ΠΙΘΑΝΟΝ είναι απ’ τη Δευτέρα τα φαρμακεία σ’ όλη τη χώρα να είναι κλειστά. Οι φαρμακοποιοί, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, προσανατολίζονταν σε απεργία διαρκείας, όπως δήλωνε χθες το πρωί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, Ανδρέας Στεφανόπουλος.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ευθυγραμμισμένη με την αξίωση των δανειστών, δρομολογεί μια απ’ τις υποδείξεις της λεγόμενης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει δυο πράγματα. Πρώτον, θα επιτρέπεται στο εξής η πολλαπλή ιδιοκτησία φαρμακείων (άρα και η δημιουργία αλυσίδων με παράλληλο, Βαθμιαίο εκτοπισμό του ανεξάρτητου φαρμακείου) και, δεύτερον, ενδεχομένως να επιτραπεί η ιδιοκτησία φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς, αρκεί ένας από τους υπαλλήλους ή τους μετόχους να είναι πτυχιούχος φαρμακοποιός.

ΚΑΤΑΛΥΕΤΑΙ, δηλαδή, το φαρμακείο όπως το ξέραμε σήμερα και μαζί αποδυναμώνεται και ο επιστημονικός ρόλος του φαρμακοποιού. Παρένθεση. Από το 2009 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ύστερα από προσφυγή των Γερμανών φαρμακοποιών, έχει αποφασίσει κατά της πολλαπλής ιδιοκτησίας και κατά της ιδιοκτησίας από μη φαρμακοποιούς θεωρώντας, προφανώς, ότι τα φαρμακεία υπηρετούν έναν κοινωφελή σκοπό, με ευ θεία αντανάκλαση στη δημόσια υγεία, και οχι μια εμπορική δραστηριότητα με τη στενή ερμηνεία του όρου. Η περίπτωση των φαρμακοποιών ανεξαρτήτως της έκ Βασής της είναι ενδεικτική μιας διάθεσης που υπάρχει για Βίαιη αλλαγή του τοπίου σε μια γκάμα δραστηριοτήτων της ελληνικής αγοράς.

Η ΜΙΚΡΗ και μεσαία ελληνική επιχείρηση, πάνω στην οποία στηρίχθηκε επί δεκαετίες η άνθιση της οικονομίας και η στήριξη της απασχόλησης η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, όπως λέει συχνά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Γιώργος Ρώρος πιέζεται ώστε με τον νομοτελειακό αφανισμό της να δημιουργηθεί χώρος για πολυεθνικούς κολοσσούς μονοπωλιακού χαρακτήρα.

ΜΑΛΛΟΝ, δεν είναι αυτού του τύπου οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η απονεκρωμένη οικονομία και αγορά. Δεν είναι ακριβώς επένδυση, ούτε στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ένα μαζικό λουκέτο στα μικρά ανεξάρτητα φαρμακεία, ώστε στη θέση τους ένας φαρμακευτικός κολοσσός να χτίσει ένα δίκτυο καταστημάτων στα οποία θα διακινεί μόνο τα δικά του σκευάσματα, θα ελέγχει την αγορά και θα μεταφέρει τα κέρδη του στο εξωτερικό.

ΣΗΜΕΡΑ οι φαρμακοποιοί, αύριο οι αρτοποιοί, αργότερα κάποια άλλη επιστημονική ή επαγγελματική ομάδα, σταδιακά όλη η αγορά, ώστε η μικρομεσαία επιχείρηση ελληνικών συμφερόντων και οικογενειακού χαρακτήρα να εξοβελιστεί, κατά τα πρότυπα πολλών χωρών της Ευρώπης, όπου το λιανικό εμπόριο ελέγχεται σε συντριπτικό Βαθμό από πολυεθνικές αλυσίδες.

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ λένε ότι δημιουργικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά είναι εκείνες που αναχαιτίζουν στρεβλώσεις, ενισχύουν τον ανταγωνισμό, διαμορφώνουν συνθήκες για την παραγωγή πλούτου και στηρίζουν την ανάπτυξη, την απασχόληση και κατ’ επέκταση τα δημόσια έσοδα. Και όχι εκείνες που απλώς αποβλέπουν στη μεταφορά χρημάτων απ’ τις τσέπες κάποιων στις τσέπες κάποιων άλλων.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 24/10/2015