Οι δραστικές περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη επηρέασαν τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι μελετούν την “ανταπάντησή” τους τόσο με διαμαρτυρίες, όσο όμως και με πρακτικά μέτρα ανασυγκρότησης για την επιβίωση του κλάδου
Καταλυτικές είναι οι επιδράσεις των τελευταίων χρόνων στα φαρμακεία, σύμφωνα με εκπροσώπους των φαρμακοποιών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από τις καθυστερήσεις πληρωμής τους.

Ήδη οι οφειλές φθάνουν τα 320 εκ. ευρώ περίπου σε ολόκληρη τη χώρα, και το ποσό αυτό, αφορά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, (160 εκ. και 150 εκ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ άλλα 10 εκ. ευρώ οφείλονται ακόμη από πριν το 2012, από τον ΟΠΑΔ.

Η καθυστέρηση αυτή όμως, θεωρείται κρίσιμη στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αφού στο τέλος του μηνός θα κληθούν οι φαρμακοποιοί να πληρώσουν φορολογικές υποχρεώσεις τη στιγμή που δεν υπάρχει ρευστότητα.

Κλειστά φαρμακεία – απολύσεις

Τα τελευταία χρόνια, έχουν κλείσει 1600 φαρμακεία σε φτωχές γειτονιές των αστικών κέντρων ή σε απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας, ενώ έχουν ανοίξει 700 καινούρια φαρμακεία με τις νέες αδειοδοτήσεις, μειώνοντας το συνολικό αριθμό των φαρμακείων στα 9.800 από 10.700 σε ολόκληρη τη χώρα.

Το πρόβλημα όμως που δημιουργήθηκε με την ταυτόχρονη άρση των περιορισμών στην απόσταση του ενός φαρμακείου από το άλλο, είναι ότι περίπου 200 φαρμακεία, μεταφέρθηκαν σε άλλες εμπορικές περιοχές που ήδη υπήρχαν φαρμακεία. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί μεν το φαρμακείο της γειτονιάς, (αφού μετακόμισε στο κεντρικό εμπορικό σημείο της περιοχής), αλλά και να “μοιραστεί η αγορά” μεταξύ των φαρμακείων στην ίδια περιοχή. Οι αλλαγές αυτές, οδήγησαν ταυτόχρονα και σε απώλεια περίπου 6.000-8.000 θέσεων εργασίας, αφού το 2010 τα φαρμακεία απασχολούσαν περίπου 28.000 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα και σήμερα ο αριθμός αυτός έχει πέσει στις 20.000-22.000 άτομα.

Στην κατεύθυνση αυτή οι φαρμακοποιοί μελετούν μια σειρά κινητοποιήσεις μόλις οριστικοποιηθούν οι αναμενόμενες υποχρεώσεις της χώρας μέσω του μνημονίου, τις επόμενες εβδομάδες, ξεκινώντας με άρση της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ από τον Σεπτέμβριο.

Νέες μνημονιακές επιπτώσεις

Εντούτοις από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας Ανδρέας Γαλανόπουλος, επισημαίνει ότι τώρα, με το τρίτο μνημόνιο, αναμένεται:

– νέα μείωση στον κύκλο εργασιών της φαρμακευτικής αγοράς με μειώσεις από το νέο δελτίο τιμών του Σεπτεμβρίου και το Δελτίο τιμών φαρμάκων του Δεκεμβρίου με την εφαρμογή των μειώσεων 50% για τα εκτός πατέντας πρωτότυπα και 32,5% στα γενόσημα,
– Μαζική εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, με στόχο μια επιπλέον μείωση της τάξης του 3%,
– άρση της προϋπόθεσης πτυχίου φαρμακοποιού για την ίδρυση φαρμακείου, δικαστικές εμπλοκές, αλλά και είσοδο ιδιωτών και μεγάλων εταιριών, με συνέπεια την βιαία συγκέντρωση, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα
– Μόνον με δραστική ουσία συνταγογράφηση χωρίς εξαιρέσεις,
– Αμφισβήτηση του ποσοστού κέρδους στα on patent, σταθερή αμοιβή ανά τεμάχιο ή πράξη με την δημιουργία του “φαρμακείου υπηρεσιών” εντός του 2016.

Και με δεδομένα τα παραπάνω, προτείνει:

– Στρατηγικές Συμφωνίες Πωλήσεων, κατά προτεραιότητα με ελληνικές παραγωγικές φαρμακευτικές με στόχο τις συνέργειες,
– Προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας,
– Συμβολαιακές δεσμεύσεις πωλήσεων, και ανάπτυξη δικτύων,
– Επάνοδο των φαρμακείων στα φάρμακα υψηλού κόστους,
– Άμεσα στα αστικά κέντρα συγκέντρωση δυνάμεων στα σημεία ενδιαφέροντος με ισχυρό managment των νέων φαρμακείων και ένταξή τους με τεκμηριωμένα σχέδια στο ΕΣΠΑ, ένταξη των φαρμακείων σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κλπ.

www.healthmag.gr