Εχουν πρόσβαση όσο βρίσκονται στο νοσοκομείο. Μετά άντε να τα βρουν…

ZΩH ΓΡΑΜΜΑΤΟΓΛΟΥ ΠΡΟΕΛΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΚΕΦΙ

Αντιμέτωπες με το φόβο και το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος βρίσκονται 6.000 Ελληνίδες που πάσχουν από μεταστατικό καρκίνο μαστού, ο οποίος αποτελεί σκληρότερο χαστούκι από την πρώιμη και ιάσιμη νόσο. Οι γυναίκες με τη μεταστατική νόσο, πέρα από την απειλητική ασθένεια, αντιμετωπίζουν ένα γολγοθά, αφού δεν έχουν εύκολη πρόσβαση ούτε στα φάρμακα ούτε στις εξειδικευμένες μοριακές εξετάσεις οι οποίες απαιτούνται προκειμένου να εξατομικευτεί η θεραπεία τους. Μία στις δέκα

Παρότι δεν υπάρχει αρχείο νεοπλασιών ακόμα στην πατρίδα μας, από τα δημόσια νοσοκομεία προκύπτει ότι το 10% των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο μαστού είναι ανασφάλιστες ή άπορες , τονίζει η Αθηνά Χριστοπούλου, διευθύντρια ΕΣΥ της Ογκολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου Πατρών, με την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ να καταγγέλλει πως οι ανασφάλιστοι και οι άποροι καρκινοπαθείς δεν έχουν στον ήλιο μοίρα στη μνημονιακή Ελλάδα.

Είναι μεγάλο ψέμα οι ισχυρισμοί του υπουργού Υγείας ότι οι ανασφάλιστοι και οι άποροι ασθενείς έχουν πρόσβαση στα φάρμακα για τον καρκίνο. Οσο βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο, ναι, έχουν. Μετά, άντε να τα βρουν , ξεσπά η κ. Γραμματόγλου Για την υποστήριξη των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο μαστού, την ενημέρωσή τους, τη δημιουργία αρχείου ασθενών την καταγραφή των προβλημάτων πρόσβασης, τη δυνατότητα ένταξής τους σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης πειραματικών φαρμάκων και κλινικών μελετών, δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, από μια παρέα γυναικών ογκολόγων παθολόγων, η πρωτοποριακή Συμμαχία για το μεταστατικό καρκίνο μαστού , που βραβεύτηκε ως μια από τις 4 καλύτερες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τον καρκίνο.

Η Συμμαχία θα δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα για να επιτελέσει το δύσκολο έργο της στήριξης των ασθενών και θα υποκαταστήσει την ανύπαρκτη κρατική μέριμνα. Γεννήθηκε μέσα από τη σύμπραξη της επιστημονικής ομάδας Γυναίκες στην Ογκολογία (W40) με το Σύλλογο Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ . Οι γυναίκες ψυχή της πρωτοβουλίας είναι η Αθηνά Χριστοπούλου, διευθύντρια ΕΣΥ στην Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Πατρών, η Ελένη Λινάρδου, αναπληρώτρια διευθύντρια Α’ ογκολογικής κλινικής σε ιδιωτικό νοσοκομείο, η Αμάντα Ψυρρή, επίκουρη καθηγήτρια Ογκολογίας, και η Ζένια Σαριδάκη, επιστημονική υπεύθυνη του Ογκολογικού Τμήματος Ασκληπιός στην Κρήτη. Η ελληνική Συμμαχία βραβεύτηκε από την Ένωση για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου, στο πλαίσιο του προγράμματος για το μεταστατικό καρκίνο Μαστού SPARC , ενώ από την Ευρώπη βραβεύτηκαν επίσης η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Βουλγαρία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ  26/11/2015