Με στόχο να καταπολεμηθεί το φακελάκι στα νοσοκομεία, ο Ανδρέας Ξανθός εξήγγειλε το συγκεκριμένο μέτρο στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, όπου συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα της δημόσιας υγείας

 

Σε διαπιστώσεις και εξαγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών με τίτλο Τα προβλήματα και τα δικαιώματα των ασθενών και οι προτεραιότητες του συστήματος υγείας , το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Το σημαντικότερο απ’ όσα είπε στην παρέμβασή του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, είναι η σύσταση των γραφείων δικαιωμάτων ασθενών στα νοσοκομεία, ώστε να καταπολεμηθεί κατά κύριο λόγο το φακελάκι . Η ιδέα δεν είναι καινούργια, επιχειρήθηκε και επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο δεν λειτούργησε και εγκαταλείφθηκε. Εντάσσεται, δε, στη νέα θέαση της δημόσιας υγείας που προωθεί το υπουργείο και στην οποία αναφέρθηκε και ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, που εστιάζει στην ανθρωποκεντρική ασθενοκεντρική προσέγγιση και όχι στο νοσοκομειοκεντρικό-ιατροκεντρικό ΕΣΥ. Για τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό στις μονάδες υγείας δεν έγινε αναφορά, πέραν εκείνης του υπουργού που μίλησε για ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, δικτύωση υπηρεσιών και συνέργειες δομών . Κατά τα λοιπά, στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας είναι η ενεργοποίηση των αποκεντρωμένων δομών της οικογενειακής ιατρικής (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) με έμφαση στην πρόληψη και την ολιστική φροντίδα, η κεντρικοποίηση των προμηθειών των δομών υγείας και η ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον χώρο της Υγείας.

Δύσκολη εξίσωση
Παράλληλα προωθείται ο έλεγχος σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και υπηρεσίες υγείας με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα εφαρμόζονται υποχρεωτικά. Τέλος, στόχος του υπουργείου είναι η καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων, που μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας με ιατρική παρακολούθηση, εξετάσεις, νοσήλια και ειδικές θεραπείες. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις πρόσφατες συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, λέγοντας χαρακτηριστικά: Εχουμε να λύσουμε μια δύσκολη εξίσωση. Τήρηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, δικαιότερη κατανομή βαρών, μέτρα ανακούφισης και κοινωνικής προστασίας, διαρθρωτικά μέτρα, μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας… Οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε συμφωνία με κεντρικό στοιχείο τη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο την καθολική ισότιμη αποτελεσματική φροντίδα των πολιτών και ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας.
Στην παρέμβασή της στη συνέχεια, η Μ. Κορλέτη, αντιπρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ Συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου, ζήτησε να γίνει επιτέλους πράξη η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση κυκλοφορίας των νέων φαρμάκων κατά του καρκίνου. Τα νέα φάρμακα είναι ζήτημα επιβίωσης και ποιότητας ζωής για εμάς τους ασθενείς, είπε χαρακτηριστικά.

Αυστηρά κριτήρια
Από την πλευρά του ο υπουργός είπε πως δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου αυτή η καθυστέρηση. Τόνισε, ωστόσο, πως πρέπει να υπάρχουν αυστηρότερα κριτήρια επιλογής των καινοτόμων φαρμάκων που να αντιστοιχούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα και συνεχής διαπραγμάτευση με τις φαρμακοβιομηχανίες ώστε να επιτευχθούν κοινωνικά αποδεκτές τιμές αποζημίωσης, οι οποίες βέβαια έχουν άμεση σχέση και με τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Εκτενή αναφορά στις αδυναμίες του συστήματος υγείας έκανε στην παρέμβασή του ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος. Αναφέρθηκε σε παρουσία, από καιρό σε καιρό, ελλείψεων κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε φάρμακα, σε φαινόμενα έλλειψης διαφάνειας και διαφθοράς, σε παντελή έλλειψη της έννοιας διαχείρισης της νόσου , δηλαδή της συνέχειας και της συνέπειας στη φροντίδα, ειδικά σε ό,τι αφορά τα χρόνια νοσήματα. Οπως είπε ο κ. Μπασκόζος, όλα αυτά είναι εν γνώσει του υπουργείου, το οποίο έχει δρομολογήσει σειρά από δράσεις που θα διορθώνουν τα κακώς κείμενα, χωρίς να θέλω να ισχυριστώ ότι αυτό είναι επαρκές, κατέληξε.

Τι είναι το Συνέδριο Ασθενών
ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ Συνέδριο Ασθενών Patients in Power Conference πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, αποτελώντας τον μεγαλύτερο ετήσιο θεσμό που συγκεντρώνει τα μέλη των Συλλόγων Ασθενών από κάθε γωνιά της Ελλάδας με στόχο την ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και τον συντονισμό των δράσεών τους για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων τους. Στο φετινό συνέδριο συμμετείχαν επιστήμονες από τον ευρύτερο χώρο της Υγείας και περίπου 200 αντιπρόσωποι συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα, μεταξύ άλλων από τους: θετική Φωνή Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, Προμηθέας Σύλλογος Ασθενών Ηπατος Ελλάδας, Αλμα Ζωής Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού κ.ά.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 30/11/2016