Το υπουργείο Υγείας προωθεί παρεμβάσεις για μειώσεις στις τιμές πρωτοτύπων και γενοσήμων, καθώς και κίνητρα για συνταγογράφηση φθηνών σκευασμάτων
Μειώσεις στις τιμές πρωτοτύπων και γενοσήμων φαρμάκων και κίνητρα για συνταγογράφηση φθηνών σκευασμάτων προβλέπονται στις παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Για το θέμα υπαρχει έντονη κινητικότητα, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμφανίζεται να έχει ήδη συμφωνήσει με τους θεσμούς σε ένα μεγάλο πακέτο μέτρων. Το υπουργείο Υγείας φέρεται να υιοθετεί την πρόταση του ΕΟΠΥΥ για κλειστό προϋπολογισμό σε ακριβό και φαρμακα ευρείας καταναλωσης, όπως για τον διαβήτη, τη χοληστερόλη και τον καρκίνο. Με σκοπό τη μείωση της δαπάνης προωθούνται μεγαλύτερες εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ. Το ποσοστό θα κλιμακώνεται και θα φτάνει έως και 23% για καινοτόμα σκευάσματα, τα οποία εισέρχονται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά. Κεντρικό ρόλο στο ποσοστό της μείωσης θα διαδραματίζει η επιτροπή διαπραγμάτευσης, η οποία έχει συγκροτηθεί στον ΕΟΠΥΥ. Οριζόντιες μειώσεις 7,5% αναμένονται και στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων, τα οποία βρίσκονται σήμερα υπό καθεστώς μερικής προστασίας της τιμής. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η τιμή τους δεν μπορεί να μειωθεί πάνω από 15%. Στην περίπτωση που ξεπερνά την τιμή του προϊόντος αναφοράς (off patent) αυξάνεται ανάλογα η τιμή του off patent . Η προστασία αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών, οι οποιοι εκτιμούν πως τα ελληνικά γενόσημα, που στην πλειονότητά τους είναι εγχωρίως παραγόμενα, είναι ακριβά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αυξάνεται η διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά, στα επίπεδα που έχει συμφωνήσει n χώρα μας με τους δανειστές. Βρίσκονται σήμερα κοντά στο 22% έως 23%, ποσοστό που θα πρέπει να ανέλθει στο 40% έως 60%.
Ενημέρωση
Η πολιτική ηγεσία έχει ενημερώσει σχετικά τους εκπροσώπους της αγοράς, στο πλαίστο της επιτροπής ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία συνεδριάζει κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στο υπουργείο Υγείας.

Εντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), που εκπροσωπεί τις ελληνικές επιχειρήσεις όσο και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), που εκπροσωπεί ελληνικές και πολυεθνικές.
Το προεδρείο του ΣΦΕΕ αναμένεται να έχει τις επόμενες μέρες ουνάντηση με τον Τζιουζέπε Καρόνε, υπεύθυνο των θεσμών για το φαρμακο.
Με αρθρο του στο Εθνος της Κυριακής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σημειώνει πως η παρέμβαση στο φάρμακο θα γίνει σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος της ζήτησης και το δεύτερο η διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΕΟΦ Αικ. Αντωνίου χτύπησε καμπανάκι σε όσους εμπλέκονται σε παράλληλες εξαγωγές Ελλείψει στην αγορά λόγω των παράλληλων εξαγωγών ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ και ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά προκαλούν οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων. Πρόκειται για σκευάσματα τα σποι’α εισάγονται στη χώρα μας, προκειμένου να διατεθούν σε Ελληνες ασθενείς, αλλά επανεξάγσνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η τιμή τους είναι σημαντικά υψηλότερη. Αν και το φαρμακο είναι διατιμημένο είδος, η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιτρέπει το συγκεκριμένο εμπόριο, το οποίο όμως οδηγεί σε ελλείψεις στις χώρες από όπου επανεξάγονται τα σκευάσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), έπειτα από μία πενταετία συνεχούς μείωσης οι παράλληλες εξαγωγές διπλασιάστηκαν το 2015! Συγκεκριμένα επα νεξήχθησαν πέρυστ 19,12 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων, ενώ το 2014 είχαν εξσχθεί 10 εκατομμύρια συσκευαστές. Το θέμα συζητήθηκε σε σήσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή στον ΕΟΦ, με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά. Στη σύσκεψη μετείχαν η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αικατερίνη Αντωνίου και Δέαποινα Μακριδάκη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κωνσταντίνος Λουράντος, και μέλη του συμβουλίου του Συλλόγου. Η διοίκηση του ΕΟΦ προειδοποίησε πως μπορεί πλέον να ελέγχει τις ποσότητες που εισάγονται και διατίθενται στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΟΦ, ο Οργανισμός έχει στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται πως υπάρχουν φαρμακαποθήκες που αποκλειστικά και μόνο εξάγουν φάρμακα Προειδοποίηση από τον ΕΟΦ για δημοσιοποίηση ονομάτων και για την επιβολή ποινών χωρίς άλλη οικονομική δραστηριότητα στο εσωτερικό. Η πρόεδρος του ΕΟΦ προειδοποίησε κυρίως τις φαρμακαποθήκες αλλά και τις εταιρείες, ακόμη και φαρμακεία που μπορεί να εμπλέκονται στις παράλληλες εξαγωγές, πως πολύ σύντομα θα γνωστοποιηθούν ονόματα και θα επιβληθούν ποινες.
ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΕΝΤΕ ΕΜΒΟΛΙΩΝ
ΣΕ ΑΠΑΓΌΡΕΥΣΕΙΣ παράλληλων εξαγωγών, εξαιτίας ελλείψεων των συγκεκριμένων φαρμάκων, προχωρεί ο ΕΟΦ. Με την πλέον πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές πέντε παιδιατρικών εμβολίων κατά του κοκίτη και της ηπατίτιδας, έπειτα από σχετική εισήγηση της υπηρεσίας ελέγχου επάρκειας. Τα εμβόλια προστέθηκαν στον κατάλογο των προσωρινά απαγορευμένων προς παράλληλη εξαγωγή, ενδοκοινοτική διακίνηση και αποθεματοποίηση.