Η άρση του εμπάργκο και η επανένταξη στη διεθνή κοινότητα δημιουργεί ένα Ελ Ντοράντο με διακύβευμα εκατοντάδες δισ. δολάρια

“Tο Ιράν θα είναι το πεδίο που θα δοθεί η μεγαλύτερη διεθνής επιχειρηματική μάχη τα επόμενα χρόνια. Τα ποσά που διακυβεύονται είναι εκατοντάδες δις. Έτσι, ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρότατος, αλλά για πολλές ελληνικές εταιρίες μπορεί να ανοίξει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας”.

Αυτή είναι η εκτίμηση έμπειρου επιχειρηματία, με πλήρη γνώση των σχετικών εξελίξεων στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο.

Η άρση των κυρώσεων δημιουργεί τρεις πυλώνες ευκαιριών: Η πρώτη αφορά την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, η δεύτερη την άμεση ενίσχυση των εισαγωγών για πάσης φύσεως προϊόντα και η τρίτη την ραγδαία ανάπτυξη των υπηρεσιών. Οι πληροφορίες λένε ότι ανώτατα στελέχη των ισχυρότερων ομίλων από δέκα τουλάχιστον κλάδους της οικονομίας ακτινογραφούν το επερχόμενο Ελ Ντορόντο εδώ και έξι μήνες τουλάχιστον, ενώ κάποιοι έχουν φροντίσει πέρα από τη συμμετοχή τους στις επίσημες ελληνικές αποστολές, να χτίσουν αυτόνομες γέφυρες επικοινωνίας με Ιρανούς αξιωματούχους και στελέχη κρατικών εταιριών. Το βέβαιο είναι ότι σε επιxειρηματικό επίπεδο σημειώνεται καιρό τώρα επιδρομή δυτικών συμφερόντων με επίκεντρο τα νέα ενεργειακά συμβόλαια και τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών υποδομών της χώρας.

Η Τεχεράνη έχει εκφράσει την ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της τάξεως των 185 δισ. δολαρίων για την επόμενη πενταετία, όπως αναφέρουν πηγές της εκεί κυβέρνησης. Στοχεύει, επίσης, σε επενδύσεις 20 δισ. δολαρίων για την εξερεύνηση και την αξιοποίηση των ορυχείων της. Τεράστια ποσά αναμένεται να κατευθυνθούν για το χτίσιμο νέων και την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών, όπως αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, γέφυρες κλπ Ένα μόνο μέρος αυτής της κολοσσιαίας πίτας αν καταφέρουν να πάρουν οι ελληνικές εταιρίες θα είναι αρκετό για να λειτουργήσει ως ανάσα στο σημερινό περιβάλλον χρηματοδοτικής ασφυξίας. Η χώρα βρίσκεται σε κατασκευαστικό οργασμό, με οκτώ επεκτάσεις πόλεων , λένε άνθρωποι με γνώση του τι συμβαίνει εντός των τειχών. Η σημασία που έχει το χαρτί του Ιράν για την Ελλάδα, και σε γενικότερο επίπεδο, φαίνεται και από το γεγονός ότι ετοιμάζεται επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσϊπρα, που θα συνοδεύεται από πολυμελή επιχειρηματική αποστολή, κατά την οποία προγραμματίζεται να υπογραφούν και οι πρώτες συμφωνίες.

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Μέσα σε αυτό το κλίμα επερχόμενης κοσμογονίας , με το όπλο παρά πόδα βρίσκονται οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι που έχουν ήδη παρουσία στην αγορά της Μ. Ανατολής, καθώς πολλά λεφτά θα πέσουν για αυτοκινητόδρομους, γέφυρες, σιδηροδρομικά έργα, διαχείριση υδάτινων πόρων και αποβλήτων, και άλλα έργα υποδομών. Αυτό αφορά τους Ελλάκτωρ, ΤΕΡΝΑ, J&P ‘βαξ, Archirodon, καθώς και μια σειρά μικρότερων τεχνικών εταιριών με αναφορά σε εξειδικευμένα projects, όπως οι λιμενικές εγκαταστάσεις. Από κοντά και οι χαλυβουργίες, όπως η Βιοχάλκο, που βλέπει σημαντικές εξαγωγικές προοπτικές. Στον ίδιο ρυθμό βρίσκονται και οι ενεργειακοί όμιλοι, με πρώτη τη ΜΕΤΚΑ, που ως EPC Contractor έχει ισχυρό εκτόπισμα στην περιοχή, καθώς και μεγάλους ομίλους στις ΑΠΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ιράν έχει τη δυνατότητα να παράξει ενέργεια 40.000 MW μόνο από αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Σημαντικό έδαφος δημιουργείται για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε φάρμακα (αντικαρκινικά, αντιγριπικά εμβόλια, αντιβιοτικά, δερμοκαλλυντικά κ.α.) και ιατρικά εξαρτήματα. Το παρών έχουν ήδη δώσει κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΔΞ Ν. Κοτζιά στην Τεχεράνη εκπρόσωποι των Vianex, Demo, ELPEN.

Προοπτικές υπάρχουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και ιδιαίτερα της κινητής τηλεφωνίας, αλλά και της παροχής λογισμικού. Κλάδος αιχμής θεωρείται για τους Ιρανούς ο τουρισμός, καθώς με το σταδιακό άνοιγμα της χώρας προς τη διεθνή αγορά προσβλέπουν στην ανάδειξή της σε τουριστικό προορισμό. Ακόμη και άμεσα όμως υπάρχει ανάγκη για ξενοδοχειακές υποδομές και υπηρεσίες που σε πρώτη φάση θα απευθύνονται στο ανερχόμενο εισοδηματικά μέρος του ντόπιου πληθυσμού. ‘Ετσι, το Ιράν βρίσκεται στις προτεραιότητες και Ελλήνων επιχειρηματιών του κλάδου που αναζητούν κι άλλες εκτός των γνωοτών διεξόδους. Για τα τρόφιμα, το λιανεμπόριο, τα ελληνικά προϊόντα (μεταποιημένα τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα κλπ) ακόμη και τις οργανωμένες αλυσίδες εστίασης ανοίγει μια νέα αγορά 80 εκατ. καταναλωτών, που περιλαμβάνει και μια πολυάριθμη και πλούσια μεσαία τάξη.

ΖΩΝΕΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Στο Ιράν λειτουργούν και οι λεγόμενες ελεύθερες ζώνες με ειδικό καθεστώς. Για τις επενδύσεις που γίνονται εντός των ορίων τους ισχύουν σειρά προνομίων, όπως εγγύηση 100% επαναπατρισμού κεφαλαίων, 15ετής φοροαπαλλαγή, ατέλεια εισαγωγής μηχανημάτων, πρώτων υλών, ανταλλακτικών κλπ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες πρέπει να βιαστούν καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν σκληρότατο ανταγωνισμό από ευρωπαϊκά και αμερικανικά συμφέροντα. Ήδη στην Τεχεράνη σημειώνεται συνωστισμός από πολυμελείς επιχειρηματικές αποστολές Γάλλων, Ιταλών, Γερμανών, Τούρκων, Σουηδών, Πολωνών και πολλών άλλων εθνικοτήτων.

Αυτοκινητόδρομοι, σιδηροδρομικά, λιμενικές εγκαταστάσεις, διαχείριση αποβλήτων

Χαλυβουργία, φάρμακα, τουρισμός, τρόφιμα, εστίαση, λιπάσματα

Τηλεπικοινωνίες, μεταφορές logistics, παροχή λογισμικού

Για ποιες επιχειρήσεις ανοίγει η μεγάλη πόρτα του Ιράν Κατασκευαστές, φαρμακοβιομήχανοι, ξενοδόχοι στην πρώτη γραμμή για απόβαση στην Τεχεράνη.

ΒΛΕΠΟΥΝ ΦΙΛΕΤΑ

Προσδοκίες για έλευση κεφαλαίων

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αφορά όχι την πόρτα που ανοίγεται στο Ιράν γιο τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά την αντίστροφη τάση, δηλαδή την προοπτική για έλευση ιρανικών κεφαλαίων στη χώρα μας και τη συμμετοχή τους σε εγχώριες εταιρίες. Ήδη διάφορα σενάρια έχουν δει το φως σχετικά με το φημολογούμενο ενδιαφέρον της κρατικής πετρελαϊκής NIOC για τα ΕΛΠΕ, χωρίς όμως να έχει προκύψει κάτι απτό. Το βέβαιο είναι ότι η Τεχεράνη διερευνά τρόπους και δρόμους επέκτασης προς την ευρωπαϊκή αγορά, όχι μόνο σε επίπεδο εξαγωγών αργού, αλλά και με τη μορφή επενδυτικών κινήσεων σε διάφορους κλάδους. Από αυτή την άποψη, η Ελλάδα θεωρείται ότι διαθέτει πολλές ευκαιρίες, καθώς λόγω της κρίσης έχει σημειωθεί ραγδαία υποτίμηση αξιών , για τοποθέτηση σε ομίλους με γερή βάση. Στα θέματα που θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας είναι και αυτό των παλαιών οφειλών προς τη NIOC από τα δύο διυλιστήρια ΕΛΠΕ και Motor Oil, που δεν μπορούσαν να τακτοποιηθούν λόγω του εμπάργκο. Για το ζήτημα υπάρχει διαφορετική προσέγγιση (οι Ιρανοί μιλούν για 800 εκατ. δολ. και η ελληνική πλευρά για 600 εκατ.) και η υπόθεση θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού αργού πετρελαίου του Ιράν, Αμίρ Χοσείν Ζα μαμίνια με τον ΥΠΑΠΕΝ Π. Σκουρλέτη και τον διευθ. σύμβουλο των ΕΛΠΕ Γρ. Στεργιούλη.

DEAL NEWS  22/01/2016