ΜΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥΣ

Οι φαρμακοποιοί ξαναβρίσκουν τον ρόλος τους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα φαρμακευτικά εργαστήρια για να παραχθούν προϊόντα. Η Λάρισα είναι από τις πρωτοπόρες πόλεις της χώρας, που όχι μόνο επαναφέρει τα ξεχασμένα Γαληνικά σκευάσματα, αλλά τα εξελίσσει με σεβασμό στον ασθενή και υπευθυνότητα απέναντι στην υγεία του. Κι αυτό βέβαια οφείλεται σε φαρμακοποιούς που τολμούν να προσπαθήσουν να ξαναβρούν τον πραγματικό τους ρόλο στην κοινωνία, πιστεύοντας ότι το παρελθόν διδάσκει την εξέλιξη! Βέβαια, αυτό προϋποθέτει γνώσεις, σύγχρονο εξοπλισμό και ειδικό προσωπικό.

Μεταξύ αυτών είναι και ο φαρμακοποιός κ. Βάιος Παπαδόπουλος (από το 1982 στη Λάρισα), που διαθέτει σήμερα σύγχρονο εργαστήριο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών, εγκεκριμένο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Μιλώντας στην Ε ανάφερε ότι ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια πριν χρόνια, όταν το 1990 πήγε στην Αμερική για να αποκτήσει πιο εξειδικευμένες γνώσεις στο αντικείμενο, καθώς όπως τόνισε η εξέλιξη το επέβαλλε. Έχουν ανακαλυφθεί νέες δραστικές ουσίες και αντίστοιχα υπάρχουν σύγχρονα εργαστηριακά μηχανήματα… . Επέστρεψε και ξεκίνησε να υλοποιεί τον στόχο του για τη δημιουργία ενός εργαστηριακού πλέον, φαρμακείου. Είναι μεγάλη η ευθύνη που έχουμε απέναντι στους ασθενείς. Αφορά στην υγεία και δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με πειραματισμούς… δηλώνει, συμπληρώνοντας ότι για να πετύχει το εγχείρημα της παραγωγής φαρμακευτικών ειδών είναι σημαντική η συνεργασία και η εμπιστοσύνη μεταξύ φαρμακοποιού για τρού και ασθενή. Όσον αφορά στα υλικά δραστικές ουσίες για την παραγωγή φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων ο κ. Παπαδόπουλος μας ενημερώνει: Το 80% των χημικών φαρμάκων προέρχονται από το φυτικό βασίλειο. Στην Ελλάδα έχουμε πλούσια χλωρίδα, πλούτο βοτάνων και φυτών, που σε συνδυασμό με δραστικές ουσίες μπορούμε να δημιουργήσουμε το ανάλογο φαρμακευτικό προϊόν. Επιστρέφουμε στην αγκαλιά της φύσης με περισσότερη γνώση και σύγχρονα μέσα. Υπάρχουν δύο τάσεις: αυτή της παρασκευής καλλυντικών προϊόντων και αυτή της παρασκευής δερματολογικών προϊόντων και παραφαρμακευτικών σκευασμάτων . Να σημειωθεί τέλος ότι η ανταπόκριση του κόσμου στα σκευάσματα αυτά είναι επίσης αυξανόμενη, καθώς αυτό που δεν έχει αλλοιωθεί ακόμη, είναι η σχέση εμπιστοσύνης στον φαρμακοποιό ως επιστήμονα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 16/11/2016