Καταθέτει στον Εισαγγελέα ο πρόεδρος του ΠΦΣ για τη διακίνηση των φαρμάκων
Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων παρατηρούν από καιρό οι φαρμακοποιοί με αποτέλεσμα να μετέχουν σε συνεχείς συσκέψεις με τον ΕΟΦ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο δεν φαίνεται βρίσκει λύση, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Για το θέμα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη και την ερχόμενη Πέμπτη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κων. Λουράντος έχει κληθεί να καταθέσει στον Εισαγγελέα, με αφορμή την προσφυγή του Συλλόγου.

Στο μεταξύ όμως, το αποτέλεσμα των απανωτών συσκέψεων ήταν να καταρτιστεί μια λίστα 84 ιδιοσκευασμάτων από τον ΕΟΦ (δείτε την εδώ), για τα οποία η έλλειψη είναι βέβαιη και γνωστοποιημένη, και οι ασθενείς δεν πρόκειται να βρουν τα προϊόντα αυτά πουθενά στην εσωτερική αγορά.

Πρόκειται για 21 σκευάσματα που παρουσιάζουν μακροχρόνια έλλειψη, τα επτά γνωστά εμβόλια τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα επάρκειας στην παγκόσμια παραγωγή τους, 47 σκευάσματα των οποίων η κυκλοφορία έχει διακοπεί, συν άλλα 12 φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη και ήταν εισαγόμενα από το ΙΦΕΤ.

Σύμφωνα με την λίστα του ΕΟΦ, για ορισμένα εμβόλια το πρόβλημα λήγει στο τέλος του μήνα στην εγχώρια αγορά, όπως αυτό της διφθερίτιδας και του τετάνου, το αναμνηστικό διφθερίτιδας – τετάνου – κοκκύτη – πολυομυελίτιδας. Το πρόβλημα παραγωγής αναμενόταν να λήξει στο τέλος του 2016 για το τετραπλό διφθερίτιδας, τετάνου κοκκύτη – πολυομυελίτιδας και το πενταπλό (και αιμόφιλου ινφλουέντζας Β), αλλά και το αναμνηστικό του τετραπλού, ενώ για το δεύτερο πενταπλό που κυκλοφορούσε στην αγορά το πρόβλημα παραγωγής αναμένεται να λήξει στο τέλος Μαρτίου φέτος. Πολλά εμβόλια όμως όπως της ηπατίτιδας Β για ενήλικες και παιδιά, προβλέπεται να μην έχει αποκατασταθεί η έλλειψή τους ως το τέλος και αυτής της χρονιάς. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα παραπέμπεται από τον ΕΟΦ στην Επιτροπή Εμβολιασμών για την βεβαίωση της λήξης του προβλήματος ή όχι.

Από τα 21 προϊόντα με μακροχρόνια έλλειψη δηλωμένη από τις παρασκευάστριες εταιρίες τους, πολλά αναμένεται να λυθούν μέχρι τα μέσα της χρονιάς, ενώ καθώς πρόκειται σε κάποιες περιπτώσεις για παλαιά φάρμακα αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιμυκητιασικά, αντιφθειρικά, κατά της οστεοπόρωσης κλπ, προτείνεται η αντικατάστασή τους με γενόσημα όμοιά τους, που ευτυχώς κυκλοφορούν και φέρουν την ίδια δραστική ουσία. Πάντως στην περίπτωση ενός γνωστού αντιψυχωσικού σκευάσματος, η δυσκολία ανεύρεσής του φτάνει μέχρι και το ΙΦΕΤ, το οποίο πραγματοποιούσε τις εισαγωγές του μέχρι πρότινος.

Το εντυπωσιακότερο όμως, είναι η διακοπή διάθεσης 47 σκευασμάτων στην αγορά από τις παρασκευάστριες εταιρίες, τα οποία αποτελούσαν την κεντρική επιλογή της κατηγορίας τους, όπως αντι-ιικά, φάρμακα κατά της ηπατίτιδας Α, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, αιματολογικά προϊόντα, ινσουλίνες, αντιμυκητιασικά, αντιβιοτικά, σίδηρος, αντι-ισταμινικά, κατά της επιληψίας κλπ.

Επίσης το ΙΦΕΤ δυσκολεύεται να βρει φάρμακα όπως η λεβοθυροξίνη, η μετρονιδαζόλη, προγεστερόνη, κορτιζόνη, μετοπιρονη και μια σειρά από άλλες δραστικές, φάρμακα που αποτελούν επίσης σημαντικά προϊόντα για την καθημερινή ανάγκη των ασθενών σε φάρμακα.

Με αφορμή τις ελλείψεις, ο κ. Λουράντος δήλωσε στο Healthmag ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τέτοιας έκτασης ελλείψεις οι οποίες δεν περιορίζονται στη λίστα των 84 σκευασμάτων που κατέγραψε ο ΕΟΦ, αλλά επεκτείνονται και σε άλλα φάρμακα που συνολικά πρέπει να ξεπερνούν τα 300. Οι ελλείψεις αφορούν σημαντικά φάρμακα, που εκτός από τα εμβόλια και τις ινσουλίνες, αφορούν χοληστερίνη, καρδιά, αναπνευστικά προβλήματα, ορμονικά σκευάσματα, κολύρια, αντιφλεγμονώδη κλπ. Για το λόγο αυτό θα ζητήσει από τον Εισαγγελέα τη διερεύνηση των ποσοτήτων που εισάγονται, καθώς και τον τρόπο διανομής τους.

Healthmag 10.1.2017