Με όπλο την ανάγκη των ασθενών για φάρμακα, οι φαρμακευτικές εταιρείες, ενόψει των επικείμενων αλλαγών στις δαπάνες για σκευάσματα, εντείνουν τις πιέσεις τους προς το υπουργείο Υγείας
Πληθαίνουν οι πιέσεις των φαρμακευτικών εταιρειών προς το υπουργείο Υγείας ενόψει των επικείμενων αλλαγών στη φαρμακευτική πολιτική που θα ακολουθηθεί το προσεχές διάστημα. Οι αλλαγές αυτές ενδεχομένως να ανακοινωθούν και εντός της εβδομάδας και, όπως φαίνεται, θα βασίζονται σε εξορθολογισμό των δαπανών άρα και των φαρμακευτικών και σε συγκεκριμένα κριτήρια τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την είσοδο των νέων φαρμάκων στα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας) επιχείρησε να προλάβει το υπουργείο μ’ ένα δελτίο Τύπου όπου εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο θεσμοθέτησης και εφαρμογής των επικείμενων αλλαγών στη φαρμακευτική πολιτική, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως: Η αντίθεση αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις αναγκαίες γι’ αυτούς θεραπείες, καθυστερούν σημαντικά (2-4 χρόνια) την είσοδο νέων θεραπειών και πλήττουν καίρια την καινοτομία, τη Δημόσια Υγεία, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας.
Μόλις πριν από μία εβδομάδα, σε εκδήλωση μεγάλης πολυεθνικής στον χώρο του φαρμάκου, είχαν εκφραστεί οι ανησυχίες ότι τη δεδομένη υπέρβαση των 280 εκατ. ευρώ στον κλειστό προϋπολογισμό του υπουργείου για τη φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία για το τρέχον έτος θα κληθούν να πληρώσουν οι ίδιες οι εταιρείες. Οι θεσμικοί εκπρόσωποι των φαρμακευτικών διατείνονται ότι οι επικείμενες αλλαγές δεν έχουν καμία σχέση με πραγματικές μεταρρυθμίσεις, ενώ προτάσσουν το δικαίωμα του Έλληνα ασθενή σε όλες τις καινούργιες θεραπείες, καταδεικνύοντας παράλληλα το ζήτημα της επιβίωσής τους και της διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Τέλος, θεωρούν ότι τέτοιες πολιτικές δεν βοηθούν στην επίτευξη των μνημονιακών στόχων όπως είναι αυτός του πλεονάσματος σε ποσοστό 3,5%.
Ξεπερνώντας κανείς το οξύμωρο του πράγματος, την εξίσωση δηλαδή του δικαιώματος του ασθενή σε καινοτόμες θεραπείες με το ζήτημα της επιβίωσης των εταιρειών που το 2015 είχαν τζίρο 2 δισ. ευρώ και αύξηση των καθαρών κερδών τους σ’ έναν αυστηρά μνημονιακό προϋπολογισμό για τον χώρο της Υγείας, ο οποίος απέχει σε ποσοστό 2 2,5% απ’ τον μέσο Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters η παγκόσμια δαπάνη για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα φτάσει το 1,5 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία όρο των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε., αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ υπουργείου και εταιρειών. Ο πόλεμος για την τιμολόγηση και τις πολιτικές φαρμάκου αναμένεται να κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters που καταγράφει μελέτη της εταιρείας συμβούλων Quintiles IMS Holding, η παγκόσμια δαπάνη για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα φτάσει το 1,5 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των δαπανών τα επόμενα πέντε χρόνια έως και το 2021 εκτιμάται στο 4% με 7%, καθοδηγούμενος κυρίως από τις νέες θεραπείες για τον καρκίνο, τον διαβήτη και τις αυτοάνοσες παθήσεις σε αναπτυγμένες χώρες. Αυτό το ποσοστό συγκρίνεται με ανάπτυξη των δαπανών σχεδόν σε ποσοστό 9% κατά τα έτη 2014 και 2015, λόγω εν μέρει της ζήτησης για τις νέες θεραπείες της ηπατίτιδας C, που έκτοτε έχει εξισορροπηθεί.
Το εμβόλιο τύπου Β
Την ίδια ώρα, αύριο ή το αργότερο μεθαύριο αναμένεται να συγκληθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, στην οποία επίσης ασκούνται πιέσεις τα τελευταία 2 χρόνια ώστε να εντάξει στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Για την περίπτωση του εν λόγω σκευάσματος είχαμε κάνει αναλυτικό ρεπορτάζστην Εφ.Συν. ( Αλήθειες για το εμβόλιο τύπου Β 9 Νοεμβρίου 2016).
Στο ίδιο μοτίβο, και ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής, διάφοροι ιστότοποι ιατρικού περιεχομένου εδώ και μέρες πιέζουν με κείμενα προς αυτή την κατεύθυνση, επικαλούμενα μάλιστα το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας. Στα δημοσιεύματα βέβαια δεν γίνεται καμία αναφορά σε δύο πράγματα: στο γεγονός ότι καμία χώρα της Ε.Ε. δεν έχει εντάξει το εν λόγω σκεύασμα στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά και ότι η περίπτωση της Βρετανίας είναι ιδιαίτερη, μιας και τα κρούσματα της ασθένειας είναι τα τριπλάσια από αυτά που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 12/12/2016