Προληπτικές εξετάσεις για τέσσερις μορφές καρκίνου μελετά να καθιερώσει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής
Μέχρι και το 50% του κόστους της θεραπείας τους, μπορεί να βρεθούν να πληρώνουν καρκινοπαθείς, επειδή … αμέλησαν τις εξετάσεις έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου, προληπτικά.

Την άποψη αυτή, εξέφρασε προ ημερών ο υπουργός Υγείας Παν. Κουρουμπλής σε ραδιοφωνικό σταθμό και επανέλαβε σήμερα, με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο.

Το σχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση, προέκυψε ύστερα από εκτιμήσεις επιδημιολόγων που προβλέπουν ραγδαία αύξηση του καρκίνου στη χώρα μας τα επόμενα 20 χρόνια εξαιτίας του καπνίσματος και της κακής διατροφής.

Σύμφωνα με αυτό, υποχρεωτικά θα θεωρούνται από μια ορισμένη ηλικία και μετά, η μαστογραφία και το τεστ Παπανικολάου στις γυναίκες, η μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και η δακτυλική εξέταση προστάτη στους άντρες και η κολονοσκόπηση και το τεστ κοπράνων και στα δύο φύλα.

Η επιλογή της ηλικίας για την έναρξη της κάθε αντικαρκινικής εξέτασης θα γίνει ανάλογα με τις διεθνείς επιστημονικές οδηγίες.

Οι παραπάνω εξετάσεις πετυχαίνουν την έγκαιρη διάγνωση στις συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, (καρκίνος μαστού, τραχήλου της μήτρας, προστάτη και παχέος εντέρου), με αποτέλεσμα να χρειάζονται λιγότερο δαπανηρές θεραπείες για την αντιμετώπισή τους ή ακόμη και τη θεραπεία τους.

Η θεσμοθέτηση της υποχρέωσης όμως, φαίνεται πως είναι απαραίτητη αφού σύμφωνα με τον υπουργό “ως λαός είμαστε αμελείς και δεν τις κάνουμε”…

www.healthmag.gr