Tov επόμενο μήνα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις πόλεις στις οποίες θα εδράζουν στη μετά Brexit εποχή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε και υπέβαλε σιο Συμβούλιο Υπουργών τις αξιολογήσεις των 27 υποψήφιoτήτων 23 κρατών μελών για τη μεταφορά από το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω Brexit, των εδρών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EAT).
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Νοέμβριο από το Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία.
Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν στις αξιολογήσεις δεν παίρνει θέση υπέρ της μιας ή της άλλης υποψηφιότητας, η Αθήνα που διεκδικεί την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων παραμένει σύμφωνα με κοινοτικές πηγές εντός τροχιάς, ενώ ως φαβορί προβάλλονται τρεις πόλεις: τo Αμστερνταμ, η Βαρκελώνη και η Βιέννη. Σχετικά με την ποιότητα της ελληνικής υποψηφιότητας, από την αξιολόγηση που δημοσιοποίησε η Κομισιόν προκύπτει ότι ναι μεν ανταποκρίνεται στα τέσσερα βασικά κριτήρια που θα πρέπει να πληροί μια υποψηφιότητα, ωστόσο παρουσιάζει κενά πληροφόρησης, κυρίως σε σχέση με το κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας Κεράνης στον οδό Θηβών στον Πειραιά, που προτείνεται ως έδρο του ΕΜΑ.
Ειδικότερα, για τον ΕΜΑ που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας, οι πόλεις που είχαν προκριθεί για την τελική φάση ήταν οι εξής: Αθήνα, Αμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βόννη, Μπροτισλάβα, Βρυξέλλες, Βουκουρέστι, Κοπεγχάγη, Δουβλίνο, Ελσίνκι, Λιλ, Μιλάνο, Πόρτο, Σόφια, Στοκχόλμη, Μάλτα, Βιέννη, Βαρσοβία, Ζάγκρεμπ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας κοινοτικής επικαιρότητας Politico, στην τελική απόφαση θα παίξει ρόλο και n έκθεση που φέρεται να έχει υποβάλει ο ΕΜΑ στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο. Η έκθεση βασίζεται σε εσωτερική έρευνα και αφορούσε τη στάση του προσωπικού, όπου ένα πολύ μεγάλο μέρος, που φτάνει το 70% άφησε ανοικτό το θέμα παραίτησης σε περίπτωση που η επιλεγείσα πόλη δεν πληροί τα κριτήρια. Το ίδιο δημοσίευμα θεωρεί ότι δεν έχουν καμία τύχη οι υποψηφιότητες της Μπροτισλάβας, της Βαροοβίας, του Βουκουρεστίου και της Σόφιας. Θεωρεί φοβορί το Αμστερνταμ, τη Βαρκελώνη και τη Βιέννη και μέσα στο παιγνίδι την Αθήνα, τις Βρυξέλλες, τη Βόννη, την Κοπεγχάγη, το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, τη Λιλ, το Μιλάνο, το Πόρτο, το Ζάγκρεμπ και m Μάλτα. Τα τεσσερα κριτήρια Οι πόλεις που επελέγησαν θα κριθούν με βάση τα ακόλουθα αντικειμενικά κριτήρια:
1. Εξασφάλιση ότι o οργανισμός μπορεί να συγκροτηθεί στη συγκεκριμένη τοποθεσία και να αναλάβει τα καθήκοντά του κατά την ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε .Ε. Το κριτήριο αυτό αφορά ιδίως την έγκαιρη διαθεσιμότητα κατάλληλων, ασφαλών από κάθε άποψη γραφειακών εγκαταστάσεων ώστε να είναι σε θέση ο οργανισμός να αναλάβει τα καθήκοντά του στη νέα τοποθεσία κατά την ήμερο μηνία αποχώρησης.
2. Προσβασιμότητα της τοποθεσίας από πλευράς συχνότητας και διάρκεια των αεροπορικών συνδέσεων των πρωτευουσών όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. με τους αερολιμένες που βρίσκονται κοντά στην τοποθεσία, τη διαθεσιμότητα, ουχνότητα και διάρκεια των ουνδέσεων των αερολιμένων αυτών και της τοποθεσίας με μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και την ποιότητα και την ποσότητα των καταλυμάτων.
3. Ύπαρξη επαρκών εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων για τα τέκνα των εργαζομένων και σχολείων που προσφέρουν πολύγλωσση εκπαίδευση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, καθώς και τη δυνατότητα κάλυψης των μελλοντικών εκπαιδευτικών αναγκών.
4 Κατάλληλη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση και την ιαιρική περίθαλψη τόσο για ια τέκνα όσο και για τους συζύγους.
Το κτίριο Κεράνη
Αναφορικά με την ελληνική υποψηφιότητα, η Κομισιόν αναφέρει ότι η Ελλάδα προτείνει το κτίριο Κεράνη, το οποίο είναι ένας χώρος 30.000 τετραγωνικών μέτρων, που καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού. Σε σχέση με το δεύτερο κριτήριο, δηλαδή την προσβασιμότητα, η Κομισιόν αναφέρει τη σύνδεση της Αθήνας με όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (απευθείας πτήσεις) πλην Βίλνιους και Λιουμπλιάνα, τη σύνδεση του Κεράνη με το αεροδρόμιο με δημόσια συγκοινωνία, καθώς και τη μεγάλη διαθεσιμόιηια ξενοδοχείων, όπου ξεπερνούν τα 50.000 δωμάτια. Σχετικά με το τρίτο κριτήριο ιων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση του τι προσφέρει η Ελλάδα στα παιδιά των υπάλληλων, όπως παιδικούς σταθμούς, σχολεία όλων των βαθμίδων με διδασκαλία σε ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και πολωνικά. Γίνεται επίσης αναφορά στα πανεπιστήμια και τις διεθνείς σπουδές και αγγλόφωνα προγράμματα σηουδών.
Τέλος, η Επιτροπή για το τέταρτο κριτήριο σημειώνει ότι η Ελλάδα διαβεβαιώνει για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων και ιων οικογενειών τους.
Η Κομισιόν σημειώνει ότι από την ελληνική πρόταση απουσιάζουν μια σειρά από πληροφορίες που αφορούν τη διαθεσιμότητα των χώρων του προτεινόμενου κτηρίου, δηλαδή τις αίθουσες συσκέψεων, την τεχνική υποδομή, την πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες, τις αίθουσες υποδοχής.
Κενά πληροφόρησης υπάρχουν και σε σχέση με την εκπαίδευση ιων παιδιών των υπαλλήλων, αφού δεν γίνεται μνεία σχετικά με τη διαθεσιμότηια θέσεων σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες, ούτε για τις θέσεις στα πανεπιστήμια.
Τέλος, στα μειονεκτήματα της ελληνικής υποψηφιότητας είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας είναι ήδη εγκατεστημένοι δύο ευρωπαϊκοί οργανισμοί, το Κέντρο για την Ανάπτηξης της Επαγγελματικής Καιάρτισης (CEDEFOP) στη Θεσσαλονίκη και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENICA) στο Ηράκλειο, ο οποίος αναβαθμίζεται προκειμένου να αντιμετωπίσει την εγκλημαιικότηια και την τρομοκρατία στο διαδίκτυο. θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επισκέφθηκε χώρες του Νότου σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια συμμαχία για την αλληλοστήριξη μεταξύ επτά χωρών στον πρώτο γυρο της ψηφοφορίας. Το πόσο απέδωσε αυτή η προσπάθεια θα φανεί στην πράξη, δηλαδή την ώρα της ψηφοφορίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας κοινοτικής επικαιρότητας EUobserver, η πορτογαλική κυβέρνηση πριν από την επίσκεψη Κατρούγκαλου δεν ήταν θερμή σε μια τετοια συμμαχια. Η χώρα που θα πάρει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, πέρα απότ ους 900 υπαλλήλους με τις οικογένειές τούς, θα προσελκύσει και χιλιάδες επαγγελματίες ιου τομέα της υγείας. Μόνο τα ξενοδοχεία θα έχουν πάνω από 30.000 διανυκτερεύσεις σε ετήσια βάση στην πόλη που θα έχει έδρα ο οργανισμός. Ο ΕΜΑ συστάθηκε το 1995 και έχει ως αποστολή να αξιολογεί και να εποπτεύει φάρμακα για ανθρώπινη και κτηνιαιρική χρήση, όσον αφορά την ασφάλεια, ιην αποτελεσματικότηια και την ποιότητα, με σκοπό την προστασία της υγείας του ανθρώπου και των ζώων στην EE. Ο ΕΜΑ λαμβάνει φακέλους αιτήσεων και πληροφορίες από διάφορες πηγές, μεταξύ ιων οποίων η βιομηχανία, ια κράτη μέλη, οι επαγγελματίες ιου τομέα της υγείας και οι ασθενείς. Αποστολή του είναι να συντονίζει την επιστημονική έμπειρογνωμοούνη και τους πόρους που προέρχονται από ια κράτη μέλη, τα οποία αξιολογούν αυτές τις επιστημονικές πληροφορίες στο πλαίσιο επιτροπών και να παρέχει επιστημονικές γνώμες. Ο ΕΜΑ βασίζεται στην εσωτερική εμπειρογνωμοσύνη που παρέχεται από το προσωπικό του, καθώς και σε εξωτερική επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη που παρέχουν τα κράτη μέλη.
Οι οκτώ μνηστήρες για την EAT
Οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις: Βρυξέλλες, Δουβλίνο, Φραγκφούρτη, Παρίσι, Πράγα, Λουξεμβούργο, Βιέννη και Βαρσοβία αξιολογήθηκαν από την Κομισιόν για τη φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ). Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EAT) αριθμεί 189 υπαλλήλους, συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011 ως μέρος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοοικονομικής Εποπτείας και ανέλαβε όλες τις υφιστάμενες αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της επιτροπής ευρωπαϊκών αρχών τραπεζικής εποπτείας. Η EAT στοχεύει στην εξασφάλιση της αποτελεσματικής και συνεπούς προληπτικής ρύθμισης και εποπτείας σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Οι συνολικοί στόχοι της είναι η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ε.Ε. και η εξασφάλιση της ακεραιότητας, της αποτελεσματικότητας και της εύρυθμης λειτουργίας του τραπεζικού τομέα. Το κύριο καθήκον της EAT είναι να συμβάλει στη δημιουργία του ευρωπαϊκού ενιαίου εγχειριδίου κανόνων για τον τραπεζικό τομέα, το οποίο έχει ως στόχο να παράσχει ένα ενιαίο σύνολο εναρμονισμένων προληπτικών κανόνων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ολόκληρη την EΕ. Η Αρχή διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προώθηση της σύγκλισης των εποπτικών πρακτικών και έχει εντολή να αξιολογεί τους κινδύνους και τα τρωτά σημεία του τραπεζικού τομέα της Ε.Ε., ιδίως μέσω της εκπόνησης τακτικών εκθέσεων αξιολόγησης κινδύνων και μέσω της διενέργειας πανευρωπαϊκών προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 09/10/2017