ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΚΑΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ειρήνη Μαρκάκη Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων: Να μείνει το φάρμακο σε ελληνικά χέρια Πιστοδοτώντας τα φαρμακεία, δανείζουμε άτοκα τον ΕΟΠΥΥ με πάνω από 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο
Τις σοβαρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης έχει υποστεί ο κλάδος του χονδρεμπορίου φαρμάκων, σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμα καποθηκαρίων, Ειρήνη Μαρκάκη, η οποία εξηγεί ότι οι φαρμακαποθήκες, παρότι έχουν εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό κέρδους πιστοδοτούν τα φαρμακεία πελάτες τους με 90 ημέρες κατά μέσο όρο. Αρα δανείζουμε άτοκα τον ΕΟΠΥΥ με πάνω από 500 εκατ. ευρώ , επισημαίνει. Και προσθέτει: Εάν εκλείψουν οι φαρμακαποθήκες, την επόμενη ημέρα όλα τα μικρά φαρμακεία θα κλείσουν, αφού είναι αδύνατο για να ένα μικρό φαρμακείο να διαχειριστεί 150 προμηθευτές και μία μικρή φαρμακευτική εταιρεία να εξυπηρετήσει περισσότερα από 10.000 φαρμακεία. Αν αποτύχουμε και περάσουν αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις σε ξένα χέρια, τότε εάλω το κράτος. Λαός που δεν ελέγχει τις υποδομές της υγείας του και βεβαίως το φάρμακο του, χάνει την ελευθερία των επιλογών του και επομένως την αυτονομία του.
Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στη φαρμακευτική αγορά;
Για έβδομη συνεχή χρονιά, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ακολουθεί πτωτική πορεία, καταγράφοντας συνολική μείωση της τάξης του 65%, με αντίστοιχη μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης στα 183 ευρώ, ποσό που κατατάσσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.. Το 2009 η κατά κεφαλήν δαπάνη ήταν 456 ευρώ, ποσό αδικαιολόγητα υψηλό. Σήμερα, όμως βρισκόμαστε στο άλλο άκρο. Κινούμεθα από τη μία υπερβολή στην άλλη. Αν λάβουμε υπόψη μας την αυξημένη νοσηρότητα λόγω κρίσης τη γήρανση του πληθυσμού και τις χιλιάδες προσφύγων, το ποσό των 1,98 δισ. που έχει καθοριστεί το 2016 για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι ανεπαρκές. Αν εκλείψουν οι φαρμακαποθήκη, την επόμενη ημέρα όλα τα μικρά φαρμακεία θα κλείσουν.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της διαρκούς αυτής κρίσης στις επιχειρήσεις σας;
Ο κλάδος μας έχει πληγεί όσο κανείς άλλος από τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα του φαρμάκου, αφού έχει υποστεί μείωση κατά 40% στο ποσοστό κέρδους του, το οποίο διαμορφώθηκε στο 4,67% και υπολείπεται πλέον κατά πολύ του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Αν λάβετε υπόψη σας τη μείωση του τζίρου στο 1 /3 σε σχέση με τα προ της κρίσεως επίπεδα, την απομείωση των ιδίων κεφαλαίων, λόγω των επανειλημμένων μειώσεων των τιμών, το υψηλό κόστος δανεισμού, τις επισφάλειες από την αδυναμία πολλών φαρμακείων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 1% του τζίρου μας, την αλλοίωση του μείγματος ακριβών και φθηνών προϊόντων που διακινούμε, αφού τα ακριβά φάρμακα τα διακινεί πλέον ο ΕΟΠΥΥ, και όλα τούτα ενώ το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων μας παραμένει σταθερό, αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργείται ζοφερό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις μας.
Τι εννοείτε μείγμα φαρμάκων και γιατί τα ακριβά φάρμακα τα διακινεί ο ΕΟΠΥΥ;
Σκεφτείτε τι κέρδος μπορεί να βγει, όταν διακινείς στη συντριπτική πλειονότητά τους φάρμακα με χονδρική τιμή κάτω των 10 ευρώ με μεικτό κέρδος 4,67%. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στα φάρμακα χαμηλού κόστους χορηγείται προς τις φαρμακαποθήκες ένα ποσό ανά τεμάχιο, γιατί αναγνωρίζεται ότι η αποθήκευση και μεταφορά των προϊόντων αυτών με πλήρη εφαρμογή των κανόνων της ορθής διακίνησης φαρμάκων (GDP) καθίσταται ασύμφορη. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία τα φάρμακα υψηλού κόστους να διανέμονται από 100 σημεία, όσα είναι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, και να αποστέλλονται μέσω ΕΛΤΑ στους ασθενείς. Τα φάρμακα υψηλού κόστους είναι συνήθως εξαιρετικά ευαίσθητα και απαιτούνται ειδικοί κανόνες συντήρησης και μεταφοράς που μόνο οι εφαρμόζοντες πλήρως τις κατευθυντήριες γραμμές ορθής διακίνησης φαρμάκων, δηλαδή οι φαρμακέμποροι, νομιμοποιούνται να μεταφέρουν.
Σε αντίθετη περίπτωση, πέραν του ότι παραβιάζονται κατάφωρα η ευρωπαϊκή και η εθνική νομοθεσία, ενέχεται μεγάλος κίνδυνος για την υγεία των ασθενών και φυσικά για το περιβάλλον, καθώς πολλά από αυτά τα φάρμακα είναι εξαιρετικά τοξικά.
Τις προάλλες ο ΠΦΣ κατήγγειλε ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων. Μάλιστα, κυκλοφόρησε μια λίστα με φάρμακα σε έλλειψη.
Την είδα τη λίστα. Κάποια από τα φάρμακα που αναφέρει είναι ασήμαντης κυκλοφορίας και 15 με 20 είναι πράγματι ευρείας κυκλοφορίας.
Κόβουν φάρμακα οι εταιρείες ή μήπως ευθύνονται οι εξαγωγές;
Υπάρχουν εταιρείες που έχουν μειώσει σημαντικά την τροφοδοσία της αγοράς και πρέπει να ελεγχθούν. Ηδη από το 2012 ο τότε πρόεδρος του ΕΟΦ είχε μιλήσει για 13 φαρμακευτικές εταιρείες που ακολουθούσαν αυτή την τακτική, για τις οποίες επέκει το να επιβληθούν πρόστιμα, τα οποία ακόμη επίκεινται. Οσο για τις εξαγωγές μια ματιά στα στοιχεία του ΕΟΦ δείχνει ότι έχουν κατακρημνισθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Εξάλλου, ελλείψεις καταγγέλλουν φαρμακαποθήκες και ορισμένοι συνεταιρισμοί που δεν κάνουν εξαγωγές.
Πως πρέπει να δράσει η πολιτεία για να διορθώσει τα κακώς κείμενα στην αγορά φαρμάκου
Να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια θέσπισε. Να εφαρμοστεί επιτέλους η ισχύουσα νομοθεσία περί δίμηνης πίστωσης και από τη φαρμακοβιομηχανία, την οποία οι δύο από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες φαρμάκων, και όχι μόνο, καταστρατηγούν. Επίσης, κομματικές αγκυλώσεις και ιδεοληψίες να μπουν στο περιθώριο. Παρεμβάσεις της πολιτείας που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό, όπως η ΚΥΑ του ’15, η οποία επιτρέπει στους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών μέλη της ΟΣΦΕ να ιδρύουν αλυσίδες φαρμακείων, στερώντας αυτό το προνόμιο στους ιδιώτες φαρμακεμπόρους.
Εσείς, ως σύλλογος φαρμακαποθηκαρίων, τι προτείνετε και πώς βοηθάτε;
Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική. Οι φορείς να συνεργάζονται με τον υγιή συνδικαλισμό. Ας μείνουν στο περιθώριο αυτοί που, αντί να παράγουν έργο, κάνουν επικοινωνιακή πολιτική και ας πάψει η πολιτεία να σύρεται πίσω τους. Παρ’ ότι όλοι κινούμεθα στα όρια των αντοχών μας, οφείλουμε να συνεννοηθούμε. Φαρμακευτικές εταιρείες φαρμακεία, φαρμακαποθήκες κανείς δεν περισσεύει. Χρειάζεται σχεδιασμός που θα κατοχυρώνει τη διαφάνεια, τον υγιή ανταγωνισμό και θα εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που δίδει η σύγχρονη τεχνολογία. Τονίζω ότι οι φαρμακαποθήκες πιστοδοτούμε τα φαρμακεία πελάτες μας με 90 ημέρες κατά μέσο όρο άρα δανείζουμε τον ΕΟΠΥΥ άτοκα με πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Εάν εκλείψουμε, τα μικρά φαρμακεία θα κλείσουν, αφού είναι αδύνατο για ένα μικρό φαρμακείο να διαχειριστεί 150 προμηθευτές και μία μικρή φαρμακευτική εταιρεία να εξυπηρετήσει περισσότερα από 10.000 φαρμακεία. Αν οι επιχειρήσεις μας οι οποίες είναι αμιγώς ελληνικές, περάσουν σε ξένα χέρια, τότε εάλω το κράτος. Λαός που δεν ελέγχει τις υποδομές της υγείας του και βεβαίως το φάρμακό του, χάνει την ελευθερία των επιλογών του και επομένως την αυτονομία του.
REAL NEWS_REAL HEALTH 03/04/2016