Η φαρμακευτική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επιστρέψει περισσότερα από ένα δισ. λίρες στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS)
στο πλαίσιο μιας εθελοντικής συμφωνίας τιμών. Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι η βιομηχανία
έχει επιστρέψει σχεδόν 1,15 δισ λίρες (1,5 δισ ευρώ) στο πλαίσιο του κανονισμού τιμολόγησης φαρμάκων που τέθηκε σε ισχύ το 2014. Σύμφωνα με το σχέδιο, η βιομηχανία πληρώνει έκπτωση στην κυβέρνηση, όταν ιατρική δαπάνη υπερβαίνει ένα προσυμφωνημένο όριο. Η ιδέα πίσω από το σχέδιο είναι να ενθαρρύνει τους γιατρούς του Συστήματος Υγείας (NHS) να συνταγογραφούν περισσότερα νέα φάρμακα – αλλά ο Σύλλογος της Βρετανικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας (ABPI) δήλωσε ότι οι νέες θεραπείες ακόμη υποχρησιμοποιούνται σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Richard Torbett, εκτελεστικός εμπορικός διευθυντής στην ABPI, είπε ότι η επικείμενη αναθεώρηση για ταχεία πρόσβαση, η οποία έχει ως στόχο να επιταχύνει τη χρήση των νέων φαρμάκων στο ΕΣΥ, θα δώσει την ευκαιρία να αλλάξει η κατάσταση. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι δαπάνες του ΕΣΥ για επώνυμα φάρμακα είναι ουσιαστικά ίδια: από 2.136 εκατομμύρια λίρες (2,8 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2014/15 σε 2.146 εκατομμύρια λίρες το 2015/16.

9 /3/ 2016 APM Health Europe News