Αίτηση ακύρωσης αναστολής απέθεσε χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατά της πρόσφατης ΚΥΑ που επιτρέπει την είσοδο των ιδιωτών στις εταιρείες φαρμακείων οε ποσοστό μέχρι και 99%, καθώς και τη χορήγηση αδειών στους ιδιώτες. Συμφωνά με τους φαρμακοποιούς, η συγκεκριμένη ΚΥΑ εκδόθηκε κατά παράβαση ίου Ενωσιακού Δικαίου και δη των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και κατά παράβαση της ελληνικής φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Παράλληλα, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο ΠΦΣ τόνισε πως η επικείμενη απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ θα προκαλέσει επιβαρύνσεις για ι ην τσέπη των πολιτών μέχρι και 90%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνο Λουράντο. από την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για τα ΓΕΔΙΦΑ προκύπτουν οι κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση των ΜΗΣΥΦΑ, εφόσον η Πολιτεία προχωρά στην πλήρη απελευθέρωσή τους. Επίσης ανέφερε ότι έχουν ήδη σημειωθεί και ία πρώτα κρούσματα αναθεώρησης των τιμών προς υψηλότερα επίπεδα. Παρουσιάζεται, δηλαδή, το φαινόμενο να εκλείπουν από την αγορά προϊόντα και στη θέση τους να εμφανίζονται νέα με διαφορετικές συσκευασίες ή με κάποιο διαφορετικό συστατικό και με αυξημένες τιμές από 30% έως 163%.

Στη συνέντευξη Τύπου παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος και η γ.γ. της Ένωσης Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (Pharmaceutical Group of the European Union PGEU). Ο πρόεδρος της PGEU, Jan Smiths, ανέφερε ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν περίπου τα ίδια προβλήματα. Προσπαθούν να περικόψουν τις δαπάνες για να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα. Πάντως, οι ορθές πρακτικές πρόσβασης στις θεραπείες μπορούν να οδηγήσουν σε λιγότερες νοσηλείες και να μειώσουν τον αριθμό των πολιτών που προσέρχονται στα νοσοκομεία . Από την πλευρά της η γ.γ. της PGEU, Jurate Svarcaite, σημείωσε ότι οι τιμές έπεσαν, αλλά κυρίως λόγω της επέκτασης της χρήσης των γενοσήμων και όχι του ανοίγματος της αγοράς, ενώ καταγράφεται και πτώση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 29/06/2016