Εξαπλώνεται το αντιεμβολιαστικό κίνημα – Ενημέρωση ζητούν οι παιδίατροι προτείνοντας να ενεργοποιηθούν οι “κίτρινες κάρτες” του ΕΟΦ για τις ανεπιθύμητες ενέργειες

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το αντιεμβολιαστικό κίνημα, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για τη Δημόσια Υγεία. Ταυτόχρονα παρατηρούνται ελλείψεις σειράς εμβολίων, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης τους διεθνώς σε συνδυασμό με την χρονικά περιορισμένη δυνατότητα για παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων από τις παρασκευάστριες φαρμακοβιομηχανίες.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής με επιστολή της στην Πρόεδρο του ΕΟΦ καθ. Κατ. Αντωνίου, σε συνέχεια συνάντησης που είχε η Ένωση μαζί της προ δεκαημέρου, για το θέμα των εμβολιασμών των παιδιών.

Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα να λειτουργήσει από πλευράς ΕΟΦ – ειδικά στον τομέα των εμβολίων- η συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολιασμών, ως μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Κών. Νταλούκας, σημείωσε πως η φαρμακοεπαγρύπνηση είναι μείζον θέμα, αφού η καταγραφή των ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, με στόχο την ενίσχυση της αντίληψης της κοινής γνώμης για την ασφάλεια των εμβολίων και ταυτόχρονα την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων από την ιατρική κοινότητα.

Η Ένωση Παιδιάτρων, υπογράμμισε ότι στην ανάπτυξη του αντιεμβολιαστικού κινήματος συνέβαλε η απόσυρση δύο πολύ διαδεδομένων εμβολίων, εξαιτίας της ανησυχίας των γονέων για τα παιδιά τους που είχαν εμβολιαστεί με τα αποσυρθέντα εμβόλια, αλλά και της άγνοιας παιδιάτρων που δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά και συνέχιζαν τους εμβολιασμούς με τα συγκεκριμένα εμβόλια.

Ο κ. Νταλούκας, ζήτησε να υπάρχει τακτική ενημέρωση από τον ΕΟΦ για θέματα εμβολίων, όμως από την πλευρά της η πρόεδρος του ΕΟΦ υπέδειξε την ιστοσελίδα του οργανισμού, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι γιατροί δεν ενημερώνουν τον οργανισμό με τη συμπλήρωση κίτρινης κάρτας η οποία ήδη είναι διαθέσιμη.

Το αποτέλεσμα ήταν η αντίδραση του προέδρου των Παιδιάτρων, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρέπει να δομηθεί ένα σύστημα αμφίδρομης ενημέρωσης, προτείνοντας στην πρόεδρο του Οργανισμού να υπάρχει ενημέρωση του ΕΟΦ προς την Ένωση, η οποία θα αναλάβει να ενημερώνει έναν-έναν παιδίατρο -μέλος της.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, κύριο πρόβλημα είναι ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη, ενώ υπάρχουν και προβλήματα επάρκειας στα τετραδύναμα διφθερίτιδας, κοκίτη, τετάνου, πολιομυελίτιδας, στα πενταπλά, της ηπατίτιδας Α ως τον Σεπτέμβριο, το τετραπλό Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας-Ανευμευλογιάς που θα επανέλθει από τα μέσα Σεπτεμβρίου, το τετραδύναμο διφθερίτιδας,κοκίτη,τετάνου, πολιομυελίτιδας για εφήβους που η έλλειψη θα συνεχιστεί ακόμη και για όλο το 2016.

www.healthmag.gr