Διαπραγμάτευση στον ΕΟΦ για τις τιμές

Πολλαπλά λάθη υπολογισμού από τις μειώσεις του 50% ρίχνουν τις τιμές και κάτω από τη φθηνότερη της Ευρώπης

Στην “κόψη του ξυραφιού” κινείται τώρα η φαρμακευτική βιομηχανία μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας υπουργείου Υγείας – Θεσμών για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Και καθώς βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο πριν την εφαρμογή της γενικής ανακοστολόγησης φαρμάκων που θα κρίνει ποιά φάρμακα θα μείνουν στην αγορά και ποιά θα φύγουν, η … διαπραγμάτευση, περνά πλέον σε επίπεδο ΕΟΦ .

Παρά το καλό κλίμα που υπήρξε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη συζήτηση των ενστάσεων των εταιριών, για τις τιμές που κατ΄ αρχήν υπολόγισε ο ΕΟΦ, η φαρμακευτική βιομηχανία περιμένει τώρα να δει με ποιόν τρόπο θα εφαρμοστούν στην αγορά, τα όσα συμφωνήθηκαν με τους “Θεσμούς”.

Η τιμολόγηση που έχει γίνει και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο επεξεργασίας, προκάλεσε μια σειρά ενστάσεων και παρατηρήσεων που κατατέθηκαν στον ΕΟΦ, για τις οποίες πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση της διοίκησης του Οργανισμού με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας.

Οι απαιτήσεις της Τρόικας θέλουν τις τιμές των πρωτοτύπων που χάνουν την πατέντα τους να μειώνεται στο 50% της αρχικής τιμής και των γενοσήμων στο 32,5% της τιμής του πρωτοτύπου αναφοράς, όμως στο μεταξύ έχουν επιβληθεί και πρόσθετες οριζόντιες μειώσεις από τα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα. Έτσι, η εφαρμογή του μέτρου εκτιμάται ότι θα πρέπει να γίνει, σε συνέχεια των μειώσεων που έχουν ήδη γίνει και όχι από τις τιμές που ισχύουν σήμερα, εφόσον τα προαπαιτούμενα ανατρέχουν στο χρόνο που η πατέντα – άρα και η προστασία της – έληξε.

Επίσης σε ότι αφορά τα γενόσημα, αυτά υφίστανται πρόσθετες μειώσεις στις τιμές τους με την εφαρμογή του μέτρου της δυναμικής τιμολόγησης, δηλαδή η τιμή τους μειώνεται ακόμη περισσότερο, ανάλογα με τον χρόνο κυκλοφορίας του φαρμάκου στην ελληνική αγορά.

Λάθη υπολογισμού
Έτσι, τα λάθη τιμολόγησης που μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί από τις φαρμακευτικές, αφορούν τα εξής:

Διπλή εφαρμογή της μείωσης 50%, σε προϊόντα που έχουν χάσει τη προστασία της πατέντας τους
Εφαρμογή της μείωσης 50% σε προϊόντα που έχουν χάσει την προστασία τους και έχουν ήδη υποστεί ενδιάμεσα μεγάλες μειώσεις (π.χ. 30%)
Βάση πωλήσεων ΕΟΦ σχετικά με την ορθή κυκλοφορία του 1ου γενοσήμου στην αγορά
Θέματα αναγωγών, ανάλογα με το μέγεθος της συσκευασίας με την οποία κυκλοφορούν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Θέματα χωρών (δεν είναι όλα τα στοιχεία ανακοινώσιμα σε όλες τις χώρες, εξαιτίας ιδιωτικών συμφωνιών των εταιριών με τους φορείς της χώρας, στο πλαίσιο εκπτώσεων ανάλογα με τον όγκο, συμφωνίες ύστερα από αξιολογήσεις τεχνολογικές, επιμερισμού ρίσκου κλπ).
Με δεδομένα τα παραπάνω, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ζήτησε χθες ενημέρωση από τις εταιρίες – μέλη του, σχετικά με τα λάθη που έχουν παρατηρηθεί, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο βιώσιμη είναι η κατάσταση για τις επιχειρήσεις από την αναμενόμενη τιμολόγηση και στο εξής, αφού οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις πέφτουν τόσο χαμηλά, που η Ελλάδα φαίνεται πως γίνεται η φθηνότερη χώρα σε τιμές φαρμάκων σε πολλές περιπτώσεις, ενώ σε εξίσου σημαντικές περιπτώσεις οι τιμές πέφτουν κάτω από το μέσο όρο των τριών φθηνότερων της Ευρώπης.

Επιπτώσεις στην ανάπτυξη
Βέβαια, με δεδομένα όλα τα παραπάνω, η αγορά φαρμάκου “κινείται” σε ένα έντονα αντιαναπτυξιακό κλίμα από τις απαιτήσεις της Τρόικας – που τελικά υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση. Και αυτό γιατί οι μεν πολυεθνικές φαρμακευτικές οδηγούνται να “στρίψουν την πλάτη” σε όποιες αναπτυξιακές προτάσεις ενίσχυσης της παραγωγής ή διενέργειας κλινικών μελετών.

Κυρίως όμως, οι Ελληνικές φαρμακευτικές, χάνουν όχι μόνο τις τιμές – άρα και τα φάρμακά τους – στην ελληνική αγορά, επίσης χάνουν και τη δυνατότητα εξαγωγής των προϊόντων τους στο εξωτερικό, αφού δεν θα υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον στις χώρες εισαγωγής τους.

Έτσι, οδηγούμαστε σε μια νέα περίοδο απολύσεων και απώλειας θέσεων εργασίας, προκαλώντας συνέχιση της ύφεσης, αντί της επιδιωκόμενης ανάπτυξης για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τους μνημονιακούς δανεισμούς.

Ταυτόχρονα βέβαια, μπαίνουν σε κίνδυνο και οι ασθενείς που από τις αποσύρσεις ασύμφορων σκευασμάτων, θα χάσουν φάρμακα με τα οποία έχουν ρυθμίσει τις χρόνιες παθήσεις τους ή θα υποστούν πολύ μεγαλύτερες συμμετοχές στη φαρμακευτική τους αγωγή από τα νέα φάρμακα που θα χρειαστεί να πάρουν. Και αυτό, τη στιγμή που στον έκτο χρόνο οικονομικής κρίσης, πολλοί ασθενείς, μη έχοντας το απαιτούμενο εισόδημα κάνουν “οικονομική” διαχείριση, μειώνοντας στο μισό τις αγωγές που τους έχουν υποδείξει οι γιατροί τους, υποβαθμίζοντας καθοριστικά την υγεία τους.

Healthmag.gr 18/11/2015