Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, Ο ΑΣΥΜΦΟΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΛΟΓΩ COUNTRY RISK ΚΑΙ TA CAPITAL CONTROLS ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ DEALS

Σκανάρουν την αγορά για ευκαιρίες

Στεγνώνουν από ρευστότητα οι επιχειρήσεις, καραδοκούν τα επενδυτικά κεφάλαια για αγορές στα χαμηλά

 

Ασφυκτικό κλοιό στις εναπομείνασες υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις, ακόμα και στις πλέον εξωστρεφείς, δημιουργούν η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο ασύμφορος δανεισμός από ξένες τράπεζες λόγω country risk και η επιβολή των capital controls. Οι συνθήκες αυτές έχουν φέρει σε αδιέξοδο σημαντικό αριθμό εταιρειών που συνεχίζουν να διατηρούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να στέκονται στις διεθνείς αγορές, καθώς, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν διαρκώς αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων και για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων τους. Ελλείψει εναλλακτικών, το πεδίο αυτό έρχονται να καλύψουν ιδιωτικά κεφάλαια που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Τα funds προσφέρουν φρέσκο χρήμα με αντάλλαγμα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου (λ.χ., μέσω μετατρέψιμων ομολογιών ή και απευθείας εισόδου στη μετοχική σύνθεση) και, με τη σειρά τους, οι επιχειρήσεις αποκτούν δυσεύρετα, λόγω των συνθηκών, κεφάλαια, ώστε να υλοποιήσουν με μεγαλύτερη ευχέρεια το επενδυτικό tous πλάνο. Υπό άλλες περιστάσεις, λόγου χάρη, η Atlas Tapes, μια δυναμική και άκρως εξαγωγική ελληνική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία αυτοκόλλητων ταινιών και άλλων προϊόντων συσκευασίας (με το γνωστό brand name Anker), ενδεχομένως να επανεξέταζε την παραχώρηση μειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό της κεφάλαιο στο Diorama Fund, της Deca Investments. Πρόκειται για εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλου, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, και, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, θα αποτελέσει όχημα για επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ σε ελληνικές μεσαίες επιχειρήσεις.

To fund, πέραν του Δ. Δασκαλόπουλου, έχουν ενισχύσει εγχώριοι και ξένοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Νανόπουλος. Η διοίκηση του fund ασκείται από την Deca Investments, η οποία αδειοδοτήθηκε και ελέγχεται από την Ελληνικ ή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η οποία διοικείται από στελέχη της αγοράς, όπως οι κ. Π. Οικονόμου, Π. Αλεξάκης, Γ.Κατσουρίδης, ενώ η επενδυτική ομάδα, με επικεφαλής τον κ. Νίκο Κουλή (πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Bear Stearns), αποτελείται κατά κύριο λόγο από πρώην στελέχη της Eurobank. Τα κεφάλαια, ύψους 7 εκατ. ευρώ, που θα εισρεύσουν στα ταμεία της θα επιτρέψουν στην Atlas Tapes να διευρύνει την παραγωγική της βάση, να εκσυγχρονίσει με αυτοματισμούς την παραγωγή της, να βελτιστοποιήσει τα κόστη της, κυρίως μέσω μείωσης του ενεργειακού της κόστους, και να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και τη θέση της στη διεθνή αγορά.

Τα φορολογικά βάρη που θα κληθούν να σηκώσουν για άλλη μία φορά οι επιχειρήσεις, η ύφεση, που μένει να αποδειχθεί σε ποια έκταση θα καλυψει και το 2016, και ο ασφυκτικός περιορισμός της ρευστότητας

Λόγω των capital controls αναγκάζουν πολλές εταιρείες να αξιοποιήσουν assets τους.

Ήδη από ίο πρώτο εξάμηνο του 2015 σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία η εταιρεία αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν το 10%. Πέρυσι έκλεισε τη χρονιά με τζίρο 65 εκατ. ευρώ, κέρδη 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο δανεισμός της ανέρχεται σε 17 εκατ. ευρώ.

Φαρμακευτικές στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο των ξένων κεφαλαίων έχει μπει για τα καλά και αριθμός ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών. Όπως έχει γράψει το Κ , από τη μια πλευρά η έλλειψη ρευστότητας που πλήττει την αγορά ίου φαρμάκου καθώς τα χρέη ίου Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις από το 2014 μέχρι σήμερα εκτιμάται πως φτάνουν πλέοντα 1,2 δισ. ευρώ , από την άλλη το σημαντικό προϊοντικό χαρτοφυλάκιο που διαθέτουν πολλές εγχώριες βιομηχανίες, αποτελούν δέλεαρ. Εχει προηγηθεί ήδη η συμφωνία μεταξύ της Pharmathen και του επενδυτικού ομίλου BC Partners για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ελληνικής φαρμακο βιομηχανίας από τη βρετανικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία BC Partners. Βάσει της συμφωνίας, οι βασικοί μέτοχοι (οικογένεια Κάτσου) θα παρέμεναν στον όμιλο Pharmathen, διατηρώντας ένα σημαντικό μερίδιο μετοχών και in διοίκησή του. To deal, που αναμένει την οριστικοποίησή του, εκτιμήθηκε πως θα κινηθεί στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ και θα επιτρέψει να κατευθυνθούν κεφάλαια για την απόκτηση προϊοντικών χαρτοφυλακίων, την ενίσχυση του R&D, την αύξηση των εξαγωγών και την οργανική ανάπτυξη.

 

 

Εισηγμένες αναγκάζονται να παραχωρήσουν ασημικά

Στο τραπέζι και πωλητήρια σε επιχειρηματικά assets

Τα φορολογικά βάρη που θα κληθούν να σηκώσουν για άλλη μία φορά οι επιχειρήσεις, η ύφεση, που μένει να αποδειχθεί σε ποια έκταση θα καλύψει και το 2016, και ο ασφυκτικός περιορισμός της ρευστότητας λόγω των capital controls αναγκάζουν πολλές εταιρείες να καταφύγουν στην έσχατη λύση της πώλησης περιουσιακών χους στοιχείων. Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι η βιομηχανία αλουμινίου ΑΛΚΟ γνωστοποίησε πως υπέγραψε σύμβαση για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στη (ζημιογόνο) ρουμανική θυγατρική της Alco Rom Trade SRL. Η διοίκηση ανέφερε πως η πώληση θα βελτιώσει χα (δια κεφάλαια και χα αποτελέσματα του ομίλου, ενώ μόλις προ ημερών προχώρησε και την παραχώρηση ποσο στού στη συγγενή της επιχείρηση Alco Deutschland A.G. HMIG έκλεισε συμφωνία για την πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει στις εταιρείες FAI rent a jet AG (ποσοστό 51%) και FAI Asset Management GmbH (ποσοστό 50,1 %) στον μέτοχο μειοψηφίας Axtmann Holdings AG. και σε μέλη της οικογενείας Axtmann. Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής (συμπεριλαμβανομένου μερίσματος προηγούμενης χρήσης) ανέρχεται σε 25,2 εκαχ. ευρώ σε μεχρηχά και θα καταβληθεί τμηματικά Αλλά και η Ξυλεμπορία πούλησε τη θυγατρική της στη Σερβία Eltop Doo Pancevo Serbia, ενώ η Intertech έχει λάβει την έγκριση της γενικής συνέλευσης για την πώληση xns KB Impuls Hellas.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14/11/2015