Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση του υπουργείου Υγείας με τους Θεσμούς με επίκεντρο τα καινοτόμα φάρμακα. Σε εκκρεμότητα η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τη συνταγογράφησή τους από τον ΕΟΠΥΥ
Ένα e-mail προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργο Χουλιαράκη, εκκρεμεί ακόμη για να “κλείσει” η διαπραγμάτευση του υπουργείου Υγείας με την Quadriga.

To e-mail θα ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες μετά τις συζητήσεις των δύο συναντήσεων αντιπροσωπείας του υπουργείου Υγείας με τους υπηρεσιακούς τεχνοκρατικούς παράγοντες των Θεσμών την προηγούμενη Πέμπτη και το περασμένο Σάββατο.

Η εκκρεμότητα που απομένει, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τον έλεγχο της εισαγωγής των καινοτόμων φαρμάκων στη συνταγογράφηση και αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ. Η επιτροπή αυτή, αναμένεται να προσδιοριστεί και να ανακοινωθεί από τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τα καινοτόμα φάρμακα, σε συνεργασία με την Επιτροπή Θετικής Λίστας που αποφασίζει ποιά φάρμακα αποζημιώνονται κατά τη συνταγογράφησή τους από τον ΕΟΠΥΥ, θα αξιολογούν την καινοτομία που φέρνουν τα καινούρια φάρμακά που εγκρίνονται, ώστε να αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση ή όχι.

Ο έλεγχος αυτός, αποφασίστηκε καθώς από τη διαπραγμάτευση ο στόχος της φαρμακευτικής δαπάνης παρέμεινε στα 2 δισ. ευρώ, και οι προσπάθειες του υπουργείου στρέφονται τώρα στη διατήρηση του ποσού αυτού χωρίς υπερβάσεις, καθώς ήδη από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο (α΄ πεντάμηνο έτους) η υπέρβαση έφτασε τα 158 εκ. ευρώ σύμφωνα με διαπιστώσεις της Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, που λειτουργεί υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, για τη συνταγογράφηση των καινοτόμων φαρμάκων θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ένταξή του σε κάποιο θεραπευτικό πρωτόκολλο, ώστε να υπάρχει και εμπειρία χρήσης του σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Ήδη και τώρα θεραπευτικά πρωτόκολλα έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και λειτουργούν συμβουλευτικά για την οστεοπόρωση, για τη δυσλιπιδαιμία, για ρευματολογικές παθήσεις (ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα κ.ά.), για τον σακχαρώδη διαβήτη και για την αρτηριακή υπέρταση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα θα λειτουργούν υποχρεωτικά.

Ο έλεγχος θα ξεκινήσει με θεραπευτικά πρωτόκολλα:
– για νευρολογικές παθήσεις: άνοια, πάρκινσον, επιληψία
– για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
– για βρογχίτιδα,
– για ψωρίαση και
– για θρομβοεμβολική νόσο.

www.healthmag.gr