Επικίνδυνη για τη ζωή μπορεί να αποβεί η αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων από ιστοσελίδες του εξωτερικού. Κι αυτό διότι υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι πλαστά, απαγορευμένα ή μη αποτελεσματικά και διότι η λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα χρήστη φαρμακευτικού σκευάσματος το οποίο προμηθεύτηκε από το διαδίκτυο και διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι το φάρμακο που είχε πάρει περιείχε λάδι μηχανής και ποντικοφάρμακο.
Τα παραπάνω επισήμανε η καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας στο τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Δήμητρα Χατζηπαύλου Λίτινα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή παρουσίασή της με τίτλο On line market: Η περίπτωση των φαρμάκων από την πλευρά του φαρμακοποιού και της φαρμακευτικής επιστήμης στο διεθνές συνέδριο Ιατρική, Δίκαιο και Διαδίκτυο, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα ανέφερε ότι τα φάρμακα που έχουν αυξημένες πωλήσεις μέσω διαδικτύου είναι αυτά που αφορούν τη σεξουαλική ανικανότητα, την αλωπεκία, τη διακοπή καπνίσματος αλλά και το αδυνάτισμα.
Σύμφωνα με την ίδια η διάθεση πλαστών φαρμάκων από το διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ενώ σύμφωνα με έρευνα της Pfizer υπολογίζεται ότι μόνο στην Ευρώπη το 2007 εντοπίστηκαν 4 εκατομμύρια πλαστά φάρμακα. Ο τζίρος από την πώληση αυτών των σκευασμάτων υπολογίζεται στα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 09/05/2017