου και παράλληλα με τη συμφωνία των ΕΛΠΕ, την πόρτα του Ιράν με συμφωνίες για εξαγωγές φαρμάκων άνοιξαν πρόσφατα οι Βιανέξ και Ντέμος, ενώ αντίστοιχη συμφωνία που θα υλοποιηθεί εντός του 2016 έχει κλείσει και η Elpen. Το πιο σημαντικό όμως είναι η δυνατότητα συμπαραγωγής σε ιρανικά εργοστάσια ελληνικών φαρμάκων, με αντάλλαγμα για τις ελληνικές βιομηχανίες δικαιώματα χρήσης. Συζητάμε ήδη με τέσσερις τοπικές εταιρείες λέει στα ΝΕΑ ο πρόεδρος της Elpen και της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων.

Πουθενά όμως δεν είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες ελληνοϊρανικής συνεργασίας απ’ ό,τι στην ποντοπόρο ναυτιλία. Το Ιράν θέλει να μεγαλώσει και να εκσυγχρονίσει τον στόλο των τάνκερ (διαθέτει μόλις 37 πολύ μεγάλα) και των πλοίων μεταφοράς κοντέινερ. Αναζητά εφοπλιστές που θα επενδύσουν σε αυτό το εγχείρημα και σε αντάλλαγμα θα τους προικοδοτήσει με μακροχρόνια ναυλοσύμφωνα. Τέτοια ναυπηγικά προγράμματα έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα χρηματοδοτήσει το Πεκίνο με κεφάλαια 5 δισ. δολαρίων.

ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ θα ταξιδέψει πλειάδα στελεχών με πρωταγωνιστή τη χαλυβουργία και τα δομικά υλικά και εκπροσώπους από τις Σιδενόρ, Ελληνικά Καλώδια, Σωληνουργεία Κορίνθου ΕΑΒΑΛ (όμιλος Στασινόπουλου), καθώς οι πολυετείς οικονομικές κυρώσεις έχουν απαξιώσει κρίσιμες υποδομές. Το Ιράν είναι πολύ δυνατός παίκτης στη χαλυβουργία, ωστόσο έπειτα από χρόνια απομόνωσης αντιμετωπίζει ελλείψεις σε αρκετά προϊόντα.

Εκεί εντοπίζονται για εμάς οι επιχειρηματικές ευκαιρίες λέει στα ΝΕΑ ο γενικός διευθυντής της Σιδενόρ Νίκος Μαρίου. Εκτός από άμεσες όμως, υπάρχουν και έμμεσες ευκαιρίες. Το άνοιγμα του Ιράν θα βοηθήσει την Τουρκία να διοχετεύσει εκεί μέρος της παραγωγής της σε χάλυβα. Στο Ιράν επομένως θα κατευθυνθούν προϊόντα που κανονικά θα διοχετεύονταν σε χώρες της Β. Αφρικής, βασικούς πελάτες των ελληνικών χαλυβουργιών, αφήνοντας έτσι γι’ αυτές περισσότερο ελεύθερο πεδίο εξηγεί το στέλεχος του ομίλου Στασινόπουλου. (!)

ΤΑ ΝΕΑ 26/01/2016