ΣΤΙΣ ευκαιρίες που παρουσιάζει ο τομέας της υγείας αλλά και ο ιατρικός τουρισμός για την προσέλκυση επενδύσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου σημειώνοντας ότι το 50% της αύξησης των ξένων επενδυτικών εισροών αφορά επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει η Ναυτεμπορική για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας είπε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί και το νομοθετικό πλαίσιο που να ενθαρρύνει και προωθεί την ανάπτυξη κλινικών μελετών.

Παράλληλα με τη διαμόρφωση σταθερού περιβάλλοντος χωρίς ξαφνικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων όπως συμπλήρωσε. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων στο χώρο του ιατρικού εξο πλισμού και συσκευών όπου η Ελλάδα αποτελεί μαζικό εισαγωγέα και μάλιστα σε εξειδικευμένο και ακριβό τεχνολογικό εξοπλισμό ενώ πρόσθεσε: δεδομένης, όμως, της έλλειψης κεφαλαίων και χρηματοδότησης, η διευκόλυνση παρόμοιων επενδύσεων θα πρέπει να λάβει τη μορφή κυρίως ΣΔΙΤ .

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην εισαγωγή και εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας υπογραμμίζοντας ότι η τεχνολογική επανάσταση στο χώρο της υγείας αφορά μεν τα προσεχή έτη και δεκαετίες, όμως υποδηλώνει συγχρόνως και το τεράστιο χώρο για επενδύσεις που έτσι διανοίγεται ήδη από τώρα για κάθε αναπτυγμένη οικονομία που θέλει να ειδικευτεί στον κλάδο στην ευρύτερη γεωγραφική της περιφέρεια όπως η Ελλάδα. Καθήκον δικό μας είναι όχι μόνον να ελέγξουμε τις δαπάνες υγείας και να βελτιώσουμε την προμήθεια και την ποιότητα των ιατρικών και φαρμακευτικών υπηρεσιών αποκτώντας οικουμενική εμβέλεια, αλλά και να προ ετοιμάσουμε με επενδύσεις το έδαφος για την εισαγωγή και εκμετάλλευση των νέων και πολλά υποσχόμενων τεχνολογιών στο τομέα της υγείας .

Εξαγωγές υπηρεσιών

Σημαντική ώθηση μπορούν επίσης να λάβουν οι εξαγωγές ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας μέσω του Ιατρικού και Ιαματικού τουρισμού, όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος εκημάται πως μπορεί να αποτελέσει έναν από τους 8 αναπτυξιακούς μοχλούς της ελληνικής οικονομίας τα προσεχή έτη χάρη στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και το κλίμα της χώρας, στην υψηλή εττισκεψιμότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού, στον εκσυγχρονισμό των τουριστικών και ιατρικών υποδομών και στη διαθεσιμότητα εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι συνέχισε ο ίδιος, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αδιαφάνειας των συστημάτων πμολόγησης (κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία), κάποια νομοθετικά κενά και η γραφειοκρατία . Το εκτιμώμενο οικονομικό όφελος, είπε ο υπουργός, μπορεί να υπερβεί το μισό δις διαχρονικά, εφόσον πετύχουμε μία ετήσια προσέλευση 100.000 ασθενών και παράλληλη ιατρική εξυπηρέτηση όσων έρχονται για τουρισμό αλλά χρειάζονται ιατρική φροντίδα (πχ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς κα).

Δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, ιδιαίτερη αισιοδοξία εμπνέει ο εξαγωγικός δυναμισμός της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, επεσήμανε ο κ. Παπαδημητρίου, αφού σύμφωνα με έκθεση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων τα φάρμακα καταλαμβάνουν το 2015 τη δεύτερη θέση μεταξύ των 20 κορυφαίων εξαγώγιμων προϊόντων της Ελλάδας αμέσως μετά τα ορυκτέλαια πετρελαίου. Η ταχύτερη έξοδος του κλάδου από την οικονομική ύφεση, όταν στέναζε σε ένα περιβάλλον υποχρηματοδότησης, έλλειψης ρευστότητας και ανπαναπτυξιακών μέτρων, οφείλεται ακριβώς σε αυτή την εντυπωσιακή εξαγωγική δραστηριότητα της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας η οποία επιβεβαιώνει την υψηλή ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού Φαρμάκου στο εξωτερικό σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου και συνέχισε ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ τα ελληνικά φάρμακα έχουν ισχυρή παρουσία εκτός συνόρων και μάλιστα κυκλοφορούν στα τρία τέταρτα των χωρών του κόσμου.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι, ο ελληνικός κλάδος φαρμάκου δέχεται εισαγωγές από 61 χώρες και εξάγει σε 141 χώρες. Μάλιστα, το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας έδειχνε να βελτιώνεται το 2016 λόγω αυτής της εξαγωγικής δυναμικής, τάση που μπορεί να συνεχιστεί τα επόμενα έτη εφόσον βελτιωθεί το γενικότερο περιβάλλον πρόσθεσε ο ίδιος.

KONTRA NEWS 26/05/2017