Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Υγείας, David Byrne, δήλωσε σε φόρουμ υψηλού επιπέδου στον ΟΗΕ ότι η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα που θεραπεύουν αποτελεσματικά πρέπει να αντιμετωπίζονται σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο Byrne είναι παράλληλος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Εξατομικευμένη Ιατρική (EAPM), που εδρεύει στις Βρυξέλλες, και η οποία πραγματοποίησε καθοριστικές συναντήσεις την προηγούμενη εβδομάδα στην 71η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η εκδήλωση της Συμμαχίας, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τις ιρλανδικές και αυστριακές Μόνιμες Αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ, πραγματοποιήθηκε το πρωί της 23ης Σεπτεμβρίου, παίρνοντας τη μορφή εργαστηρίου υψηλού επιπέδου πριν από περαιτέρω συζητήσεις το απόγευμα.

Τα θέματα που καλύφθηκαν στην εκδήλωση – με τίτλο «Λαμβάνοντας υπόψιν – Ο ρόλος της επιστήμης για να πραγματωθεί ένας υγιέστερος κόσμος» – συμπεριέλαβαν επιστημονικά δεδομένα, κατευθυντήριες γραμμές, κλινικές δοκιμές και προστασία των δεδομένων, καθώς και την εφαρμογή της γονιδιωματικής σε συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης πριν από τη συνεδρίαση, Byrne δήλωσε: «Υπάρχει σήμερα μια μεγάλη αισιοδοξία γύρω από την εξατομικευμένη ιατρική, αλλά πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν για να μετατραπεί η δυνατότητα σε πραγματικότητα. Η σημασία της πρόσβασης σε φάρμακα και καινοτόμες θεραπείες υποβάλλεται σε ιδιαίτερο έλεγχο αυτή τη στιγμή, και πολλοί ενδιαφερόμενοι πιστεύουν ακράδαντα ότι η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα που θεραπεύουν αποτελεσματικά την ασθένεια είναι ένα από τα πολλά σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Ο πρώην επίτροπος πρόσθεσε: «Μεταξύ άλλων, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κανονιστικό περιβάλλον που επιτρέπει την έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα και θεραπείες. Εν τω μεταξύ, υπάρχει επίσης ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών σε τομείς όπως η ανταλλαγή δεδομένων, η απομάκρυνση από τη νοοτροπία περιορισμών ανάμεσε σε διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες, η επίλυση θεμάτων διαλειτουργικότητας και η συνεχιζόμενη κατάρτιση για όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παροχής υγειονομικής περίθαλψης. ”

Και ο Byrne κατέληξε: “Η ιατρική θα πρέπει να εστιάζεται στους ασθενείς και αυτό θα επιφέρει καλύτερη επικοινωνία από μέρους των επαγγελματιών υγείας, ώστε πραγματικά να επιτρέπουν σε κάθε ασθενή να μετέχει εξίσου στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη θεραπείας του, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο.”