SOS για την πλήρη διάλυση με ελλείψεις φαρμάκων

Πάνω από 1,2 δισ. ευρώ για το 2015 υπολογίζονται τα νέα χρέη του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρίες που ζητούν από την πολιτεία ένα εθνικό σχέδιο για την υγεία.

Δημόσια νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ οφείλουν τα περισσότερα αφού όπως εκτιμάται οι συνολικές οφειλές τόσο προς τους προμηθευτές, όσο και προς τις επιχειρήσεις παρόχους που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, έχουν πλέον εκτοξευτεί συνολικά στα 3 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο τα νοσοκομεία χρωστούν προς τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού και τις φαρμακευτικές εταιρίες 1,3 δισ. ευρώ, ενώ από την άλλη τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, παλιά και νέα, προς τις επιχειρήσεις με τις οποίες είναι συμβεβλημένος, έχουν εκτοξευτεί στα 1,8 δισ. ευρώ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως από τα 7 δισ. που είναι τα συσσωρευμένα χρέη του δημοσίου προς τους προμηθευτές, το 40% αφορά στο χώρο της Υγείας. Σε πολλά νοσοκομεία, ακόμα και σε μεγάλα στην Αθήνα, τα χρωστούμενα προς τις φαρμακευτικές, τους προμηθευτές και τα ιατρικά κέντρα, έχουν φτάσει σε αστρονομικά ποσά. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι περίπου το 1 3 των χρεών, δηλαδή γύρω στα 600 εκατ. ευρώ, αφορούν σε ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς εταιρίες προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, υπολογίζεται πως οι συνολικές οφειλές φτάνουν πάνω από 480 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, τα χρέη των νοσοκομείων στα τέλη του 2014 ήταν 980 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 593 εκατ. αφορούσαν σε ληξιπρόθεσμα. Το 2015 η κατάσταση επιδεινώθηκε, με τα χρέη στο τέλος της χρονιάς να ανέρχονται σε 1,277 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 919 εκατ. ήταν ληξιπρόθεσμα. Φέτος, ο προϋπολογισμός οπό το υπουργείο Υγείας ορίζει όριο δαπανών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στα 1,672 δισ. ευρώ, ποσό από το οποίο, όμως, πρέπει να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών, η οποία υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ, αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες προμήθειες σε φάρμακα και υλικά.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Η φαρμακοβιομηχανία κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου προς την πολιτεία για πλήρη διάλυση της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών και προειδοποιεί για σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων. Με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητά: Σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τις εταιρίες Μόνο για το 2015 οι οφειλές αυτές εκτιμώνται στα 1,2 δισ., ενώ αποτελεί επιπλέον ζήτημα το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες τυγχάνουν διακριτικής χειρότερης μεταχείρισης σε σχέση με τους υπόλοιπους παρόχους. Ελεγχόμενο clawback μέσω της επιβολής πλαφόν, απλοποίηση του συστήματος υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις Συγκεκριμένα ο Κλάδος διεκδικεί: α) τον καθορισμό ενός ανώτατου clawback εφόσον προκύπτει πιστοποιημένη υπέρβαση, β) την αντικατάσταση όλων των υπαρχόντων rebates από ένα μοναδικό και απλοποιημένο rebate Τι διεκδικεί ο κλάδος για το clawpack, το rebate, τη συνταγογράφηση και τις μεταρρυθμίσεις όγκου πωλήσεων, το οποίο θα προκύψει κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς. Σε ότι αφορά στην παρακολούθηση της δαπάνης και στη διασφάλιση της Διαφάνειας έχουμε προτείνει τη διάθεση στοιχείων ΗΔΙΚΑ- ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, επαναφέρει με ένταση την αναγκαιότητα να ενισχυθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η υποχρεωτική χρήση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και οδηγίες κλινικής πρακτικής, μητρώα ασθενειών κ.ο.κ. τα οποία θα βοηθήσουν στον έλεγχο του όγκου και συγκράτησης των δαπανών, αλλά και θα ενισχύσουν την επενδυτική δραστηριότητα σε αντίθεση με τα υπάρχοντα φοροεισπρακτικά μέτρα. Έλεγχο του όγκου της συνταγογράφησης και απλοποίηση του μοντέλου τιμολόγησης Το κλειδί για τον έλεγχο της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης είναι ο έλεγχος του όγκου συνταγογράφησης. Αποτελεί προτεραιότητα επίσης η ενεργοποίηση της επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ με την άμεση θέσπιση κριτηρίων ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την αποζημίωση νέων φαρμάκων και να αυξηθεί η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Σε ότι αφορά στην τιμολόγηση είναι πάγια θέση του ΣΦΕΕ να ορίζεται ως χαμηλότερη τιμή τόσο για τα εντός πατέντας (on patent), όσο και για τα εκτός πατέντας (off patent) φαρμακευτικά προϊόντα ο μέσος όρος των 3 χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στην Ε.Ε. Επιπλέον, καθώς το παρόν σύστημα τιμολόγησης έχει εξαντλήσει τα περιθώριό του, είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός νέου απλοποιημένου συστήματος τιμολόγησης το οποίο θα προκύψει με διαβούλευση και δεν θα επηρεάζει τις τιμές άλλων χωρών.

ΚΩΝ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

Να μην θυσιάζονται όλα στο βωμό του κέρδους Βασικά φάρμακα καθημερινής χρήσης λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων είτε γιατί οι εταιρίες δεν τροφοδοτούν την αγορά με τις απαραίτητες ποσότητες, είτε γιατί οι φαρμακαποθήκες, συνεχίζουν τις παράλληλες εξαγωγές , αφού οι τιμές στο εξωτερικό είναι υψηλότερες, επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ΚωνσταντίνοςΛουράντος. Όσο μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων και δεν λαμβάνονται μέτρα για τις εξαγωγές, τόσο θα εντείνεται το φαινόμενο της έλλειψης φαρμακευτικών σκευασμάτων από την ελληνική αγορά , δήλωσε ο κ. Λουράντος. Χαρακτήρισε δε ανήθικο αυτό που συμβαίνει με τις παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες όπως είπε, ναι μεν δεν είναι παράνομες, ωστόσο για να γίνονται, πρέπει πρώτα να καλύπτεται η ελληνική αγορά και να μην θυσιάζονται όλα στο βωμό του κέρδους και κάλεσε τον ΕΟΦ να προβεί σε έλεγχο. Οι ελλείψεις εντοπίζονται σε συνταγογραφούμενα και μη σκευάσματα, μεταξύ άλλων, για το πεπτικό σύστημα, παυσίπονα, αναλγητικά, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντιεμετικά, διουρητικά, εμβόλια, αγχολυτικά, φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης, αντιμυκητιασικά, αποσυμφορητικά και αντιαλλεργικά.

DEAL NEWS 24/03/2016